TÜBİTAK'tan reddettiği projenin Harvard'a davet edilmesiyle ilgili açıklama
TÜBİTAK, reddettiği projenin Harvard Üniversitesi'ne davet edilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Projeler için "Başarısız çalışmalar değiller" nitelemesini yapan TÜBİTAK, "Mevcut değerlendirme süreçlerimizi iyileştirmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.
DUVAR - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), reddettiği projelerin ABD'nin Harvard Üniversitesi ile Almanya'nın Münih kentinde düzenlenecek Uluslararası Sanat ve Bilim Konferansı'na davet almasıyla ilgili açıklama yaptı.
Manisa'da özel bir lisede okuyan 10. sınıf öğrencisi Göktuğ Altıparmak ile 11. sınıf öğrencisi Seda Erol, biyoloji öğretmeni Nuray Avcı eşliğinde melisa, okaliptüs ve karanfil yağlarının havadaki bakteriler üzerindeki etkisini araştırarak bu yağların bakterileri temizlemesine yönelik proje geliştirmişti.
10'uncu sınıf öğrencileri Yusuf Ergül ve Bengisu Şentürk kimya öğretmeni Serpil Yazıcı ile birlikte Kobalt 60 izotopunun alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilmesine yönelik proje hazırlamıştı.
TÜBİTAK tarafından reddedilen Manisalı öğrencilere Harvard'dan davet
'BAŞARISIZ ÇALIŞMALAR DEĞİLLER'
Ancak TÜBİTAK, projelerin bu yıl 49'uncusu düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması'na katılmasını 'eksik belge' gerekçesiyle engellemişti. Liseli gençlerin projelerinin ABD'nin Harvard Üniversitesi ile Münih'te yapılacak Uluslararası Sanat ve Bilim Konferansı'na davet edilmesinin ardından TÜBİTAK bir açıklama yayınladı. Kurumun internet sitesinden yayınlanan açıklamada, projelerin yarışmalara kabul prosedürüne ilişkin kapsamlı bilgilere yer verildikten sonra şöyle denildi:
"Kurum olarak bütün öğrencilerimizin yaptığı projelere büyük önem vermekteyiz. Yapılan tüm projeler bizim nezdimizden bir emek ürünüdür ve çok anlamlıdır. Mevcut kriterlere göre değerlendirme neticesinde geride kalan projeler de başarısız çalışmalar değildir. 4 öğrencimizin projesini de bu kapsamda değerlendirmek gerekmektedir.
Yeni TÜBİTAK olarak, ülkemizin dünyanın en ileri bilgi toplumlarından biri haline gelmesi hedefi doğrultusunda yürüttüğümüz bilim ve teknoloji seferberliğinin vazgeçilmez paydaşlarından biri, hatta en önemlisi yarınlarımızın teminatı olan gençlerimizdir. Bu amaca yönelik mevcut değerlendirme süreçlerimizi iyileştirmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz." (HABER MERKEZİ)