Altıparmak: AYM kararı tüm gazetecilerin beraat ve tahliyesini gerektiriyor
Hukukçu Kerem Altıparmak, Anayasa Mahkemesi'nin Mehmet Altan ve Şahin Alpay için verdiği 'hak ihlali' kararını" Yargının son yıllarda icat ettiği 'algı operasyonu yaparak terör örgütü üyesi olma' suçu hukukumuzdan çıktı" diye değerlendirdi.Avukat Renan Molu da, tahliye kararı vermeyen mahkemeye AİHM kararlarını hatırlattı.
DUVAR - Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Kerem Altıparmak, Anayasa Mahkemesi'nin FETÖ davasından tutuklu bulunan Mehmet Altan ve Şahin Alpay'la ilgili 'hak ihlali' kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Altıparmak, AYM kararına rağmen tutukluğun devamına karar veren İstanbul'daki mahkemenin tutumunun da hukaka aykırı olduğunu belirtti.
'AĞIR CEZA MAHKEMESİ ANAYASA MAHKEMESİ'Nİ KAPATABİLİR!'
Altıparmak'ın Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar şöyle:
Anayasa Mahkemesinin OHAL KHKleri ile ilgili kararı sonrasında "bir KHK ile Anayasa Mahkemesi bile kapatılabilir" derken eksik söylemişiz. "Bir Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla da Anayasa Mahkemesi kapatılabilir" diye eklemek gerekiyormuş meğerse.
Alpay/Altan kararlarına ilişkin kısa notlar:
1. Bunları tahliye değil beraat kararı olarak okumak gerekir. İddianamesi hazırlanmış, delilleri tartışılmış bu aşamadaki davada tutuklama için kuvvetli suç şüphesi bile yoksa zaten sonrasında hüküm verilemez.
2. Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak için de asıl delil darbe öncesi gün yayımlanan Can Erzincan programıysa bu durumda onların da tahliyesi gerekir. Çünkü AYM Mehmet Altan kararında bu programı tartıştıktan sonra 'kuvvetli şüphe yok' diyor.
3. Bu kararlar ölçüt alındığında yargının son yıllarda icat ettiği 'algı operasyonu yaparak terör örgütü üyesi olma' suçu hukukumuzdan çıkmış oluyor. Başta Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Deniz Yücel olmak üzere tüm gazetecilerin tahliye ve beraati gerekir."
MOLU: 11 SAATLİK GECİKME HAK İHLALİ
Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin avukat Benan Molu ise, Twitter hesabından şu değerlendirmede bulundu:
AYM'nin sitede yayımlanan tahliye kararına rağmen başvurucuları tahliye etmeyen mahkeme, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal etmeye devam ediyor. İHAM, tahliye kararının infazındaki 1.5 saatlik gecikmede ihlal bulmazken (Manzoni/İtalya), 11 saat için ihlal bulmuştu (Quinn/Fransa). (HABER MERKEZİ)