Soy ağacı E-Devlet'e yüklendi!

E-Devlet’te yeni başlayan alt-üst soy bilgisi sorgulama (soyağacı sorgulama) hizmeti büyük ilgi çekti. Yoğun giriş nedeniyle e-devlet sistemi çöktü. Yoğunluk azalmayınca, e devlet'te yer alan soy ağacı sorgulama sayfası bakıma alınarak hizmetin şuan için durdurulduğu bilgisi vatandaşlarla paylaşıldı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yeni bir hizmete imzasını attı. Bu hizmetle birlikte artık 1800’lü yıllara kadar soy ağacı sorgusu yapılabiliyor. Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama ekranından istediğiniz bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Uygulama hizmete girdiği anda yoğun taleple karşılaştı.

Sorgulama ekranına gitmek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın. 

https://www.turkiye.gov.tr/nvi-alt-ust-soy-bilgisi-sorgulama

SOY AĞACI 1800'LÜ YILLARA KADAR GÖRÜLEBİLİYOR 

Sisteme giren vatandaşlar "belge oluştur" diyerek 1800'lü yıllara kadar soy ağaçlarını görebiliyor. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği hizmet sayfasının ise yaşanan yoğunluk nedeniyle zaman zaman kilitlendiği görüldü.

Turkiye.gov.tr adresi de çökünce, diğer hizmetlere de erişelemedi. Yoğunluk azalmayınca, e devlet'te yer alan soyağacı sorgulama sayfası bakıma alınarak hizmetin şuan için durdurulduğu bilgisi paylaşıldı.

SOYAĞACI NEDİR?

Nüfus Hizmetlerinin yürütülmesi ile nüfus kayıtlarının tutulmasına ve nüfus kayıtlarına ilişkin bilgi ve belge verilmesine ilişkin hususlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiştir.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi "Nüfus kayıt örneklerini; kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler." hükmündedir.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda soyağacı veya soy kütüğü ya da şecere verilmesine yönelik bir düzenleme bulunmadığından, bu yöndeki talepler yukarıda belirtilen mevzuat hükmü doğrultusunda ilgililerin alt ve üst soylarına ait düzenlenen nüfus kayıt örnekleri ile sağlanmaktadır.

Bu nedenle, kişiler ancak alt ve üst soylarını kapsayan nüfus kayıt örneklerini bulundukları yer nüfus müdürlüğünden almaları mümkündür. Bunun dışındaki talepler 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 7, 9 ve 21'inci maddeleri ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 4, 5, 6 ve 8'inci maddeleri uyarınca, ilgililerin soyağacı ya da soy kütüğü olarak tanımlanan taleplerin yerine getirilmesi mümkün değildir.

(HABER MERKEZİ)