İstanbul'daki ana darbe davasında mütalaa açıklandı

İstanbul'daki ana darbe girişimi davasında mütalaa açıklandı. Tutuklu sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminde, İstanbul'daki eylemleri planladıkları iddia edilen 9'u firari 14'ü tutuklu toplam 24 sanığın yargılandığı davada, mütalaa verildi. Mütalaada, 14 sanık hakkında farklı oranlarda hapis cezaları talep edilirken, 10 sanığın da dosyasının ayrılması istendi.

İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Alibey Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, 4 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklardab dönemin 3'üncü Kolordu Komutanı Erdal Öztürk katıldı. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM ve Milli Savunma Bakanlığı'nı da temsilen avukatlarında hazır bulunduğu duruşmada, sanık avukatlarının talepleri alındı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZALARI TALEBİ

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, 14 tutuklu sanığa "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçundan bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etti.

Mütalaada, bazı tutuklu sanıkların "terör örgütüne üye olma", "örgüt kurma", "konut dokunulmazlığını ihlali teşebbüs", "hava ulaşım araçlarının alıkonulmasına teşebbüs", "kamu malına zarar verme" suçlarından değişik oranlarda hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

Mütalaada sanıklar, darbe girişimi sırasında İstanbul'da hayatını kaybedenlerden sorumlu tutuldu. Tutuklu sanıklar Fethi Alpay, Eyüp Gürler, Özkan Aydoğdu, Muzaffer Düzenli ve Murat Yanık'ın 88'er kez, Mehmet Kapan ve Fatih Karakaya'nın 44'er kez, Sadık Cebeci'nin 14 kez, Müslüm Kaya ve Nebi Gazneli'nin 3'er kez; "tasarlayarak öldürme", "çocuğa karşı öldürme" ve "kasten öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

10 SANIĞIN DOSYASININ AYRILMASI TALEP EDİLDİ 

Savcı, tutuksuz sanık Erdal Öztürk ile davanın bir numaralı sanığı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 9 sanığın dosyasının da ayrılmasını istedi. Mütalaada tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin de devamına karar verilmesi istendi. Duruşma mütalaaya karşı sanık ve taraf avukatlarının savunma hazırlaması için ileri bir tarihe ertelendi. (İSTANBUL/DHA)