Manisa'da mesir macunu izdihamı
Mesir macunlarını almak isteyen vatandaşlar, izdiham yarattı. Bazı vatandaşlar, kazan içine düşmekten son anda kurtarıldı.
DUVAR - Manisa'da 478'inci kez saçılacak mesir macunu dualarla karıldı. Mesir macunlarından almak isteyenler kazanlara hücum ederken, bazı vatandaşlar, baştan aşağı mesir macununa bulandı.
Mesir Karma öncesinde konuşan Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl 478'inci kez kutlanacak Mesir Macunu Festivali'nde 6 ton mesir macunu saçılacağını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ziya Elmalı da mesir macunu geleneğinin yaklaşık 5 asırlık olduğunu hatırlatarak, Manisa'nın adını bu festival sayesinde şifayla duyurduğunu söyledi. Şehzadeler Belediye Başkanı AK Partili Ömer Faruk Çelik ve Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, festivalin şifa yönüne ve birleştiriciliğine dikkat çekti.
Konuşmaların ardından Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan tarafından mesir macunu karma duası okundu. Dua eşliğinde temsili 41 çeşit baharat, törene katılan protokol üyeleri tarafından tek tek kazana dökülerek dualarla karıldı.
İZDİHAM YAŞANDI
Törenin ardından mesir macunlarını almak isteyen vatandaşlar, izdiham yarattı. Kazandan mesir macunu almak isteyen bazı vatandaşlar, kazan içine düşmekten son anda kurtarıldı. Şifalı olduğuna inandıkları mesir macunlarından almak için yarışanlar, yanlarında getirdikleri kap ve kavanozlara macunları doldurdu. Bazı vatandaşlar da baştan aşağı mesir macununa bulandı.
MESİR MACUNUNUN ÖZELLİKLERİ
Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılır. İnanışa göre; macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanlar sokmaz, macunu yiyen gelinlik kızlar o yıl içinde evlenir, çocuğu olmayanlar mesir macunundan yerse çocukları olur.
41 ÇEŞİT BAHARAT VAR
Mesir macununda kullanılan baharatlar: Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemersini tohumu, günbalı. (Manisa - DHA)