ÖGİ: 187 gazeteci gözaltına alındı
ÖGİ'den Hak İhlali Raporu: Tutuklu gazeteciler için ortak mücadele gerekli.
DUVAR - Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), 2017 Yılı Basın Hak İhlali Raporu açıklandı. “2017 yılını basın özgürlüğü açısından kötü bir tabloyla geride bıraktık” denilen bildiride, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için ortak mücadele gerektiğine dikkat çekildi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası Diyarbakır temsilciliğinde düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda gazeteci katıldı. Açıklamada ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan tarafından okundu. TGS Diyarbakır temsilcisi Mahmut Oral da toplantıya katıldı. ÖGİ’nin bildirisinde OHAL'in rejim haline getirildiği, ülkenin KHK'larla yönetildiği 2017 yılında baskıcı ortamından en çok insan hakları savunucuları, aydınlar, akademisyenler, siyasetçiler ve gazeteciler nasibini aldığı ve basın özgürlüğünün yok sayıldığı söylenerek basın üzerindeki baskıların hiç durmadığı vurgulandı. Gazetecilerin haberlerinden dolayı gözaltına alınıp tutuklandığı ve olay ve olgulara iktidarın penceresinden bakmayan muhalif basın üzerinde "yargı sopası" Demoklesin Kılıcı gibi durmadan sallandırıldığı belirtilen basın toplantısında hak ihlalleri şu şekilde listelendi.
'İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YARGI KISKACINDA'
"Çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) basın kuruluşları kapatıldı, mal varlıklarına el konuldu. Yine KHK'dan dolayı çok sayıda gazeteci işinden oldu. Gazeteciler yıl boyunca adliye koridorlarını aşındırdı. Yıl içinde yargılanan gazetecilerin bir kısmı hapis cezası, bir kısmı ise para cezası aldı.
Baskı ve davalara rağmen gazeteciler, "Gazetecilik suç değildir" diyerek, ne tutuklu ne de yargılanan meslektaşlarını yalnız bırakmadı. Demokrasinin en önemli unsuru olan basın özgürlüğünün sağlanması için basın örgütlerini ve meslektaşlarımızı ortak mücadele etmeye, yan yana durmaya ve baskıları birlikte kırmaya davet ediyoruz.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) olarak gazetecilerin gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı ve yargılanmadığı bir yıl diliyoruz. Tüm tutuklu ve hükümlü gazetecilerin hiçbir koşul önlerine konulmadan derhal özgür bırakılmalarını istiyoruz.”
ÖGİ’nin raporunda gazetecilere yönelik hak ihlalleri ise şöyle sıralandı:
* 187 gazeteci gözaltına alındı. Gazetecilerin çoğu ya haber takibi sırasında ya da "ihbar" üzerine evine yapılan baskınla gözaltına alındı.
* 58 gazeteci tutuklandı. Tutuklanan gazetecilerin çoğu hala tutuklu yargılanıyor. Gazeteci iddianamelerinde, haberler ve fotoğraflar suç delili olarak gösterildi.
* 15 gazeteci serbest bırakıldı.
* Türkiye'de şu an 165 gazeteci tutuklu bulunuyor.
* 189 gazeteci hakkında dava açıldı.
* 81 gazeteci para ve hapis cezasına çarptırıldı. 81 gazeteciye toplam 183 yıl 4 ay 18 gün hapis ve toplam 333 bin 120 TL para cezası verildi.
* 373 gazetecinin yargılaması sürdü.
* 18 gazeteci haber takibinde saldırıya maruz kaldı.
* 1 gazeteci kaçırılarak ölümle tehdit edildi.
* 1 gazeteci haber takibinde silahla tehdit edildi.
* 1 gazeteci öldürüldü.
* Çıkarılan KHK kapsamında 35 basın yayın kuruluşu kapatıldı.
* 2016 kapatılan basın yayın kuruluşların mal varlıkları TMSF tarafından satışa çıkarıldı.
* 3 televizyon kanalı TÜRKSAT’an çıkartıldı.
* 5 televizyon kanalının lisansı iptal edildi.
* 37 basın yayın kuruluşunun internet siteleri erişime engellendi.
* 5 gazeteci sınır dışı edildi.
* 25 gazetecinin işine son verildi
* 100 gazetecinin basın kartı iptal edildi.