Diyarbakır Eğitim-Sen, eğitim raporunu açıkladı
Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, 2017-2018 eğitim raporunu açıkladı. Raporda, "Hukuken verilmemesi gereken cezalar, farklı illerde ve bölge idare mahkemelerinde iptal edilmesine rağmen Diyarbakır’da bu cezalar onandı” denildi.
DİYARBAKIR - Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi basın toplantısı düzenleyerek, 2017-2018 eğitim raporunu açıkladı.
'HEDEF DİNDAR VE KİNDAR BİR TOPLUM'
Raporda, AK Parti iktidarı boyunca eğitim sisteminin 6 defa değiştirildiği, iktidarın cinsiyetçi yaklaşımla kız öğrencileri okuldan uzaklaştırma amacı güttüğünün ortaya çıktığı ifade edildi.
Eğitim ve öğretimdeki değişikliklerin amacının "zihniyet inşası" olduğu belirtilen raporda, "Tüm hedef dindar ve kindar bir toplum yetiştirmektir. Bölgede eğitim daha önce FETÖ’cülere teslim edilmişken darbe girişiminden sonra yeni tarikatların, cemaatlerin, adları tecavüzle anılan vakıfların insafına bırakıldı” denildi.
'FARKLI İLLERDE İPTAL EDİLEN CEZALAR, DİYARBAKIR'DA ONANDI'
Diyarbakır’da, çatışmaların son bulması ve çocukların yaşam hakkı için, bir günlük iş bırakma eylemine katılan 4 bin 700’ün üzerinde öğretmenin açığa alındıktan sonra haklarında idari soruşturmaların başlatıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Siyasal iktidarın direktifleri doğrultusunda bu öğretmenler hukuka aykırı olarak maaş kesim cezalarıyla karşı karşıya bırakıldı. Hukuken verilmemesi gereken cezalar, farklı illerde ve bölge idare mahkemelerinde iptal edilmesine rağmen Diyarbakır’da bu cezalar idare mahkemesi tarafından onandı. 30’un üzerinde eğitimci hakkında adli soruşturma başlatıldı hapis cezaları verildi keyfi bir şekilde bununla ilgili sürgünler yapıldı."
Raporda, Diyarbakır’da çalışan eğitimcilerin uğradığı hak ihlallerine de yer verildi:
- Açığa alınan öğretmen sayısı: 4 bin 314
- İhraç edilen öğretmen sayısı 120
- Gözaltına alınıp ihraç edilen eğitim emekçisi sayısı: 48
- Evlerinden gözaltına alınan eğitim emekçisi sayısı: 75
- Eylem, etkinliklerden gözaltına alınan eğitim emekçisi sayısı: 147
- Tutuklanan eğitim emekçisi sayısı: 14
- Halen açıkta olan eğitim emekçisi sayısı: 11
- Sürgün edilen memur sayısı: 12
- İhraç edilen akademisyen sayısı: 24
- Sürgün edilen öğretmen sayısı: 264
- Eğitim-Senli toplam ihraç sayısı: 144
EĞİTİM SEN’İN TALEPLERİ
Açıklamada, "Anadilde demokratik, laik, bilimsel ve kamusal eğitim", "Güvenceli istihdam", "Kadrolaşmaya son verilip objektif kriterlere göre idareci atamaları", "Müfredatın çağa uygun hale getirilmesi, gerici, yoz, cinsiyetçi söylemlerden ve uygulamalardan arındırılması" talepleri sıralandı.