10 işçinin ölümüyle ilgili davada gerekçeli karar: 16 sanığın neden beraat ettiği açıklanmadı!
Mecidiyeköy'de 4 yıl önce meydana gelen asansör faciasına ilişkin davada mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, asansör swichlerine müdahale eden kişinin tespit edilemediği belirtilirken, sanıklara verilen hapis cezasının neden para cezasına çevrildiği de açıklandı. Müşteki avukatlarından Yıldız İmrek, gerekçeli karara tepki gösterdi: 16 sanık neden beraat etti? Gerekçeli kararda bu açıklanmadı.
DUVAR - İstanbul, Mecidiyeköy’de 2014 yılının eylül ayında, Torunlar Center inşaatında asansörün yere çakılması sonucu hayatını kaybeden 10 işçinin ölümüyle ilgili davanın gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, asansör switchlerinin çalışmadığı ve asansörün 175 kilometre hızla yere çarptığı belirtildi. Kararda ayrıca kazanın meydana gelmesinde asansör switchlerine kimin müdahale ettiğinin mahkeme tarafından tespit edilemediği de vurgulandı.
'MADDİ TALEPLER KARŞILANDIĞI İÇİN PARA CEZASINA ÇEVRİLDİ'
10 işçinin ölümünün ardından görülen 16'ncı duruşmada bütün sanıklar tahliye edilirken, para cezalarına hükmedildi. Gerekçeli kararda, olay anında 10 işçinin bulunduğu asansörün saatte 175 kilometre hızla serbest düşüşe geçtiği ve eksi 4'üncü zemine çakıldığı bilgisi verildi ve şöyle denildi: "Sanıkların tali kusurlu olması, kazaya sebebiyet veren asansör sensör ve switchleri üzerinde kimin müdahalede bulunduğunun tespit edilememesi ve katılanların maddi taleplerinin Torunlar GYO firması tarafından büyük ölçüde karşılanmış olması nazara alınarak sanıklara verilen hapis cezalarının adli para cezasına çevrilmesine karar verilmiştir."
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU...
13. Ağır Ceza Mahkemesi açıkladığı gerekçeli kararında, bilirkişi raporunda belirtilen swichlere müdahale edenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu da belirtildi. Kararda, iş güvenliği uzmanı ve yetkisiz personeli görevlendiren kişinin de tespit edilip Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına hükmedildi.
'Torun'lar niye 32 kat merdiven çıkar?
'16 SANIĞIN NEDEN BERAAT ETTİĞİ AÇIKLANMADI'
163 sayfalık gerekçeli kararın, kimlik tespiti ve dosyada bulunan bilirkişi raporları ile ifadelerin kopyalanıp yapıştırılmasından ibaret olduğunu söyleyen müşteki avukatların Yıldız İmrek, şu değerlendirmede bulundu: "Anca anlaşılan raporları ve ifadeleri okumamışlar. İşçilerin güvenliksiz çalışmaya dair ifadelerini ve şantiyede perşembe toplantılarına katılanların sorumluluğunu tartışmamışlar. 16 sanığın neden beraat ettirildiği de açıklanmamış. Mahkeme gerekçe bölümünde neden olası kast veya bilinçli taksir hükümlerinin uygulanmadığını açıklamadı. Oysa bu tartışma mahkemenin yargısal faaliyetinin temelini oluşturur. Mahkeme sadece bir cümleyle tali kusur ve basit taksir olarak değerlendirmiş. Halbuki dava bilinçli taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermekten açılmıştı."
Torunlar Center davası: Bu karar vicdanları kanatır...
'HAPİS CEZASININ PARA CEZASINA ÇEVRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ'
Hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat verildiği için hapis cezalarının para cezasına çevrilmesinin kabul edilmeyeceğini söyleyen İmrek, mahkeme kararlarından dolayı işçi cinayetlerini artığını ifade etti. İmrek, şöyle devam etti: "Torunlar işvereninin ölen işçiler için tazminat ödemesini gerekçe göstererek verilen cezanın para cezasına çevrilmesi de hem hukuken hem vicdanen kabul edilemez. 8 yıllık hapis cezasının para cezasına çevrilmesi görülmüş şey değil. Bu tutum, davada sanıkların
özel olarak korunduğunu gösteriyor. İş güvenliği tedbirlerini almayarak ölüme sebebiyet verilmesi suçtur, bu suçun tazminatla aklanması mümkün değildir. Tazminat verilecek yakını olmayan işçinin ölümü için ceza verilmeyecek mi? Öyle şey olur mu? Öldürme fiilinin cezalandırılması toplumdaki her bir bireyin yaşam hakkının korunması için, iş kazaları söz konusu olduğunda tüm işçilerin yaşam hakkının korunması için gereklidir. Bu nedenle kamu davasıdır, ölenin yakınlarına tazminat ödense dahi cezalandırılır. Bu kararda bir işçinin canına biçtiği gülünç para cezası ile iş cinayetlerine yol verilmiştir. İş kazalarında ölümlerin artmasının bir nedeni de ne yazık ki, cezasızlık pratiğini sürdüren mahkeme kararlarıdır."
NE OLMUŞTU?
Mecidiyeköy’de Torun Center inşaatındaki asansör, 6 Eylül 2014 günü saat 19.20’de içinde bulunan işçilerle birlikte 33’üncü kattan zemine çakılmış, 10 işçi hayatını kaybetmişti. Savcılık 21 Ekim 2014’te 10 işçinin can verdiği faciaya ilişkin soruşturmada Torunlar İnşaat firması için takipsizlik kararı vermişti. Davanın 16'ncı duruşmasında mahkeme heyeti, 9 sanığa önce 8 yıl 4’er ay hapis cezası verdi. Bu ceza da 60 bin 800’er liraya adli para cezasına çevrildi, 16 sanık ise beraat etti.