İBB önünde Maçka eylemi: Belediyeyi parka çeviririz!

Çevreciler ve siyasetçiler Beşiktaş'taki Maçka Parkı'nda yapılması planlanan tünel kapsamında kesilen 199 ağacın yerinden sökülmesini İBB önünde protesto etti. Burada eylem yapan çevreciler, "Maçka Parkı'nı yok ederseniz biz de belediyeyi parka çeviririz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Beşiktaş'taki Maçka Parkı'nda yapılması planlanan tünel kapsamında kesilen 199 ağacın yerinden sökülmesi, İBB önünde protesto edildi. Çevreciler, "Maçka Parkı'nı yok ederseniz biz de belediyeyi parka çeviririz" dedi.

Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Maçka Parkı’ndaki Dolmabahçe-Levazım Tüneli Projesi kapsamında 199 ağacın kesilmesini protesto etti. Aralarında, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Meclis üyeleri, sanatçı Orhan Aydın, Halkların Demokratik Kongresi üyeleri ve çok sayıda yaşam savunucusunun katıldığı eylem, Saraçhane'de bulunun İBB binası önünde yapıldı.

Açıklama öncesi "Maçka Parkı'nı yok ederseniz biz de belediyeyi parka çeviririz" pankartı açan grup, burada ip atlama, kitap okuma etkinlikleri yaptı. Sık sık "Maçka halkındır halkın kalacak", "İstanbul ölüyor ihanet sürüyor" sloganlarını atan grup, açıklama sırasında "İstanbul'un altını oyma Maçka Parkına dokunma" pankartı açtı.

'İSTANBUL'U SARAYDAN ALIP HALKA VERMENİN YOLU...'

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Bugün Maçka Parkı'na sahip çıkmak, Gezi'de olduğu gibi doğaya, insana, gelecek kuşaklara kötülük yapan bir iktidara 'dur' demek için buradayız. Ne yazık ki geçmişte olduğu gibi bugün de talan ekonomisi ve rant amacıyla yapılan işlerin doğaya ve insana faydası olmadığı gibi zararlarını görebiliyoruz" dedi.

'CHP olarak İstanbul'u hep birlikte Saray'dan alıp halka vermenin yolu mücadelemizden geçecek' diyen Kaftancıoğlu şöyle devam etti: "İstanbul halkına ve doğasına uygun olması gerektiği gibi çözümler üretiyoruz. İstanbul'un trafik sorununu böyle tünellerle bir yerden alıp, lastikli araçları bir yere taşıyarak çözemezsiniz. Bunu İstanbul'a en az 50 km raylı sistem oluşturarak İstanbul'un trafik sorunu çözülebilir dedik. Onların amacı İstanbul'un trafik sorununu çözmek değildir."

'İSTANBUL'UN SONU OLACAK'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever ise parkta daha önce yaşanılan hukuk süreçlerini anlattı. Gülsever şöyle konuştu; "Doğa katliamıyla ilgili her gün yeni bir şey önümüze geliyor. Maçka parkında yaşadıklarımız da bunlardan bir tanesi. Yaptığımız başvurular sonucu yargı ilk planı iptal etti. Şimdi yeni planı bir değişiklikle yeniden önümüze getirdiler. Yapılan işin yanlış olduğunu defalarca söyledik. Maalesef söylediklerimizi dinlemiyorlar. Master plan içerisinde böyle  bir tünel olmadığını ve bunların günü kurtarmak için yapılan plan olduğunu aktardık. Direnmenin sonucu parkın kenarına alarak tepkimizi kırmaya çalıştılar. Yargı süresi devam ediyor. İstanbul plansız bir şekilde yeşili katledilen bir kent haline dönüştü. Kamu yararın yanında toplum yararı da gözetilmesi.  Bunlardan kurtulmanın yolu direnmektir. Bu anlayış İstanbul'u yönetmeye devam ederse İstanbul'un sonu olacaktır."

'KARAYOLU TÜNELİ TEHLİKELİ UYGULAMA'

Yaşam savunucuları adına açıklama yapan Suzan Bektaş taleplerini şu şekilde açıkladı; 

- Parkların altına karayolu tüneli yapılamaz. Yapıldığı takdirde parktan ne kadar az alan gittiği söylenirse söylensin; yukarı çıkacak egzoz dumanları parkın temiz havasını öldürecektir ve dolayısıyla park işlevini yitirecektir.

- İBB bütün park ve yeşil alanların altını karayolu tüneli veya zemin altı otopark inşaatı adı altında betonlaştırma kararı aldı. Yeşil alanların, parkların altları oyulup betonlaştırıldıkça yağmur suları toprakla buluşamayacaktır. Bu olmayınca, yağan en hafif yağmurda bile geçtiğimiz sene gördüğümüz afet manzaraları bu şehrin normali olacaktır.

- 3. köprü bağlantı yollarıyla yeni yapılaşmalardan gelecek trafiğin şehrin merkezine bu tünellerle verilecek olması söylendiği gibi trafiği rahatlatmayacaktır. Oluşacak trafiğin bütün bu yoğunluk, gürültü ve kirinin esas olarak merkeze çok ciddi zararı olacaktır.

- Maçka Parkı resmi afet toplanma alanıdır. Depremini bekleyen bir şehrin altının oyulması, üstündeki yapılar için ciddi çatlama, sarsılma riskleri oluşturduğu gibi afet toplanma alanı güvenli olmaktan çıkarmaktadır.

- Tünel inşa edilirse, şehrin tarihi ve merkezde kalan son yeşil alanları olan Maçka Parkı, Dolmabahçe, Ihlamur Kasrı ve Ortaköy vadisi de büyük zarar görecek. Şehir merkezinin akciğerleri egzoz gazlarıyla öldürülecek." (HABER MERKEZİ)