Arabuluculuk uygulaması başladı

İşçi ve işverene, mahkemeye başvurmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu getiren yasa, yürürlüğe girdi. Avukat Solmaz Güngör, "1 Ocak 2018'den sonra işçi ve işveren arasındaki iş kazası ve meslek hastalığı dışındaki tüm uyuşmazlıklarda taraflar önce bir arabulucuya gitmek zorunda" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İşçi ve işverene dava açmadan önce arabulucuya başvurma şartı getiren yasa, 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girdi. Yasanın uygulanmaya geçmesiyle, arabuluculuk merkezlerine başvurular da başladı.

İstanbul'da, Bakırköy Adliyesi'nde bulunan Arabuluculuk Merkezi'nde görevli avukat Solmaz Güngör, yeni uygulamayı anlattı. Güngör, "1 Ocak 2018'den sonra işçi ve işveren arasındaki iş kazası ve meslek hastalığı dışındaki tüm uyuşmazlıklarda taraflar önce bir arabulucuya gitmek zorunda. İlk 2 saate kadar devlet bunun ücretini ödüyor arabulucuya 2 saat sonunda taraflar anlaşırsa bir tutanak tutuluyor" dedi.

'MAHKEMEDEN ŞERH ALINARAK, MAHKEME HÜKMÜNE ÇEVRİLEBİLİR'

Tutunağın mahkemeden şerh alınarak, mahkeme hükmüne dönüştürebileceğini belirten Göngör, "Bu tutanak mahkemeden şerh alınarak, mahkeme kararı hükmüne çevirebilirsiniz. İcra edilebilirlik şerhi alınarak mahkeme kararı hükmünde sayılabilir bu belge" diye konuştu.

Anlaşma sağlanamadığı durumlarda anlaşamama tutanağı düzenlendiğini kaydeden Solmaz Güngör, "Bu belgeyle beraber davalarını açabiliyorlar" dedi.

'ARABULUCULARA ATAMA DAHA SONRA YAPILACAK'

Bir diğer arabulucu avukat Esma Nihan Bozdemir, bugün arabuluculuk merkezlerine başvuruların yoğun olduğunu aktardı. Bozdemir, "Henüz atamalar gerçekleşmedi. Sisteme girişler yapılıyor şu anda. Dava açmak isteyenler direkt adliyeler tarafından buraya yönlendiriliyor. Sisteme kayıtlar alınıyor. Sistemden daha sonra arabuluculara atama yapılacak. Biz de atama geldiği zaman onay verdiğimiz takdirde sürece başlamış olacağız"şeklinde konuştu. (İSTANBUL/DHA)