Mimarlar Odası'ndan Mülkiyelilere tepki

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, Mülkiyeliler Birliği Misafirhanesi'nin yıkımına ilişkin açıklamasında Mülkiyeliler Birliği'nin yık-yap kültürüne teslim olduğunu belirtti. Şube bu yıkımın 'kültürel mirasın yıkımları süreci'nin meşruiyetine yol açtığını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, Mülkiyeliler Birliği'ndeki yıkım ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada tescilli kültür varlığı olan Mülkiyeliler Birliği Misafirhanesi'nin depreme dayanaklı olmadığı gerekçesiyle yıkımına ilişkin "Mülkiyeliler Birliği yık-yap kültürüne teslim oldu" denildi.

Kent hafızasının önemine değinilen açıklamada, Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin rekonstrüksiyon projeleri ve depreme dayanıklı olmadığına dair raporlar konusunda sözlü ve yazılı taleplerine rağmen Mülkiyeliler Birliği'nin belgeleri paylaşmadığı belirtildi. Mülkiyeliler Birliği Misafirhanesi'nin yıkımı Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Atatürk'ün Marmara Köşkü'nün yıkımına benzetildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:

"Köklü bir kurum olan Mülkiyeliler Birliği'nin, Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin hem sözlü hem de yazılı taleplerine rağmen belgeleri ve projeleri paylaşmaması, hepimizin anılarını taşıyan bir yapının gözümüzün önünde yıkılması, teknolojinin bu kadar geliştiği günümüzde, 'kültürel mirasın yıkımları süreci'nin meşruiyetine yol açmıştır. Kimse bize 'depreme dayanıksızdı, koruma kurulu onayı vardı, son çareydi' açıklaması yapmasın. Bu, Atatürk Orman Çiftliği'nde benzer gerekçelerle yıkılan ve yeniden yapımı gündeme getirilen Atatürk'ün Marmara Köşkü'nün yıkımının bir benzeridir.

Mülkiyeliler Birliği'nin, ivedilikle topluma mal olmuş bu alana dair rekonstrüksiyon projelerini, ne kadar metrekare artışı yapıldığını ve deprem performansına dayanıklı olmadığına dair raporları açıklamasını beklerken, yıkımın Konur Sokak'a, Yüksel Caddesi'ne ve Mülkiyeliler Birliği'ne yakışmadığını kamuoyuna duyururuz." (HABER MERKEZİ)

Ankara'da 'Mülkiye Kültür Merkezi' inşa edilecekAnkara'da 'Mülkiye Kültür Merkezi' inşa edilecek