'Torunlar davası'nda 9 sanığa para cezası
Mecideyeköy'deki Torunlar Center inşaatında 10 işçinin ölmesiyle ilgili davanın 16'ıncı duruşması görüldü. Kararını açıklayan mahkeme, 9 sanığa 8 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Ceza, 60 bin 800'er liraya adli para cezasına çevrildi. Kazada hayatını kaybeden Hıdır Ali Genç'in babası Mustafa Genç, "Bu verilen ceza değil. Para cezası kabul edilemez" diyerek karara tepki gösterdi.
DUVAR - İstanbul, Mecidiyeköy'de 2014 yılının Eylül ayında, Torunlar Center inşaatında asansörün yere çakılması sonucu hayatını kaybeden 10 işçinin ölümüyle ilgili davanın 16'ncı duruşması bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görüldü. Duruşmaya ölenlerin yakınları ve sanıklarla müşteki ve sanık avukatları katıldı.
Duruşmada söz alan savcı, bir önceki duruşmada açıkladığı mütalaasını yinelediğini söyledi. Mahkeme heyeti, 9 sanığa önce 8 yıl 4'er ay hapis cezası verdi. Ceza, 60 bin 800'er liraya adli para cezasına çevrildi. 16 sanık ise beraat etti. Kazada hayatını kaybeden işçilerden Hıdır Ali Genç'in babası Mustafa Genç, "Bu verilen ceza değil. Adaletin olmadığını baştan söylemiştik. Para cezası kabul edilemez" dedi.
'ÇOCUKLARIMIZI BİLEREK ÖLDÜRDÜLER'
Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada ilk sözü müşteki Mustafa Genç aldı. Genç, "İnşaata hiçbir önlem alınmadığını herkes biliyor. Asansörün bozuk olduğunu işçiler her gün söylüyordu. Çocuklarımızı bilerek öldürdüler" dedi.
Genç'in ardından söz alan sanıklar suçsuz olduklarını iddia ederek beraatlerini talep etti. Müşteki avukatları ise bilirkişi raporlarını hatırlatarak asansörün çalışma prensiplerine uymadığını söyledi.
Torunlar İnşaat’ın proje müdürü Murat Aytimur'un avukatları asansörün düşmesinde müvekilinin kusurlu olmadığını asıl kusurlunun asansör firması olduğunu iddia etti.
ASANSÖR FİRMASI: DÜNYADAKİ BÜTÜN ASANSÖRLERDEN EMİN OLDUĞUMUZ GİBİ...
Torunlar İnşaat'ın avukatları, asansörün çalışmadığının daha önce defalarca asansör firmasına iletildiğini öne sürdü. Yapılan e-posta yazışmalarını okuyan avukatlar, son olarak 29 Mayıs 2014'te asansör firması Geda Majör'den şöyle bir cevap geldiğini söylediler: "Dünyadaki bütün asansörlerden emin olduğumuz gibi buyrun siz de kullanın. Arıza giderilmiştir."
Asansör bakımından görevli Turgay Dalgıç'ın avukatı ise müvekkili hakkındaki suçlamalara şöyle cevap verdi: "Asansöre en son Turgay Dalgıç binmiş diyorlar. Evet müvekkilim bile bile neden o asansöre binsin? Bu kaza asansör switchlerin çıkartılması sonucu oldu. Parmak izlerinin alınıp soruşturmanın genişletilmesini talep ediyorum."
Asansör firması Geda Majör avukatları ise yaptıkları son savunmada iş güvenliği eksikliğini olduğunu öne sürdüler.
HAPİS CEZALARI PARA CEZASINA ÇEVRİLDİ
Savunmaların ardından son sözlerini alınan sanıklar, beraatlerini talep etti.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, asansör firmasının imalat sorumlusu Önder Türksoy, Torunlar İnşaat'ın proje müdürü Murat Aytimur, İş sağlığı ve güvenliği uzmanları Turgay Dalkılıç ve Adem Akyıldız, Ümit Savul, Murat Ayyıldız, Bünyamin Keskin, Emre Öz, Ahmed Said Demir ve Mert Çanakçı hakkında "Taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan 8 yıl 4'er ay hapis cezası verdi. Hapis cezaları, 60 bin 800'er liraya adli para cezasına çevrildi.
Kadir Dinç, Selçuk Erdur, Bahadır Uçar, Ömer Kuş, Kadri Şükrü Yılmaz, Remzi Aydın, Metin Karakoç, Hakan Çelebi, Halil Tarık Çalışkan, Onur Uludaşdemir, Ercan Tokmakçı, İsmail Hakkı Doruk, Orhan Demirel, İbrahim Mert Uzun, Levent Yaşar Çelik ve Erkan Okur hakkında beraat kararı verildi.
'PARA CEZASI KABUL EDİLEMEZ'
Kazada hayatını kaybeden Hıdır Ali Genç'in babası Mustafa Genç, karara tepki gösterdi. Genç, "Bu verilen ceza değil. Adaletin olmadığını baştan söylemiştik. Para cezası kabul edilemez. Biz daha farklı bekliyorduk. Para cezası vererek davayı kapatıp diğerlerini serbest bıraktılar. Böyle adalet olmaz olsun" dedi.
Kaza yaşandığı dönemde Torunlar Center'da çalışan Hüseyin Gündoğdu, "Güvenmediğimiz bir adaletten böyle düzme bir karar çıkacağını bekliyorduk. Asıl suçluların yargılanmamasıyla bunun basit bir iş kazası olduğunu düşündüler. Böylece işçi cinayetlerinin önemsenmediği bir karar çıktı" diye konuştu.
'İŞ CİNAYETLERİNİN ÖNÜ AÇILDI'
Davayı takip eden Dev Yapı İş Örgütlenme Sekreteri Sedat Aydın, "Biz Torunlar davasına baştan beri müdahiliz. Torunlar davası işçi sınıfının beklediği bir davaydı. Bu dava gösteriyor ki işçi cinayetlerinin önü açıldı. Biz adalet beklemiyorduk. Biz işçi sınıfıyla birlikte adaletin yerine geleceğini düşünüyoruz" dedi.
NE OLMUŞTU?
6 eylül 2014 tarihinde Mecidiyeköy’deki rezidans inşaatında meydana gelen ve 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin savcı geçtiğimiz duruşma mütalaasını açıkladı. 25 sanıktan 16’sı için beraat kararı verilmesini talep eden savcı aralarında inşaat firmasının proje müdürü ve asansör firmasının teknik sorumlusunun da bulunduğu 9 kişi hakkında ise 22,5 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etmişti.
Savcı mütalaasında Torunlar İnşaat’ın proje müdürü Murat Aytimur, Geda Majör asansör firmasının teknik sorumlusu Önder Türksoy’u da aralarında olduğu 9 kişinin, “Bilinç taksirle ölüme neden olmak” suçundan 3 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.
Mecidiyeköy’de Torun Center inşaatındaki asansör 6 Eylül 2014 günü saat 19.20'de içinde bulunan işçilerle birlikte 33’üncü kattan zemine çakılmış, 10 işçi hayatını kaybetmişti.