'Büyük yağmur'da Mardin: Sen ajan mısın?

Mardin’e gitmişken HDP’ye ve Ai Weiwei eserlerini görebilirim umuduyla Sabancı Müzesi Sergi Salonu’na da uğradım. Aklımda bir büyük yağmur, gülen yüzler ve yeni fotoğraflarla geri döndüm.

Google Haberlere Abone ol

MARDİN - HDP Mardin İl Binası kalabalıktı. Binanın koridorlarında koşturan yöneticiler, odalarda 24 Haziran seçimlerini konuşan misafirler vardı. Böyle heyecanlı bir hareketlilik beklemediğimi itiraf edeyim.

Son dönemde yapılan seçimlerde ilin en çok oyu alan partisinin eş başkanları Eylem Amak ile Ali Sincar’ın da yüzleri gülüyordu. Son günlerde il binası hiç boş kalmamıştı dediklerine göre. Eylem Amak, memnuniyet duyduğunu gizlemeden, “Şimdi biraz daha sakin, birkaç saat önce oturacak yer bulmak mümkün değildi” diyor.

HDP Mardin eş başkanları Eylem Amak ve Ali Sincar...

Ali Sincar ise, “Seçimler tam zamanında yapılıyor” diyor ve gerekçesini de şöyle anlatıyor: “Çünkü OHAL nedeniyle halkla buluşmak mümkün olmuyordu. En ufak basın toplantısına bile izin verilmiyordu. Seçimler sayesinde sahaya çıkacağız, hem taleplerimizi hem de hükümetin uygulamalarını anlatmaya fırsat bulacağız.”

‘SEÇİMİ KAZANACAĞIZ’

Ali Sincar, yaklaşık 70 kişinin milletvekili aday adayı olmak için başvurduğunu da anlatırken, Eş Başkan Eylem Amak ise, “Özellikle Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı adayı olduğu açıklandıktan sonra başvurular arttı. Bizi en çok sevindiren ise gençlerin ve kadınların milletvekili olmak için başvurması oldu” diyor. Mardin’in çok kültürlü bir şehir olduğunu hatırlatan Amak, “Partimizden milletvekili olmak için başvuranlar arasında Araplar, Süryaniler ve Ezidiler de var. Bu da partimizin birlikte mücadele etmek için bütün kimliklere kapısının açık olduğunu ve insanların buna inandığını gösteriyor” dedi.

7 Haziran seçiminde HDP 4, AK Parti ise 1 milletvekili çıkarmıştı Mardin’de... İptal edilen seçimin ardından 1 Kasım seçimi gerçekleşmiş ve bu kez HDP 3, AK Parti ise 2 milletvekili kazanmıştı. Peki aradan geçen zamanda hava daha çok AK Parti’den yana esiyor olabilir miydi? Ali Sincar, “Biz bu seçimde 6 milletvekili çıkarmayı hedefliyoruz elbette. Ama her partinin kemikleşmiş oyları vardır. AKP belki bir milletvekili çıkarabilir” diyor.

Ali Sincar ile Eylem Amak genç, enerjik ve yüzleri gülen insanlar. Onların yüzünü güldüren il binasına girip çıkan yüzlerce insan olmalı. Seçim, insanları yeniden bir araya getiriyor ve birlikte olmanın heyecanını yaşatıyor. Seçimler gerçekleşinceye kadar Mardin HDP’ye yeniden uğrayacağız ve yeni izlenimler paylaşacağız. Ama şimdiden söyleyebileceğim, Mardin HDP'de yüzler umutla gülüyor.

‘SEN AJAN MISIN?’

HDP ile CHP aynı binada. Alt kattaki CHP’ye de uğruyorum ama yöneticiler toplantı için Ankara’ya gitmiş. Zaman dar başka planlar var, CHP, AK Parti ve diğer partilerle görüşmek, daha sonraya kalıyor.

Binadan çıkınca sağanak yağmurla karşılıyoruz. Girişteki pastanede dinmesini bekliyorum. Henüz çay söylemişken, yaşlı bir adam, sandalyesini kapıp masama geliyor teklifsizce. Çok keyifli, sevimli ve hoşsohbet biri.

Eski Mardin, sisten ve yağmurdan görünmüyor. Yeni Mardin’de ise bir yıldır bir türlü bitmeyen yol çalışması nedeniyle trafik berbat. Yağmur, trafiği iyice keşmekeş hale getirmiş. Çayımızı içerek bu karmaşaya bakıyoruz yaşlı adamla.

Yağmurun bereket olduğundan, çiftçilerin yüzünü güldürdüğünden söz ediyoruz. Sonra, “Bu seçim de hayırlısıyla bitseydi, bu zalimler gitseydi başımızdan” diyor. Seçimleri konuşmak istediğini düşünüyorum. Ama aslında sesli düşündüğünü sonradan anlıyorum. Çünkü bir iki soru sorunca, “Sen beni konuşturmak istiyorsun. Ajan falan mısın?” diyor! Köyünü öğrendikten sonra ajan değil gazeteci olduğumu ispatlamam kolay oluyor. “Benim kızım Facebook paylaşımı yüzünden 3 aydır hapiste, bu zalimlik değil mi?” diyor. Kızı iki yıl yatacakmış. Ondan söz ederken üzülüyor.

Bazen benimle konuşuyor adam ama daha çok kendisiyle konuşuyor. “Avukatın yeri şurada” diyerek yan binayı gösteriyor, “Ona mı gitsem? Gitsem ne olacak, onun da elinden bir şey gelmiyor. Partiye mi gitsem? Parti bu binada, biliyor musun?”

Yağmur dinmiyor ama hafifliyor. Biraz daha bekleyecek olursam akşam olacak ve bienal için Mardin’e gelen çalışmaları görmek şansını tamamen kaybedeceğimi düşünüyorum.

Aİ WEİWEİ İLE TANIŞAMAMAK!

Aşağıda hafifleyen yağmur yukarıda bardaktan boşanırcasına karşılıyor. Cumhuriyet Meydanı’nın yukarısındaki kadim kahveye zor atıyorum kendimi. Hava soğuk değil ama o kadar ıslanmışım ki ellerim buz tutuyor. Çay bardağını avuçlarımda tutarak ısıtmaya çalışıyorum ellerimi. Mezopotamya ovası sis içinde, Mardin’in tek caddesi bomboş. Arada görünen araçlar farlarını yakmış, temkinli ilerliyorlar yukarıya doğru.

Birkaç çay içtikten sonra yağmur hafifliyor yeniden. Çiseleyen yağmurun altında, bu kez yürüyerek Sabancı Müzesi Sergi Salonu’na doğru gidiyorum.

Sergi salonuna ıpıslak varıyorum. Giriş kapısındaki güvenlik görevlisi sorulan sorulardan, bir türlü dinmeyen yağmurdan ve belki de kendinden bıkmış bir şekilde salonun kapalı olduğunu söylüyor. Saat daha 5 olmadı, neden kapalı? “Müze Pazartesi günleri kapalı olur” diyor. Bugünün pazartesi olduğunu biliyordum ama pazartesi günleri müzelerin kapalı olduğunu tamamen unutmuşum! Ama sergi salonu neden kapalı? “Ben bilmem. Kapalı” diyor görevli. Başka soru sormak o kadar manasız ki… Elbette Ai Weiwei çalışmalarını yakından görmek de bir başka zamana kalıyor.

.

MÜZE KAPALIYSA LEYLAN KAFE VAR!

Leylan Kafe’yi fotoğrafçı ve çevirmen Tehsin Beravî işletiyor. Yağmurun yorgunluğundan ve Ai Weiwei sergisini gezememenin moral bozukluğundan sıyrılmak için buraya geçiyorum. Tahsin’i kitap okurken buluyorum. Bienalden, son aylarda artış gösteren turist sayısından, seçimlerden konuşuyoruz. Kafenin balkonundan bakınca, çiseleyen yağmurun altında yürüyen kalabalık bir yerli turist kafilesi görünüyor. Sis biraz dağılmış, ova yemyeşil görünüyor.

Tehsin Beravî , kafeye ait bir bölümü sergi salonu olarak kullanmaya başladıklarını söylüyor. Birkaç gün önce de yeni bir fotoğraf sergisi açmışlar. Sergide, Rograf Fotoğraf Derneği üyesi 14 fotoğrafçının ikişer fotoğrafı yer alıyor. Sergi, “Kentin Soluğu Sokaklar” adını taşıyor. Tahmin edileceği gibi fotoğraflar Mardin sokaklarını fotoğrafçıların gözünden yansıtıyor. Çalışan insanlar, dar sokaklarda oyun oynayan çocuklar, balkonlar… Bir şehri güzelleştiren her şey var bu sergide. Yolu Mardin’e düşecek olanlar, bu güzel şehri bu iyi sergi sayesinde biraz daha yakından tanıyacaktır.

Etiketler HDP Mardin aday Ai weiewi