Sazan Kaçan'ın gözleri de düzeldi

Gazete Duvar okurlarının desteğiyle birbuçuk yıl önce ameliyat edilen 6 yaşındaki Ezidi kız çocuğu Sazan Kaçan, kalp ameliyatı için bağışlanan 18 bin TL hastane tarafından kabul edilmeyince göz ameliyatı olabildi... Sazan Kaçan şimdi gayet iyi ama İstanbul'u pek sevmiyor, "Çünkü beni orada hep ameliyat ediyorlar" diyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kaçan ailesi, IŞİD'in saldırıları sonucu 7 yıl önce Şengal'den Türkiye'ye sığındı. Aile önce Şırnak'taki mülteci kampına yerleştirildi. Fakat sokağa çıkma yasakları döneminde burayı da terk etmek zorunda kaldı. Kaçan ailesi Şırnak'tan sonra Diyarbakır'da belediye bünyesinde açılan Fidanlık kampına yerleşti. Aile burada yaşamaya devam ederken 5 yaşındaki kızları Sazan Kaçan'ın kalbinin delik olduğunu öğrendi. Kaldırılan hastanede, ‘fallot tetralojisi’ teşhisi konulan Kaçan, Gazete Duvar okuyucularının çabasıyla 1 buçuk yıl önce Diyarbakır'dan İstanbul'a getirilerek ameliyat oldu.

BABA 18 BİN TL'Yİ KIZININ GÖZ TEDAVİSİ İÇİN AYIRDI...

Şu an 6 buçuk yaşında olan Kaçan, 2016 yılında İstanbul'daki Siyami Ersek Hastanesi'nde iki ameliyat geçirdikten sonra taburcu oldu. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Gazete Duvar okuyucusu tarafından tedavi masrafları karşılandı. Ancak başlangıçta 18 bin TL. olarak açıklanan tedavi masrafları hastane tarafından karşılıksız olarak sağlandı ve para kabul edilmedi. Yaklaşık 3 ay süren tedavisi bittikten sonra Kaçan'ın babası 18 bin TL'yi bağışçıya geri vermek istedi fakat Sazan'ın göz tedavisi için harcanması isteyerek kabul edilmedi...

Sazan babası ile...

Aradan geçen 1 buçuk yılın ardından şu an Midyat'taki mülteci kampında kalan Sazan'ın babası Somükcan Kaçan, o 18 bin TL'ye dokunmayarak kızının göz tedavisi için sakladı. Ve Sazan iki ay önce bu parayla ameliyat da oldu.

AİLENİN ÇOĞU HOLLANDA'YA GİTTİ O GİDEMEDİ

Ezidilerin barındığı Fidanlık Kampı ise bu süreçte Diyarbakır Yenişehir Belediyesi’ne atanan kayyımın talimatı ile kapatıldı. Buradaki Ezidiler de zorunlu olarak Midyat'taki kampa taşındı. Kaçan ailesi de buraya taşınmak zorunda kalan ailelerdendi. Bir süre halası, amcası ve onların aileleri ile birlikte burada yaşayan Kaçan ailesinin akrabaları daha sonra Hollanda'ya gitti. Babası ve annesiyle birlikte Midyat'taki kampta kalan Kaçan ise şu an en çok halasını özlediğini söylüyor. Baba Kaçan, kızının söylediklerini şöyle tercüme ediyor: “İstanbul'u sevmiyorum çünkü beni orada ameliyat ediyorlar. Bizim evimiz burası. Okula da gideceğim. Büyüyünce doktor olacağım...”

Baba Kaçan ise prosedür nedeniyle yurtdışına gidemediklerini söylüyor: “Ben de çocuklarımı ve eşimi alıp yurt dışındaki ailemin yanına gitmek istiyorum. Babamı ve annemi özlüyorum.”

'ŞENGAL'İ HATIRLAMIYORLAR'

Yaklaşık 7 yıldır Türkiye'de yaşayan Kaçan ailesi Şengal'e dönmektense ümidini kesmiş durumda. Savaş mağduru aile diğer mülteciler gibi yurt dışına çıkmanın yollarını arıyor. Baba Kaçan, kaçak yollarla yurt dışına gitmeyi ise asla göze almayacağını söylüyor: “Keşke bu kadar sıkıntı çıkarmasalar ve yasal olarak gidebilsek. Çocuklarım, eşim ve ben kimsesiz olarak Türkiye'de kaldık. Buradaki çocuklarım artık Şengal'i hatırlamıyor. Herkes ailesinin yanında yaşamak ister. Ben de çocuklarımla birlikte artık ailemin yanında yaşamak istiyorum.”

Sazan'ın gözlerine ışık olacaklarSazan'ın gözlerine ışık olacaklar