Oy ve Ötesi: Belirsizlik alanları yeni genelge ve kararlarla ortadan kaldırmalı

Oy ve Ötesi, seçim sisteminde belirsizlik alanlar olduğu belirtti. YSK'ye dilekçe veren Oy ve Ötesi, yeni genelgelerle belirsizliklerin giderilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oy ve Ötesi Derneği, "#GüvenVer" kampanyası başlattı. Seçim kanununda yapılan son değişikliğin belirsizliklere yol açtığını belirten Oy ve Ötesi, seçim uygulamalarının netleştirilmesi için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) dilekçe verdi. Oy ve Ötesi gönüllüleri ve seçmenlere kampanyaya katılım çağrısı yapıldı.

'SON DEĞİŞİKLİK TEKLİFLERİ BELİRSİZLİK YARATTI'

Oy ve Ötesi'nden yapılan açıklamada, seçimlerin "demokrasinin hayat kaynağı" olduğu belirtildi. Türkiye seçimlere katılım oranının dünya ortalamasının üzerinde olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye’de seçime katılım oranının, dünya ortalamasının üzerinde olması, vatandaşların seçimlere verdiği önemin ve gösterdiği ilginin bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Bağımsız ve gönüllü bir organizasyonla, seçim sistemine ilişkin olarak vatandaşların aklındaki soru işaretlerini cevaplamak için çalışan Oy ve Ötesi, kanunlaşan son değişiklik tekliflerinin yarattığı belirsizliğin altını çiziyor ve demokratik esasları güvence altına alıp, boşlukları ortadan kaldıracak kapsamlı bir düzenlemeye olan ihtiyacı vurguluyor."

'BELİRSİZLİK ALANLARI YENİ GENELGE VE KARARLARLA KALDIRILMALI'

YSK'nin kanunun uygulanmasına yönelik usul ve esasları belirleme yetkili olduğu hatırlatılan açıklamada, "Yüksek Seçim Kurulu'nun seçimlerin serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarını korumak ve seçimlere, dolayısıyla da demokrasiye yönelik güvenin zedelenmesini önlemek için kanundaki belirsizlik alanlarını yeni genelge ve kararlar ile ortadan kaldırması, Türkiye için önemli bir ihtiyaç olarak öne çıkıyor" denildi.

Mevzuatın netleştirilmesi için YSK'ye dilekçe verildiği aktarılan açıklama, şöyle devam etti:

"Bu doğrultuda Oy ve Ötesi, seçim günü uygulamalarının netleşmesi için hazırlanacak mevzuata dair görüş ve önerilerini Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na bir dilekçe ile sundu. Oy ve Ötesi, kanun değişikliğine yönelik görüşlerini ve pratikte karşılaşılabilecek sorunları kamuoyunun dikkatine sunuyor. Altı seçim sürecinde elde edilen gözlem ve deneyimle, bu sorunların önüne nasıl geçileceğine dair öneriler de kamuoyuyla paylaşılmakta.

Seçimlere yönelik güven duygusunun güçlendirilmesi için Yüksek Seçim Kurulu'nun her türlü önlemi alacağına dair inancıyla Oy ve Ötesi, vatandaşları konuyla ilgili bilgilendirmek için önemli gördüğü noktaları kamuoyuna sunarak; bunları paylaşmaya, konuşmaya ve tartışmaya #GüvenVer  kampanyasıyla herkesi davet ediyor." (HABER MERKEZİ)

Detaylı bilgi için: iletiş[email protected]

Dilekçeye bu linkten ulaşabilirsiniz:

https://goo.gl/forms/nOi9dtGZuBPWJ7H02