Kanser hastası Bravo işçisi: Doktorum eylemde gördü, 'üzülme' dedi
Bravo Giyim Fabrikası'nın işçileri paralarını ve tazminatlarını alabilmek için mücadele etmeye devam ediyor. Fabrika işçilerinden kanser hastası Filiz Tutya, parasını alamadığı için tedavi sürecinde büyük zorluklar yaşadı... Tutya, bütün iş arkadaşları için eylemlerine devam edeceklerini söylerken yaşadığı zor süreçte kendisine ailesinin destek olduğunu söylüyor. Doktoru bile ona, "Bana neden bu kadar üzülüyorsun diyorlar..."
DUVAR - Yaptıkları 'not bırakma' eylemiyle ses getiren Bravo Giyim Fabrikası'sının işçileri paralarını ve tazminatlarını hâlâ alamadı. İşçiler kamuoyunda seslerini duyurmak isterken Mango, Next ve Zara önündeki eylemleri devam ediyor. İşçilerden çoğu ev kiralarını ödeyemezken, bazılar da yeni iş aramaya başladı. 3 buçuk aylık maaşı ve tazminatını alamayan işçilerden biri de 53 yaşındaki kanser hastası Filiz Tutya... Bravo Giyim Fabrikası'nda kurulduğu günden beri çalışan Tutya, yaptıkları ürünlerin ceplerine 'alacağınız ürünü ben yaptım ama hâlâ paramı alamadım’ etiketi yerleştirdikten sonra birçok yerden kendilerine destek mesajları geldiğini söylüyor. Tutya'nın en çok zorluk çektiği konu ise, kanser tedavisi...
'TEDAVİ SÜRECİNDE SIKINTILAR YAŞADIM...'
Tutya, Bravo Giyim Fabrikası'nın kalite güvence bölümünden çalışıyordu. Fakat farklı işler de yaptığını söyleyen Tutya, “hamallık bile yaptım” diyor: “Birkaç ay sonra firma büyüdü, işler iyiye gidiyordu. Ama sonra bir anda kötüye gitmeye başladı. Maaşlarımız önce eksik yatırıldı sonra yatırılmadı. İşten sonra diğer arkadaşlarım gibi ben de büyük sorun yaşadım. Ödemelerim vardı, bu ödemelerimi aldığım maaşa göre yapıyordum. Çocuğum üniversite okuyordu, ne yazık ki bu konuda da zorluklar yaşadık. Kanser tedavisi için kullandığım ilaçlarımı SSK karşıladı ama ameliyatımı özel hastanede yaptım. Bu benim için büyük bir külfet oldu. Bu süreçte bana en çok destek çevremden ve ailemden geldi. Tedavi sürecinde maddi olarak büyük sıkıntılar yaşadım.”
'NEDEN BU KADAR ÜZÜLÜYORSUN'
Bravo işçileri bu markanın ürünlerini satın alanların duruma ilgi göstermelerini sağlamak için geçtiğimiz aylarda satılan giysilerin ceplerine, ‘alacağınız ürünü ben yaptım ama hâlâ paramı alamadım’ etiketi yerleştirerek gündeme gelmişlerdi. Tutya, “bu eylemimizden sonra birçok yerden destek mesajları aldık” derken şöyle devam ediyor: “Kemoterapi tedavisi için gittiğim hastanede tanımadığım birçok arkadaşım bile bize destekte bulundular. Herkes çok olumlu mesajlar verdi.
İşten ayrıldığımda çok üzüldüm. Kendi işim olsaydı bu kadar üzülmezdim. Geçenlerde doktorum beni eylemde görmüş. Ondan şöyle bir cümle duydum: "Kanseri ortaya çıkartan en büyük sorun üzüntüdür. Çok üzülmüşsün neden bu kadar üzülüyorsun?”
Bravo işçisi: Yerimizde siz de olabilirdiniz!
'HERKESE EŞİT DAVRANILSIN'
Kamuoyunda ses getiren eylemden sonra Zara'nın bağlı olduğu Inditex şirketi, Bravo Tekstil'e tüm ödemelerin zamanında yapıldığını, kalan herhangi bir ödeme olmadığını, yapılan ödemelerin işçinin hesabına geçmediğini, bunun da Bravo Tekstil'in sorumluluğu olduğu açıklamasında bulunmuştu.
Inditex en hassas durumda olduğu düşünülen işçilerin faydalanması için Next ve Mango markalarıyla birlikte 210 bin avroluk bir fon da oluşturduğunu açıkladı. Ancak Bravo çalışanları bu paranın tüm alacaklarının ancak dörtte birine tekabül ettiğini, çalışanların mavi yaka-beyaz yaka olarak ayrıma tabi tutulduklarını ve sadece mavi yakalara fondan yararlanma hakkı tanındığını, diğerlerine böyle bir hak verilmediğini söylüyorlar. Tutya da bu fona karşı çıkıyor: “Bu fonu 77 kişiye verecekler. Alacağımız paranın çok altında. Biz bunu kabul etmiyoruz. 140 kişi mücadelemize devam edeceğiz. 140 kişinin bütün hakları verilinceye kadar da mücadelemiz sürecek. Bizim bu hakkımızı almamız gerekiyor. Herkese eşit davranılmasını istiyorum. Şu an kendimi iyi hissediyorum. Tekrardan çalışmak istiyorum.”