FATİH'te tablet gitti, klavye geldi
'Eğitimde yeni bir çağ açıyoruz' sloganıyla 2010'da başlatılan 'Fatih Projesi'nde tablet bilgisayarlar sessiz sedasız rafa kalktı. 10,6 milyon tablet sözü, 1,4 milyonda kaldı. Rota yeniden klavyeli bilgisayara döndü.
DUVAR - AK Parti hükümetinin 2010 yılında 'cumhuriyet tarihinin en büyük projesi' olarak lanse ettiği 'Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi' (FATİH) Projesi'nde hedefler tutturulamadı. Projede, her çocuğa bir tablet söyleminde yüzde 20’ye ulaşamadan değişikliğe gidildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, bugüne dek FATİH projesinde altyapının yüzde 66, etkileşimli tahtanın yüzde 71, altyapısı tamamlanan okulların erişim oranının yüzde 66 ve tablet dağıtım oranının yüzde 19 oranında tamamlandığını açıkladı. Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, maliyeti milyarlarca lirayı bulmasına rağmen istenilen verim alınamadığı gerekçesiyle projeye klavyeli bilgisayarla devam etme kararı alındı. Bu amaçla 5 Aralık 2017 sonrasındaki sözleşmelerle yapılacak mal teslimi ve hizmet alım işleri katma değer vergisinden (KDV) istisna tutuldu. Düzenlemenin yeni yılda uygulamaya girmesinin ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz “Kodlama derslerinin uygulamalı işlenebilmesini teminen öğrencilerimize tablet yerine klavyeli bilgisayarlar dağıtmayı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.
Bütçe planlamasında bakanlık Fatih Projesi için bu yıl da 1 milyar 18 milyon TL kaynak ayırdı.
MEB bu bütçenin 500 milyon TL’sini 4.5 milyon tabletli öğrenci hedefine ulaşabilmek için harcayacağını belirtti.