'Mülkiye dört duvar arasına sıkışmaz'

Mülkiyeliler Birliği başkanı seçilen Dinçer Demirkent’in konuşmasının İnek Bayramı programından çıkarılmasına tepki büyüyor. Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısında konuşan Demirkent "Mülkiye, dört duvar arasına sıkıştırılmayacak kadar büyüktür" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

 Nurettin Öztatar

ANKARA- Mülkiye’nin 80 yıllık geleneği olan İnek Bayramı kutlamalarına Mülkiyeliler Birliği yöneticileri ve mezunlarının alınmaması tepkilere neden oldu. Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısına Mülkiyeliler Birliği yöneticileri, üyeleri ile milletvekilleri, sendikacılar, mezun dernekleri yöneticileri, SBF öğretim üyeleri katıldı.

Basın toplantısında ilk konuşmayı Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Dinçer Demirkent yaptı. Türkiye’nin siyasal atmosferinin de etkisiyle İnek Bayramı geleneğinin içinin boşaltılmak istendiğini, çeşitli baskı ve yasaklar örgütlendiğini belirten Demirkent, bu çerçevede İnek Duasının yasaklandığını ve fakültenin tarihi salonu olan Aziz Köklü Salonunun etkinliklere kapatıldığını kaydetti.

Dün ve bugün İnek Bayramı nedeniyle iki kez fakülteye gittiğini anlatan Demirkent , kampüse girişlerinin Rektörlüğün sözlü talimatıyla yasaklandığının kendilerine bildirildiğini, hatta gözaltına alınmakla tehdit edildiklerini kaydetti. “Dışarıdan” olmaları nedeniyle kampüse alınmadıklarını söyleyen Demirkent, SBF Dekan Vekili Orhan Çelik’in görüşme taleplerini reddettiğini de sözlerine ekledi. Mülkiye’nin 160 yıllık tarihiyle  bu zor dönemde de birlikte yürüyebilme kabiliyetine sahip olduğunu hatırlatan Demirkent, “Çünkü Mülkiye, dört duvar arasına sıkıştırılmayacak kadar büyüktür” dedi.

'ÜNİVERSİTE ELEŞTİRİNİN YURDUDUR'

Basın toplantısına katılan SBF-Mülkiye’den öğretim elemanları adına konuşan Prof. Dr. Melek Fırat “Üniversiteler resmen açık, fiilen kapalıdır” dedi. “İnek Bayramı da kağıt üstünde var ama fiilen yoktur” diyerek sözlerini sürdüren Fırat, bu yok oluşun varlığını korku zincirine borçlu olduğunu söyledi. İnek Bayramı’nın ülkenin en köklü festivallerinden biri olduğunu kaydeden Fırat, “Artık mezunlarımız, eski hocalarımız, hukuksuz bir biçimde ihraç edilmiş hocalarımız, tüm anayasal hakları, temel insan hakları ayaklar altına alınarak fakültelerine giremiyorlar” dedi.

Fırat, elleri satırlı, palalı, dilleri küfürlü dileyen herkese kampüslerin kapılarının ardına kadar açıldığını kaydetti. “Biz SBF öğretim elemanları olarak biliyoruz ve kabul ediyoruz ki üniversite eleştirinin yurdudur, zamana uymanın değil” diyen Fırat sözlerini şöyle tamamladı: “ Rüzgarın önüsıra-peşisıra koşmayan, rüzgara karşı yürüyen tüm Mülkiye mensuplarını saygıyla selamlıyor ve İnek Bayramını coşkuyla kutluyoruz.”

Basın toplantısına HDP Milletvekilleri Mithat Sancar ve Ayhan Bilgen ile CHP’den İYİ Parti’ye geçen Ankara milletvekili Nihat Yeşil de katıldı. Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı Meltem Kayıran da konuşmasında her şeye rağmen öğrencilerin ellerinden geleni yaptıklarına vurgu yaptı.

Basın toplantısına Mülkiyeliler Birliği eski genel başkanlarından Füsun Çiçekoğlu, Ali Çolak, Sevilay Çelenk ve Erdal Eren ile ODTÜ Mezunları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Can Doğan da katıldı.