Ermeni cemaatinden Soylu'ya mektup şikayeti

İstanbul Valiliği, Ermeni Patrikhanesi'ne mektup yazarak Başepiskopos Bekçiyan’ın Patrik Kaymakamlığını tanımadığını söyledi. Mektubun ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir görüşme yapan cemaat temsilcileri Patrik Kaymakamı için “sözde” ifadesinin kullanıldığını, seçilmiş bir kişiye sözde denmesinin uygun olmadığını, bir an önce patriklik seçimleri yapılması gerektiğini ifade etti. Soylu ise konuyu Cumhhurbaşkanı ve başbakanla görüşeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Valiliği, 5 Şubat tarihinde Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’ne bir mektup gönderdi. Valilik Başepiskopos Ateşyan’ın patrik genel vekilliğini tanıdığını belirterek, Başepiskopos Bekçiyan’ın patrik kaymakamlığını tanımadığını bildirdi. Valilik tarafından Patrikhane'ye yazılan mektupta seçim yapmak için gerekli koşulların oluşmadığı da öne sürüldü. Mektupta Patrik Kaymakamı Bekçiyan için “sözde” ifadesi kullanıldı ve aldığı tüm kararların geçersiz sayıldığı öne sürüldü.

SOYLU ERMENİ TOPLUMUYLA ÇIRAĞAN'DA BULUŞTU

Patrikhane'ye gönderilen mektubun ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İstanbul Valisi Vasip Şahin, Ermeni toplumunun vakıf yöneticileri ve hukukçularla Çırağan Sarayı’nda buluştu.

Toplantıya Bakan Soylu ve Vali Şahin’in yanısıra İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da katıldı. Ermeni toplumundan VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu, Karagözyan Vakfı başkanı Dikran Gülmezgil, hayırsever Aret Ergan, hayırsever Hayk Aslanyan, Melkon Karaköse, Cezo Taş, Feriköy Vakfı Başkanı Manuk Öğer, Bakırköy Vakfı Başkanı Mesut Özdemir, Yeşilköy Vakfı başkanı Habip Özfuruncu, Kumkapı Kilisesi Vakfı Başkanı Hrant Moskofyan, Narlıkapı Vakfı Başkanı Vazken Vartanoğlu, hayırsever İrma Polat, Samatya Vakfı Başkanı Yesai Demir, Gedikpaşa Vakfı Başkanı Harutyun Şanlı, Diana Kamparosyan, Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Vasken Barın ve avukat Sebuh Aslangil toplantıda hazır bulundu.

'ATEŞYAN'IN GÖREVİNE MECLİS SON VERDİ'

Patrikhane avukatlarından Sebuh Aslangil bir hukukçu olarak bugüne kadar yazılan belgeler içinde gördüğü en savruk metin olduğunu ve mektubun çalakalem yazıldığını söyledi ve bunun üzücü olduğunu belirtti. Aslangil Ateşyan’ın Ruhaniler Genel Meclisi tarafından Patrik Genel Vekilliği görevine seçildiğini ancak aynı Meclis’in Ateşyan’ın görevine son verdiğini hatırlattı. Yine Ruhaniler Genel Meclisi’nce Patrik Mutafyan’ın emekli edildiğini ve Değabah seçimine gidildiğini hatırlatan Patrikhane avukatı  kilise hukuku gereğince Patrik Genel Vekili’nin artık görevde olmadığını söyledi. Sebuh Aslangil bütün adımların kilise hukukuna göre atıldığını ifade etti. Aslangil bu son mektupla Ruhani Meclis tarafından görevden alınan bir kişinin tekrar Meclis’e dayatıldığını söyledi ve Valiliğin gönderdiği yazıda Patrik Kaymakamı için “sözde” ifadesinin kullanıldığını, seçilmiş bir kişiye sözde denmesinin uygun olmadığını ifade etti.

Ermeniler patriklerini neden seçemiyor?Ermeniler patriklerini neden seçemiyor?

Aslangil’in ardından Melkon Karaköse, Harutyun Şanlı, Yesai Demir, Vazken Barın, Mesut Özdemir, Aret Ergan söz aldılar. Çırağan Sarayı'ndaki toplantıda vakıf başkanlarının büyük bir kısmı “Seçim bir an önce olmalı” mesajı verdiler. Çok sayıda  vakıf başkanları da Ateşyan ile yola devam etmenin güçlüklerinden bahsettiler.

Konuşmaların ardından söz alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu mektubun savruk olduğu yönündeki eleştirilere cevap vererek devletin yarattığı bir hukuk olduğunu ve bu hukuk çerçevesinde hareket edildiğini, bu hukuka sahip çıkılacağını söyledi. Soylu devletin Patrik Genel Vekili’ne sahip çıkma yükümlülüğü olduğunu da vurguladı. “Sıkıntılarınızın farkındayım, bunları göz önünde bulunduracağım” diyen Süleyman Soylu konuşulanlar ışığında Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşeceğini söyleyerek yaklaşık bir ay sonra tekrar bir araya gelinmesi gerektiğini ifade etti.

Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan 2008 yılından bu yana sağlık sorunları nedeniyle görevini yapamaz durumda. 2010 yılında Başepiskopos Aram Ateşyan patrik genel vekili seçilmişti. Yıllar içinde Ermeni toplumundan gelen Patrik seçimi yapılması talepleri üzerine Ruhaniler Genel Meclisi 2016 yılının Ekim ayında bir karar alarak Patrik Mutafyan'ı emekli, makamını da münhal (boş) ilan etmişti. Böylece Ermeni kilisesi gelenekleri uyarınca Patrik seçimi süreci başlamıştı. 2017 Mart ayında Ruhaniler Genel Meclisi tarafından yapılan seçimde Başepiskopos Karekin Bekçiyan Patrikhaneyi seçime kadar yürütecek Patrik Kaymakamlığı (Değabah) görevine seçilmişti. Ancak seçimi kaybeden Ateşyan Patrikhane yönetimini bırakmakla birlikte patrik genel vekilliği görevinden istifa etmemiş, bunun üzerine Ruhaniler Genel Meclisi'nce azledilmişti. Patrik Kaymakamı seçiminden sonra seçim çalışmalarını yürütmek üzere Müteşebbis Heyet oluşturulmuş, Heyet'in Patrik seçimi yapılmasına dair Ağustos ayında ilettiği dilekçe İçişleri Bakanlığı'nca yanıtsız bırakılmıştı. (Kaynak: Agos)

Ermeniler yeniden patrik seçecekErmeniler yeniden patrik seçecek

'Ermeni mezarlığı üzerine yapılan tuvalet kaldırılacak''Ermeni mezarlığı üzerine yapılan tuvalet kaldırılacak'