Sadece hukuku bilen 'şirin hakim' vefat etti

12 Mart darbesi döneminde mahkemesindeki yargılamalarda hiç idam kararı verilmediği için sürgün edilen hakim Remzi Şirin vefat etti. Şirin Sıkıyönetim Komutanı Sunalp'e verdiği, "Ben hukuk bilirim, o da bana yeter" yanıtı ile de hatırlanıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 12 Mart döneminde İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi kıdemli hâkimi olarak görev yapan ve hiç idam kararı vermediği için mahkemesi lağvedilip, Erzurum’a sürülen Remzi Şirin 95 yaşında yaşamını yitirdi.

Aralarında Sarp Kuray, Ali Kırca, İrfan Solmazer, Atilla Sarp’ın da yer aldığı, 67'si hakkında idam cezası istenen 83 kişinin yargılandığı Deniz Subayları Davası'nda 73 sanık için beraat, geri kalanlar için için de 1-2 yıllık ceza kararları verdiği için mahkemesi lağvedilen Şirin, kendisine bu karar nedeniyle "Bu konuyu siz yeterince bilmiyorsunuz anlaşılan. Keşke gelip bize sorsaydınız anlatırdık size" diyen dönemin Sıkıyönetim Komutanı Turgut Sunalp'e, "Ben hukuku biliyorum o da bana yeter" yanıtını vermişti.

Şirin, o dönemde Salman Kaya, İhsan Çaralan, Cihan Alptekin ve Nahit Töre'nin yargılandığı davanın gerekçeli kararında, "Mahkememiz sanıkların anayasa nizamını ihlal için icraya elverişli vasıtalarla başlamış oldukları kanaatine varmamıştır. Bu anayasa nizamını cebren değiştireceklerin, onu muhafaza eden güçlerle yaklaşık bir güce sahip olmaları gerekir. Türkiye Cumhuriyeti anayasa nizamı 5-10 kişilik, 2-3 silahlı çete tarafından banka soyma ve adam kaçırmalarla ihlal edilebilecek bir Kuveyt emirliği ya da Güney Amerika devletçiği değildir. Gerek bu sebeplerle gerekse gerekçeli kararda izah edilecek sebeplerle sanıkların direkt olarak fiillerine ilişkin kanun maddelerinin ugulanması cihetine gidilmiştir" diye yazmıştı.

Hakim Şirin, 2013 yılında Cumhuriyet gazetesinden Miyase İlknur'a verdiği röportajda da, "O açıdan baktığınızda Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının suçu da zaten adam kaçırma ve banka soymaktan ibaretti. Yanlış mahkemeye düşmüş çocuklar. Daha önce Konya’da biri bana sorduğunda 'Deniz’ler benim mahkememe düşseydi katiyen idam edilmezlerdi' demiştim. Gerçekten de öyle. İdam cezası gerektirecek suçlar mıdır bunlar?" demişti.

'CİHAN ALPTEKİN'DE SİLAH YOK AMA CİĞER VAR'

Şirin, "Mahkemenizde Cihan Alptekin ve Ömer Ayna da sanık olarak yargılanmıştı değil mi?" sorusuna ise, "Evet. Yazık oldu o çocuklara. Çok yürekli delikanlılardı. Bir gün bir komutan arkadaşımla sohbet ederken söz Cihan Alptekin’e geldi. Ben Cihan Alptekin’in çok yürekli bir delikanlı olduğunu söyleyince arkadaşım itiraz etti. Ben de ona 'O Cihan var ya tek başına sizin kolorduyu teslim alır' dediğimde kızmış, 'Hangi silahla teslim alacak kolorduyu?' diye sormuştu. 'Belki silahı yok ama ciğer var onda ciğer' demiştim. Kızıldere’de Ömer Ayna ile birlikte öldürüldüklerini haber aldığımda çok üzüldüm" yanıtını vermişti.

Şirin, yarın (Salı) ikindi namazından sonra Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın da mezarlarının bulunduğu Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilecek.