4 işçinin öldüğü TÜPRAŞ patlaması sanıklarına ilk duruşmada tahliye

TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi'nde, 4 işçinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili soruşturmada tutuklanan firma sahibi ve yetkilisi 5 kişi çıkarıldıkları ilk duruşmada tahliye edildi. Ölen işçilerin yakınları sanıklardan şikayetçi olmadıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi'nde meydana gelen patlamada 4 işçinin hayatını kaybettiği 2 işçinin de yaralandığı patlamayla ilgili 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' iddiasıyla yargılanan 5'i tutuklu 8 sanık ilk duruşmaya çıktı.

Olayda yaşamını yitiren işçilerin yakınları şikayetçi olmadıklarını belirtirken, mahkeme heyeti olayda ihmali olanların tespiti için yeniden bilirkişi raporu alınmasına ve tutuklu sanıkların tahliyesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) İzmir Rafinerisi'nde, 10 bin metreküplük nafta tankında geçen 11 Ekim'de meydana gelen patlamada Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Dere ve Mehmet Karademir isimli işçiler hayatını kaybetti.

TAŞERON FİRMANIN SAHİBİ DE TUTUKLANMIŞTI

Patlamaya ilişkin savcılık araştırmasının tamamlanmasından sonra gözaltına alınan 7 şüpheliden taşeron firma 'Beka Proje'nin sahibi Bedrettin Karataş, işletme emniyet uzmanı Esfet Bilici, montaj ustabaşı Ali Battal ve şantiye müdürü Muhammed Hulusi Gözüak tutuklandı.

Bilirkişi raporları sonrası daha önce adli kontrol şartıyla serbest bırakılan başmühendis Mehmet Emin Tuna, yeniden gözaltına alınarak, tutuklandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan işletme mühendisi B.K. ile işletme başmühendisi K.K. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

TÜPRAŞ raporu hazırlandı: Kusurlu BEKA ProjeTÜPRAŞ raporu hazırlandı: Kusurlu BEKA Proje

17 Ekim'de taşeron firma Beka Proje'nin iş güvenliği sorumlusu ile TÜPRAŞ'ın saha sorumlularından 2 kişi daha gözaltına alındı.

'BİLİNÇLİ TAKSİRLE ÖLÜME NEDEN OLMAK'

Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla salıverildi. Sanıklar hakkında 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçlamasıyla dava açıldı.

Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya mağdurlar, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada ilk önce söz alan hayatını kaybedenlerin yakınları zararlarının karşılandığını ve şikayetçi olmadıklarını söyledi.

Tutuklu sanıklardan taşeron firma Beka Proje sahibi Bedrettin Karataş, patlama sırasında Kırıkkale'de olduğunu, teknik sorumlunun haber vermesi sonucu olaydan haberdar olduğunu ve sorumluluğun kendisinde olmadığını iddia etti.

''BİR ŞEY OLMAZ KONTROLE GELECEĞİM' DEDİ'

Diğer tutuklu sanık montaj ustabaşı Ali Battal, patlamadan bir gün önce TÜPRAŞ'tan tan kör tapaların açılması yönünde talimat aldıklarını belirterek, "Akşam 18.00- 18.30 gibi kör tapaları almaya başladık. Körleri aldığımızda su gibi bir şey geldi. Baş operatörün yanına gittik. Durumu söyledik. 'Bir şey olmaz, kontrole geleceğim' dedi. 19.30 gibi kontrole geldi. Tankın içindeydik. Bize orada herhangi bir uyarı yapmadı. 20.45 gibi dağıldık. Ben ilkokul mezunuyum. Daha önce hiç tank bakım işi yapmadım" diye konuştu.

Tutuklu sanık işletme emniyet uzmanı Esfet Bilici, patlamadan önce sabah saat 08.00'de üzerinde gaz dedektörüyle tankın etrafında dolaştığını, gaz dedektöründe bir alarm göremediğini söyledi. Bilici kontrolün ardından "Ateşli iş iznini sadece tank dışı için verdim" dedi.

TÜPRAŞ tesislerinde patlamaTÜPRAŞ tesislerinde patlama

'TALİMATLARI TÜPRAŞ YETKİLİLERİ VERMEKTEDİR'

Tutuklu sanık şantiye müdürü Muhammed Hulusi Gözüak ise taşeron firma sahibi Bedrettin Karataş'ın vekili olarak görev yapmadığını iddia ederek üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Asıl mesleğinin ise inşaat mühendisliği olduğunu belirten Gözüak, "Ali Battal'ın 'biz emirleri Hulusi Gözüak'tan alırdık' sözlerini kabul etmiyorum. Tankta çalışan işçileri ben denetlemedim. Talimatları bize TÜPRAŞ yetkilileri vermektedir" ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık bakım başmühendis Mehmet Emin Tuna da suçsuz olduğunu iddia ederek, "Bakım başmühendisi olarak ateşli iş izni vermek yetkimiz ve sorumluluğumuz yoktur. Dosyadan okuduğum kadarıyla körlerin alınması izni üretim müdürlüğü tarafından verilmiştir. İş güvenliğinin yeterince alınıp alınmadığı üretim müdürlüğü tarafından denetlenmektedir" diye konuştu.

'BEN KİMSEYE KÖRLERİ ALIN DEMEDİM'

Tutuksuz sanık işletme mühendisi Burak K. ise "Tankın çevresinde platform montajını kaynakla yapacaklarını söylediler. Tank çevresinde kaynak yaparken kıvılcımın etrafa yayılabileceğini, kaynak çadırı kullanmaları gerektiğini söyledim ve yazdım. İş izni verildiğinde tanklar körlüydü. 'Ben kimseye körleri alın' demedim. Başoperatör telsizden müteahhit firmanın körleri almak istediğini söyledi" dedi.

Tutuksuz sanık işletme başmühendisi Kürşat K. ile tutuksuz sanık Bakım Grup Müdürü İbrahim A. da suçlamaları kabul etmedi.

Mahkeme heyeti, olayda ihmali olanların tespiti için yeniden bilirkişi raporu alınmasına ve sanıkların tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi. (İZMİR/DHA)

TÜPRAŞ patlamasında 7 gözaltıTÜPRAŞ patlamasında 7 gözaltı

Tüpraş'ta işçilere iş bırakma çağrısıTüpraş'ta işçilere iş bırakma çağrısı