Annesinin cenazesine katılan Onur Hamzaoğlu'nun konuşması engellendi

Tutuklu HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, annesinin cenazesine katıldı. Hamzaoğlu'nun konuşması jandarmalar tarafından engellendi. Hamzaoğlu'nun konuşmasına izin verilmemesini eleştiren HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli "Ona bu muameleyi layık görenler bugün bir kez daha utanmalıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Tutuklu olan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, annesi Saliha Hamzaoğlu'nun cenazesine katıldı. Cenazede konuşan Hamzaoğlu, "Çocuklar ölmesin dediği için Deran bebekle birlikte hapse atılan Ayşe öğretmenin olduğu bir ülkede ben ne diyebilirim ki" dedi. Bu sırada jandarmalar, Hamzaoğlu'na konuşmasına izin vermedi.

Türk Tabipleri Birliği üyesi (TTB) ve Toplum ve Hekim Dergisi’nin Editörü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun 80 yaşındaki annesi Saliha Hamzaoğlu, bir süredir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Hamzaoğlu’nun tutuklanmasından bir süre sonra hastaneye kaldırılan Saliha Hamzaoğlu, cuma günü yaşamını yitirdi. 17 Şubat'tan beri Sincan Cezaevi'nde bulunan Hamzaoğlu’nun annesini ziyaret etme isteğini reddeden savcılık, avukatlarının başvurusu üzerine cenaze törenine katılmasına izni verdi.

Cenaze törenine jandarmalar eşliğinde getirilen Onur Hamzaoğlu, alkışlarla karşılandı. Cenazeye HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve HDP milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Ali Atalan, KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve TTB Başkanı Raşit Tükel ile çok sayıda kişi katıldı.

Güzelyalı Hacı Ahmet Tatari Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Saliha Hamzaoğlu için cenaze namazı kılındı. Cenaze töreni sırasında gazetecilerin sorularına yanıt vermek isteyen Hamzaoğlu'nun konuşması jandarma tarafından engellenmek istendi. Kısa bir açıklama yapan Hamzaoğlu, “Çocuklar ölmesin dediği için Deran bebekle birlikte hapse atılan Ayşe öğretmenin olduğu bir ülkede ben ne diyebilirim ki" diye konuştu.

TEMELLİ: HAMZAOĞLU'NA BU MUAMELEYİ LAYIK GÖRENLER UTANSIN

Cenazeye katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Taziye kabullerinin bile jandarma eşliğinde yapıldığı, ailenin bile yanına yaklaşmasına izin verilmediği çok kötü bir fotoğraf şu anda gördüğümüz" dedi.

Hamzaoğlu'nun annesini görmek için yaptığı izin başvurusunun reddedildiğini hatırlatan Temelli, "Zaten hukuk garabeti bir nedenden dolayı tutuklu. Hem annesini göremedi hem de annesinin cenazesine katılma yöntemine bakıyorsunuz, hazin bir tabloyu hep birlikte izliyoruz. İşte Türkiye'nin gelmiş olduğu nokta bu. Buradan bir kez daha bu durumu bu onurlu insana layık görenleri kınıyoruz” şeklinde konuştu.

Hamzaoğlu’nun konuşmasının engellenmesi sorulan Temelli, "Özgürlük alanlarını yok eden, bütün özgürlükleri kısıtlayan bu iktidar, bu anlarda bile aynı akılla aynı yöntemle şiddetine devam ediyor. Onur Hamzaoğlu bütün yaşamını halk sağlığına adamış bir insandır ve ona bu muameleyi layık görenler bugün bir kez daha utanmalıdır" diye cevap verdi.

BİRDAL: YAŞANANLAR AKLA, VİCDANA VE İNSANLIĞA SIĞMIYOR

İHD Onursal Başkanı ve eski milletvekili Akın Birdal da, Onur Hamzaoğlu'na ve tutuklanan HDK üyelerine, Barış Akademisyenleri'ne yaşatılanların akla, vicdana ve insanlığa sığmadığını söyledi.

Cenaze namazının ardından Saliha Hamzaoğlu’nun cenazesi Zeytinalanı Urla Mezarlığı'nda toprağa verildi.