'Üniversitenin ihbarıyla' yargılanan akademisyen yarın hakim karşısında
Niğde Üniversitesi’nin, Birgün gazetesinde yayınlanan bir yazısı nedeniyle hakkında soruşturma açıp 'lüzum'u muhakeme' kararı verdiği ve hapisle cezalandırılmasını istediği, KHK ile ihraç edilen akademisyen Yasin Durak yarın hakim karşısına çıkıyor.
DUVAR - ‘Barış İmzacıları’ olarak bilinen akademisyenler arasında yer alan ve geçtiğimiz yıl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevden uzaklaştırılan Yasin Durak, 2016 yılında bir gazetede yayınlanan yazısında ‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret’ ettiği iddiasıyla yarın sabah 09.00’da İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde hakim karşısına çıkacak.
Yasin Durak, 8 Mayıs 2016 tarihli Birgün Pazar ekinde yayınlanan “Ejderhaya Meydan Okumadan Kahraman Olunmaz” başlıklı yazısında “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği” iddiasıyla, 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Durak’ın yargılanmasına varan soruşturma süreci, KHK ile uzaklaştırılmadan önce görev yaptığı Niğde Üniversitesi Rektörlüğü’nün ihbarı ile başlamıştı.
Niğde Üniversitesi Rektörlüğü, yazının yayınlanmasından 3 gün sonra, o dönem üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olan Yasin Durak hakkında hem idari hem de cezai soruşturma başlatmış ve verdiği uyarı cezasının ardından, Durak hakkında bir de “lüzum-u muhakeme” kararı çıkarmıştı.
Hakkında yürütülen soruşturmanın yasalara aykırı olduğuna yönelik savunma yapan Durak’a “5237 sayılı TCK’nın 299. maddesine istinaden suçunun sabit görüldüğü” yanıtı verildi. Üniversite yönetimi yargı mercii gibi davranarak kendi personeli için “1 yıldan 4 yıla kadar” hapis cezası öngördü.
Niğde Üniversitesi Rektörlüğünün, bir akademisyenin gazete makalesini de ‘akademik görev’ olarak görüp soruşturma açması ve adli makamları da ilgili ceza maddelerini işaret ederek yargılamaya çağırması tartışmaya yol açmış ve ‘ihbarcılık’ olarak değerlendirilmişti. (HABER MERKEZİ)