Koğuş talebine 'patlayıcı uzmanlığı' iddiasıyla ret
Kandıra Cezaevi'nde yatan Hüsna Kılıç ile Seher Orçu'nun avukatları müvekkillerinin kötü muameleye maruz kaldığını söyledi. Savcılığa suç duyurusunda bulunan avukatlar hücre hapsine son verilmesini istedi. Savcılık, başvuruyu 'patlayıcı uzmanlığı' iddiasını gerekçe göstererek geri çevirdi.
DUVAR - Kocaeli’deki Kandıra Cezaevi’nde bulunan hükümlü Hüsna Kılıç 1 yıl 5 ay, henüz cezası bile kesinleşmemiş tutuklu Seher Orçu ise 1 yıl 2 aydır hücrede tutuluyor. Geçtiğimiz aylarda İki kadın mahpusun yaşadıkları koşulları yerinde incelemek amacıyla Özgürlükçü Hukukçular Platformu’ndan bir grup avukat Kandıra Cezaevi’ne giderek Kılıç ve Orçu’yla görüştü.
'PATLAYICI MADDE İMALATI...'
İki kadın mahpusla görüşen ÖHP’li avukatlardan Fatma Özdemir, Nevroz Uysal, Ezgi Duman ve Numan Arıtürk, Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde devam eden tecrit koşulları ve kötü muameleye karşı Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı’na geçtiğimiz aylarda suç duyurusunda bulundu.
Avukatlar, müvekkillerinin hücrede tutulmaması gerektiğini belirterek ceza infaz kurumu memurları hakkında inceleme başlatılmasını talep etti. Savcılık iki ay sonra başvuruyu 'kovuşturmaya gerek yoktur' diyerek geri çevirdi. Savcılığın yazısında “Adı geçen hükümlü/tutukluların patlayıcı madde imalatı konusunda uzman oldukları dolayısıyla oda yerleştirilme ve kurumiçi diğer faaliyetlerden yararlandırma hakları bu talimata istinaden yapıldığı” ifadesine yer verildi.
ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER HATIRLATILDI
İki kadın mahpusun yaşadıkları tecrit koşullarına itiraz eden avukatlar, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hatırlatılarak; “Bir kötü muamele biçimi olarak, tecrit suçtur ve uluslararası metinlerde doğrudan ya da dolaylı olarak yasaklanmıştır” dedi.
Orçu ve Kılıç avukatları aracılığıyla geçtiğimiz aylarda kamuoyuna, 'Sesimizi duyun' başlıklı bir çağrı yayımlamıştı.
Bir yıldır hücrede tutulan iki kadın mahpus: Sesimizi duyun!