Yunanistan: Türkiye çizgiyi aşıyor

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos, tutuklu iki Yunan askeri konusunda Türkiye'ye yüklendi: Bir ay geçti ve Türkiye yargısı iki Yunan askeri hakkında hâlâ iddianame hazırlamış değil. Bunun çizgiyi aşmak olduğunu düşünüyorum.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İki Yunan askerinin Türkiye'de tutuklanması nedeniyle Atina-Ankara hattındaki gerilim sürüyor. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos, Türkiye'yi askerleri siyasi koz olarak kullanmakla suçladı.

Tzanakopoulos, "Görünüşe göre Türkiye -ki bu en başından bu yana endişelendiğiniz bir şeydi- bu durumu siyasi amaçlarla kullanmak istiyor" dedi. Atina merkezli ulusal radyo kanalı Real FM'e konuşan Tzanakopoulos, casuslukla suçlandığı belirtilen askerler hakkında hâlâ iddianame hazırlanmamasını da eleştirdi. Yunan Hükümet Sözcüsü, "Bir ay geçti ve Türkiye yargısı iki Yunan askeri hakkında hâlâ iddianame hazırlamış değil. Bunun çizgiyi aşmak olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

'DARBECİ ASKERLERLE NE İLGİSİ VAR?'

Tzanakopoulos, askerlerin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kaçan Türk askerleriyle takas edilebileceğine dair iddialara da 'iki vakanın tamamen farklı olduğunu' söyleyerek yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iki Yunan askeri darbeci askerlerle bağdaştırmaya çalıştığını öne süren Tzanakopoulos, "Bu tip girişimler ve demeçler anlamsız çünkü iki mesele birbiri ile ilişkili değil" yorumu yapıp Türkiye'den tutum değişikliği talep etti.

ÇİPRAS: BEN SULTAN DEĞİLİM

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da dün konu hakkında yazılı açıklama yapmıştı. Açıklamada, "Yunanistan'da hukukun üstünlüğü esastır; Yunanistan'ın yargı kararları konusunda vaatlerde bulunabilen bir sultanı değil, Yunan adaletinin uygulamalarına saygı duyan ve bunlara aşina olan bir başbakanı vardır" denilmişti.

NE OLMUŞTU?

İki Yunan askeri 1 Mart günü, ormanlık bir arazide devriye gezdikleri sırada sınırı geçmişti. Gözaltına alınan askerler kötü hava koşulları nedeniyle sınırı yanlışlıkla geçtiklerini söylerken, askerler casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştı. Yunan hükümeti geçmişte yaşanan karşılıklı benzer vakalarda diğer tarafın askerlerinin tutuklanmadığına dikkat çekmiş, Yunan basını ise Türkiye'nin askerleri 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kaçan Türk askerleriyle takas edilmesinin istenebileceğini iddia etmişti.