Hamzaoğlu iddianamesi: Kitaplar delil oldu

Prof. Dr. Hamzaoğlu ile HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu’nun da aralarında bulunduğu 11 siyasetçinin davasında Hamzaoğlu'nun kütüphanesindeki kitaplar 'delil' sayıldı. Tuğçe Tatari’nin, Murat Karayılan’ın ve Mustafa Sönmez’in kitapları iddianamede delil olarak gösterildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 11 kişinin Afrin operasyonuyla ilgili açıklamaları nedeniyle yargılandığı davada Hamzaoğlu’nun evindeki kitapları suç delili sayıldı.

Kocaeli Üniversitesi’ndeki görevinden KHK’yle ihraç edilen HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu’nun da aralarında bulunduğu 11 siyasetçi hakkında, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla, sekiz yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinde HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDK ve DTK temsilcilerinin ‘ Zeytin Dalı Operasyonu'yla ilgili basın açıklamalarının 'Türkiye Cumhuriyeti’ni alenen suçlayıcı nitelikte' olduğu ve ‘Zeytin Dalı operasyonunu itibarsızlaştırma’ amacı taşıdığı öne sürüldü. Açıklamayla terör örgütü PKK/KCK’ye destek verildiği, halkın kin ve düşmanlığa tahrik edildiği iddia edildi.

TATARİ, KARAYILAN VE SÖNMEZ'İN KİTAPLARI İDDİANAMEDE

HDP bileşenlerine yönelik operasyonda 17 Şubat’ta tutuklanan Hamzaoğlu’nun evindeki aramalarda Tuğçe Tatari’nin “Anneanne Ben Aslında Diyarbakır’da Değilim”, Murat Karayılan’ın “Bir Savaşın Anatomisi”, “Demokratik Toplum Kongresi Kürt Sorununun Çözümü İçin Demokratik Özerklik” adlı kitapları da iddianamede suç delili olarak gösterildi.

Hamzaoğlu'nun evinde bulunan Mustafa Sönmez’in “Kürt Sorunu ve Demokratik Özerklik” isimli kitabı hakkında ise iddianamede şu ifadeler yer aldı: "sözde demokratik özerklikle ilgili yazılara, bu konuda Gülten Kışanak ile yapılan söyleşiye yer verildiği, yazarın bu konuyu Kadri Gürsel’le tartıştığının görüldüğü, kitapta İspanya’nın özerk bölge deneyimi, göç, ekonomik yapı, GAP, işsizlik, yoksulluk ve barışın tesisi ile ilgili Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmış makalelere yer verilen yayın olduğu anlaşılmıştır”.

GÜLMEN VE ÖZAKÇA'NIN FOTOĞRAFLARI DA DELİL

Hamzaoğlu’nun sosyal medya hesabından herhangi bir paylaşım yapmadığının tespit edildiği belirtilen iddianamede, Hamzaoğlu’nun hardisk imajında yer alan Halkların Demokratik Konseyi isimli yapıya ait pankart, poster ve tasarım dosyaları, tutuklu Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın cezaevinden yazdığı değerlendirilen mektuplar, "Onur Hamzaoğlu Roboski katliamı" isimli word dosyası, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın fotoğrafları da delil olarak gösterildi.

İddianamede Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanvekili ve Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Sözcüsü Fadime Çelebi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eş Sözcüsü Kezban Konukçu Kok, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşbaşkanları Naci Sönmez ve Özlem Eylem Tuncaeli, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da şüpheli olarak yer alıyor.

Hamzaoğlu ifadesinde, imzacıları arasında bulunduğu metnin savaş karşıtı niteliğindeki bir belge olduğunu belirterek, Suç delili olarak gösterilen kitaplar hakkında DA herhangi bir el koyma ya da toplatma, satışı yasaklatma kararları olduğunu bilmediğini ifade ETTİ.