520 gazeteciye hapis tehdidi

BİA Medya Gözlem Raporu açıklandı. 520 gazeteci için 3 bin 672 yıl hapis tehdidi söz konusu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  1 Ocak 2018'e 122 gazeteci ve medya çalışanı hapiste girdi. Gazetecilerin 79'u FETÖ davalarından, 28'i ise PKK davalarından hapiste bulunuyor.

Bianet'in bugün yayınladığı Ekim-Aralık 2017 BİA Medya Gözlem Raporu'na göre, cezaevlerindeki 122 gazeteciden 66’sı yargılanıyor, 31’i soruşturma geçiriyor, 21’i hükümlü, dördü hükmedilen cezaya yaptığı itirazın sonuçlanmasını bekliyor.

Gazeteciler Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında 237 ağırlaştırılmış müebbet ile toplam 3 bin 672 yıl 6 ay hapis talebiyle yargılanıyor.

Tutuksuz yargılanan 520 gazeteci de hapis tehdidiyle karşı karşıya.

Yine aynı dönemde 46 gazeteci de işsiz kaldı.

FETÖ'DEN CEZAEVİNDE OLANLAR

Bianet'in raporuna göre Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilan edildiği 20 Temmuz 2016’dan bugüne kadar “Fethullahçı Terör Örgütü /Paralel Devlet Yapılanması – FETÖ/PDY” ile bağlantılı operasyonlar kapsamında tutuklanan 79 gazeteci ve medya temsilcisi 1 Ocak 2018 itibariyle cezaevindeydi.

Bu kişilerden en az 56’sı “FETÖ yöneticiliği veya üyeliği”, “Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs-darbecilik”, “örgüte yardım”, “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım” ve “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılanmaya devam ediyor; ikisi aldıkları mahkumiyetleri İstinaf Mahkemesi’ne taşırken 21’i iddianame bekliyor.

"PKK-KCK-DYG" DAVALARINDAN CEZAEVİNDE OLANLAR

14 medya temsilcisi “KCK - PKK – DYG üyeliği veya propagandası” davalarında hükümlüyken, sekizi halen yargılanıyordu; altısı soruşturma geçiriyor.

İkisi “MLKP üyeliği”nden, biri “isyana teşvik”, biri TKEP/L üyeliği”, biri “Türkiye İntikam Birliği Teşkilatı (TİBT) üyeliği”, biri “Direniş örgütü üyeliği”, biri “DHKPC üyeliği”nden hükümlü iken, ikisi “FETÖ/PKK’ya yardım”dan bir diğeri “FETÖ/ DHKP-C propagandası” yargılanıyor. İki gazeteci, “MLKP üyeliği” şüphesiyle, diğer üçü de henüz bilinmeyen örgütlerle bağlantılı olmak şüphesiyle soruşturma geçiriyor.

Rapor ayrıca 36 site haber ve yazısına, sekiz karikatüre, altı kitap, üç gazeteye sansür uygulandığını, 'hakaret davaları'ndan 39 gazetecinin sanık olduğunu, gazetecilere ve medya çalışanlarına yönelik saldırıların arttığını ortaya koyuyor.

Bianet'in üç ayda bir yayımladığı BİA Medya Gözlem Raporu’nda “öldürülen gazeteciler”, “hapisteki gazeteciler”, “saldırı, tehdit ve engellemeler”, “cezasızlık / hak aramaları”, “soruşturmalar, açılan-süren davalar, kararlar”, “hakaret, kişilik hakları ve tazminat davaları”, “yasaklamalar, kapatmalar, toplatmalar”, “Anayasa Mahkemesi”, “AİHM” ve “RTÜK” gibi başlıklar  yer alıyor.