Uyarı: Okyanuslar hiç bu kadar ısınmamıştı!

Uzmanlar 60 yıllık sürede yaptıkları ölçümler sonucu okyanuslardaki sıcaklık artışına dikkat çektiler. Advances in Atmospheric Sciences dergisinde Lijing Cheng ve Jian Zhu ısı rekorunu küresel ısınmanın imzası olarak nitelerken, Termal Bilimler Profesörü John Abraham, Guardian’daki yazısında, geçen yıl sıcaklıklardaki dramatik artışın 2017 yılına kadar dünya okyanusları için en sıcak sınıra yükseldiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim insanları, dünya okyanuslarının ısındığı uyarısında bulundu. Okyanus ısınmasına ilişkin 60 yıldan fazla bir süre zarfındaki bulguları inceleyen uzmanlar, okyanuslarda ölçülen en yüksek sıcaklığın 2017'de kaydedildiğini belirtti. Bilim insanları ayrıca sera gazı seviyesinin de 2017'de rekor seviyeye çıktığını ifade etti.

Minnesota’daki St Thomas Üniversitesi’nden termal bilimler profesörü John Abraham Guardian'daki makalesinde, geçen yıl sıcaklıklardaki dramatik artışın 2017 yılına kadar dünya okyanusları için en sıcak sınıra yükseldiğini belirtirken, Lijing Cheng ve Jian Zhu Advances in Atmospheric Sciences dergisinde insani faaliyetlerle sürdürülen uzun vadeli ısınma eğiliminin kesintisiz sürdüğünün altını çizdiler.

Evrensel'in haberine göre Bay Cheng ve Bay Zhu, dünyanın sıcaklığının yüzde 90’ından fazlasının küresel ısınmayla ilgili olduğunu, bu ısının okyanuslar tarafından absorbe edildiğini söylerken söz konusu ısı rekorunun “küresel ısınmanın imzasını sağlam bir şekilde taşıdığını” da yazdı.

Araştırmalar, 2017’deki okyanus ısısındaki artışın dünyanın birçok bölgesinde meydana geldiğini tespit ederken Atlantik ve güneydeki okyanusların Pasifik ve Hint okyanuslarına göre daha fazla ısındığını ortaya koydu.

Evrensel'in haberinin tamamı şöyle:

Okyanuslar hiç bu kadar ısınmadı

Bilim insanları, dünya okyanuslarında ölçülen en yüksek sıcaklığın 2017’de kaydedildiği konusunda uyarılarda bulundu.

Çinli uzmanlardan oluşan bir ekibin yaptığı araştırmada okyanus sularının 2000 metre derinliğine kadar olan kesimde tespit edilen sıcaklığın 2015’te tespit edilen sıcaklıktan daha fazla olduğu kaydedildi.

Advances in Atmospheric Sciences dergisinde yayımlanan bulgular, Çin’in yıllık elektrik üretiminin geçen yıl okyanuslarda gerçekleşen sıcaklık artışından 699 kat daha küçük olduğunu gösteriyor.

Makalenin yazarları Lijing Cheng ve Jian Zhu, “İnsani faaliyetlerle sürdürülen uzun vadeli ısınma eğilimi kesintisiz devam etti” diye yazdı.

EN SICAK SINIRA ULAŞTI

Minnesota’daki St Thomas Üniversitesi’nden termal bilimler profesörü John Abraham, Guardian’daki yazısında, geçen yıl sıcaklıklardaki dramatik artışın 2017 yılına kadar dünya okyanusları için en sıcak sınıra yükseldiğini söyledi.

Bulgular, önceki araştırmaları takip eden bir şekilde sera gazı seviyesinin de 2017’de rekor seviyeye çıktığını gösteriyor.

Geçen yıl ayrıca kaydedilen en sıcak yıllardan biriydi. Bilim insanları, 2017 yılının, analiz verileri setine bağlı olarak, ikinci veya üçüncü en sıcak yıl olduğunu ve iklim sisteminin Pasifik Okyanusunda daha sıcak ısı derecelerine yol açan doğal bir safhası olan El Niño’nun olmadığı en sıcak yıl olduğunu belirtti.

Bay Cheng ve Bay Zhu, dünyanın sıcaklığının yüzde 90’ından fazlasının küresel ısınmayla ilgili olduğunu, bu ısının okyanuslar tarafından absorbe edildiğini söylerken söz konusu ısı rekorunun “küresel ısınmanın imzasını sağlam bir şekilde taşıdığını” da yazdı.

ATMOSFERİK ÖLÇÜMLERDEN DAHA GÜVENLİ

Yazarlar, elde ettikleri verileri karşılaştırmak için okyanus ısınmasına ilişkin 60 yıldan fazla bir sure zarfındaki bulguları inceledi. Ayrıca okyanus ısınması ölçümlerinin, “gezegen sağlığının vital bulgularını” izlemek için atmosferik ölçümlerden daha güvenilir bir gösterge olduğunu da eklediler.

Atmosferik Fizik Enstitüsü’nün (Institute of Atmospheric Physics) araştırmasına göre geçen beş yıl okyanuslardaki en sıcak yıllar oldu.

‘2017 OKYANUSLARIN EN SICAK YILI’

Profesör Abraham, makalenin yazarlarının yorumlarını yineleyerek 2017’nin “okyanusların en sıcak yılı “ olmasının insanların gezegeni ısıttığını kanıtlamadığını, fakat “uzun yıllardır artan eğilimin küresel ısınmayı kanıtladığını” söyledi. 2017’deki okyanus ısısındaki artışın dünyanın birçok bölgesinde meydana geldiği tespit edildi ancak yazarlar, Atlantik ve güneydeki okyanusların Pasifik ve Hint okyanuslarına göre daha fazla ısındığını keşfetti.

Bilim insanlarına göre, bu sıcaklık artışı okyanusların hacmini genişletiyor ve küresel deniz seviyesinin yükselmesine sebep oluyor.

Okyanusların ısınmasının diğer göze çarpan etkileri ise okyanusta bulunan oksijenin azalması, mercan kayalıklarının ağarması ile deniz buzunun ve buz sahanlıklarınınn erimesi…

Profesör Abraham “Mühim nokta şu ki küresel ısınmanın etkileri sadece akademisyenler, araştırmacılar için değil herkes için bir gerçek” diye yazdı.

Independent’tan çeviren Sinan Güler

Başlık ve arabaşlıklar Evrensel’e aittir.