TDK'den 'vazalak' açıklaması: Bağımsız anlamlar aynı başlık altında gibi yansıtıldı

TDK, "vazalak" kelimesinin anlamında Alevilerin yer almasıyla ilgili haberlerle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Birbirinden bağımsız ve sınırlı olarak kullanılan bu anlamlar aynı başlık altında verilmiş gibi yansıtılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Dil Kurumu (TDK), "vazalak" kelimesinin anlamı arasında Alevilerin yer almasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Birbirinden bağımsız ve sınırlı olarak kullanılan bu anlamlar aynı başlık altında verilmiş gibi yansıtılmıştır" denildi.

TDK Büyük Türkçe Sözlüğü'nde "vazalak" sözcüğünün ilk maddesinde “geveze, sözünü bilmez” ve “aptal, serseri” anlamları bulunuyor. İkinci maddesinde, "Alevi", "Müslüman olmayıp, öyle görünen" ve “oruç yiyen” ifadeleri bulunuyor.

Alevilerle ilgili ifade nedeniyle gelen tepkiler ve haberler üzerine TDK'nin internet sitesinden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Derleme Sözlüğü'nde ikinci madde olarak yer alan 'vazalak' sözünün altında ise üç anlam bulunmaktadır. Bunlardan ilki olan 'Alevi' anlamı Niğde, ikinci olarak kaydedilen 'Müslüman olmayıp, öyle görünen' anlamı Adana, üçüncü olarak kaydedilen 'oruç yiyen' anlamı ise Tokat (Zile) illerinden derlenmiştir" denildi.

Alevilere 'vazalak' diyen TDK'ya tepkiAlevilere 'vazalak' diyen TDK'ya tepki

'BU TÜR EKSİK HABERLER YIPRATICI OLABİLİYOR'

Anlamların farklı maddeler halinde yer aldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bütün bunlara rağmen bazı gazetelerde ve sosyal medya mecralarında hem sözün anlamı Türk Dil Kurumu tarafından yeni oluşturulmuş hem de ülkemizin farklı farklı yörelerinden derlenen, birbirinden bağımsız ve sınırlı olarak kullanılan bu anlamlar aynı başlık altında verilmiş gibi yansıtılmıştır. Bu haberlerde sözlükçülük ilkeleri, halk ağızları, derleme, derleme sözlüğü ve iki anlamlılık gibi temel kavramlardan söz edilmemesi de konunun kamuoyu tarafından yanlış algılanmasına sebep olmuştur.

Özellikle basın yayın organlarının bu gibi hassas konularda daha duyarlı olmaları ve basın etiği gereği haberlerinde doğru ve eksiksiz bilgi vermeleri beklenmektedir. Ayrıca bazı haberlerde kaynak olarak sadece bazı sosyal medya paylaşımlarının kullanıldığı görülmektedir ki konuyla doğrudan ilgili birimlerin görüşü alınmadan yapılan bu tür eksik haberlerin yıpratıcı olabileceği gözden uzak tutulmamalıdır." (HABER MERKEZİ)