Türkiye ile KKTC arasındaki 'randevu' krizi çözüldü

Başbakan Yıldırım'ın KKTC'de yeni kurulan hükümetin başbakanı Tufan Erhürman'a randevu vermemesi krize neden oldu. KKTC hükümeti bu duruma tepki gösterince Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı görüşmeye gitmedi. Yıldırım'ın Erhürman'ı Ankara'ya davet etmesiyle kriz aşıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yeni kurulan hükümetin Başbakanı Tufan Erhürman'ın, randevu istemesine rağmen uzun bir süredir Ankara'ya davet edilmemesi, krize neden oldu. Erhürman'dan önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan istediği randevuyu alan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın da Ankara'ya gitmekten vazgeçtiği belirtildi. Başbakan Yıldırım'ın, Erhürman ve Özersay'ı Ankara'ya davet etmesiyle sorun çözüldü.

Doğan Haber Ajansı'nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Yıldırım'ın, Erhürman'a randevu tarihi vermemesi KKTC'de krize neden oldu. KKTC Dışişleri Bakanı Özersay, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği aracılığıyla Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan randevu istedi. Çavuşoğlu da, KKTC'li mevkidaşı Özersay'ın isteğine, "5 Mart'ta Ankara'ya gelebilir" karşılığını verdi. 5 Mart tarihi Büyükelçilik tarafından Özersay'a iletildi.

Ancak KKTC hükümet üyeleri, Erhürman'dan önce Başbakan Yardımcısı Özersay'ın Ankara'ya gitmesine sıcak bakmadı. Özersay'ın da Ankara'ya hükümet arasındaki dengelere işaret ederek, 'öncelikle Başbakan Erhürman'ın Ankara davetinin daha uygun olacağı' yönünde bir mesaj verdiği öğrenildi. Bunun üzerine Çavuşoğlu, Özersay buluşması ertelendi.

'ÇAVUŞOĞLU ÇAĞIRDI, ÖZERSAY GİTMEDİ'

Davet krizi Ada medyasında da geniş yer buldu. Havadis gazetesi, "Çavuşoğlu çağırdı, Özersay gitmedi" başlığı ile haberi verdi. Gazete, "Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, talep edilmesine rağmen KKTC Başbakanı Tufan Erhürman’a randevu vermedi. Türkiye hükümetinin, 4’lü koalisyon hükümetinin kurulma çalışması aşamasında yaşanan bazı olayları 'Türkiye ve AK Parti karşıtı' algıladığı belirtiliyor" diye yazdı.

Teamül olarak KKTC'de kurulan hükümetlerin Başbakanı ve kabine üyeleri ilk önce Ankara'ya gidiyor. Yine aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Başbakanı, bakanları KKTC'de kurulan hükümetleri telefon ile kutlardı. İlk kez bu dönemde bu yaşanmadı.

YILDIRIM'DAN DAVET

Randevu krizi Başbakan Binali Yıldırım'ın, KKTC Başbakanı Tufan Erhürman ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ı yarın Ankara'ya davet etmesiyle çözüldü. KKTC heyetinin yarın Ankara'da olacağı öğrenildi.

KKTC heyetinin, Anıtkabir ziyaretinin ardından Köşkü'nde resmi törenle karşılanacağı belirtildi. Törenin ardından heyetlerarası görüşmeler yapılacağı öğrenildi.