Genelkurmay: İdlib'te 5'inci gözlem noktası çalışmaları başladı

Genelkurmay Başkanlığı, İdlib'te 5'inci ateşkes gözlem noktasının kurulması için çalışmaların başladığını açıkladı. Gözlem noktasının Tal Tukan bölgesinde kurulacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Genelkurmay Başkanlığı, Astana görüşmeleri kapsamında, Suriye'nin İdlib kentindeki Tal Tukan bölgesinde 5'inci gözlem noktası çalışmalarına başlanıldığı açıklandı.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Astana Görüşmeleri kapsamında, ateşkesin tesis, gözetim ve devamını sağlamak, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesi için uygun şartları temin etmek maksadıyla; İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından, 9 Şubat 2018 tarihinde Tal Tukan bölgesinde gözlem noktalarından 5’incisi olan 7 nolu Gözlem Noktası tesisi çalışmalarına başlanmıştır."

Tal Tukan, Türkiye sınırına yaklaşık 50 kilometreden daha fazla uzaklıkta bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Astana'da yapılan görüşmelerde Rusya, Türkiye ve İran çatışmasızlık bölgeleri konusunda anlaşmıştı. Garantör ülkelerden Türkiye'nin gerginliği azaltma bölgesi ilan edilen İdlib'e 500 gözlemci göndermesine karar verilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran ziyaretinde, TSK askerlerinin İdlib'in içerisinde, Rus askerinin ise İdlib'in dışında görev yapacağını söylemişti.

12 Ekim 2017 gecesi, Türk askerleri sınırı geçerek İdlib bölgesini girmişti. İdlib'teki ilk gözlem noktası 13 Ekim 2017'de, 2'nci gözlem noktası 23 Ekim 2017'de, 3'üncü gözlem noktası ise 19 Kasım 2017'de kurulmuştu. 4'üncü gözlem noktasının çalışmalarına ise 5 Şubat'ta başlandığı açıklanmıştı. (KİLİS/DHA)