MHP kimler için af istiyor?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız, Devlet Bahçeli tarafından gündeme getirilen af ile ilgili açıklamada yaparak kimlerin kapsama alınmasını öngördüklerini duyurdu. Af yasasını değerlendiren avukat Ömer Kavili, "Devlete karşı işlenen suçlarda af çıkarılması gerektiğini" söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği af önerisinin detaylarını MHP'nin Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız açıkladı. Yıldız'ın açıklamalarından sonra "kimlere af çıkıyor ve kimler aftan yararlanamıyor" sorusu gündeme geldi. Af önerisinin kapsamını değerlendiren Avukat Ercan Kanar, "MHP'nin önerisi ağırlıklı olarak adli suçları, adli suç örgütlerini kapsıyor" dedi.

'TARTIŞMALI HALE GELİYOR'

"Af önerisi kimleri kapsayacak" sorusunu yönelttiğimiz Avukat Ömer Kavili, devlete karşı işlenen suçlarda af çıkarılması gerektiğini söylüyor. Kavili "Af önerisinde kimlere af istediklerini açıkça yazamıyorlar. Devlet ancak kendisine yönelik işlenen suçlarda af edecekse affetsin. Bu durum kavramın kendisini tartışmalı hale getiriyor. Devlet siyasi suçlara da af getirmeli. Devlete hakaret maddesinden hemen ceza veriliyor, gözaltılar oluyor” diyor.

'BANA KARŞI İŞLENEN BİR SUÇU DEVLET AFFEDEMEZ'

Avukat Mensur Çil de bireylere karşı işlenen suçlarda devlet tarafından af çıkarılmayacağını söylüyor. "Bu teklif açıkça sadece TCK 302 ve 316 maddeleri hariç yapılmış bir tekliftir" diyen Çil, şöyle devam etti:

"Tecavüzcüler, katiller, hırsızlar, dolandırıcılar dışarıda gezsin; düşüncesinden dolayı insanlar yargılansın demektir. TCK 188, 103 ve 82 formaliteden eklenmiş. Devletin asıl yetkili olduğu af kendisine karşı işlenen suçlara af yetkisidir. Şahsa karşı işlenen bir suça devlet nasıl af verebiliyor?"

MHP af için 'kapsam' açıkladı!MHP af için 'kapsam' açıkladı!

Avukat Ercan Kanar'a göre, MHP'nin önerisi "sol ve Kürt muhalifleri tamamen dışlayan bir öneri." Kanar, "Oysa eğer toplumsal barış amaçlanıyorsa başta siyasi suçlar olmak üzere ayrımsız bir genel affın çıkması gerekir. AKP iktidara geldiğinde cezaevleri nüfusu 50 bin civarındaydı. AKP'nin politikaları sonucu bugün bu sayı 250 bini geçmiş durumda. Yani 13 ilin nüfusundan daha fazla" dedi.

Cezaevinde bulunanların sayısınını nüfusa oranı konusunda Türkiye'nin dünyada ikinci olduğunu belirten Kanar, "Rusya'nın arkasından Türkiye geliyor. Toplumsal barış için diğer radikal reformların yanı sıra başta siyasi suçlar olmak üzere ayrımsız bir genel affın şart olduğu düşüncesindeyim. MHP'nin önerisi toplumsal düşmanlığı, ayrımcılığı dahada körükleyecek bir öneri" diye konuştu.

'ÖNERİYE GÖRE AF KİMLERİ KAPSIYOR?' 

Ercan Kanar af önerisinin kapsadığı suçları şöyle sıraladı;

"Öneriye göre zimmet, rüşvet,ihaleye fesat, irtikap, suç  delillerini yok etme, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma, inşaat ve yıkımla ilgili emniyet kurallarına uymama, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, çevrenin kirletilmesi, içecek-yiyeceklere zehir katma, bozulmuş gıda-ilaç ticareti, sağlığı tehlikeye sokacak ilaç yapma-satma, parada sahtecilik, kıymetli damgada sahtecilik, resmi belgede sahtecilik, suç işlemeye tahrik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, din hizmetlerini kötüye kullanma, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, ulaşım araçlarına karşı suçlar, kumar,müstehcenlik, hileli evlenme, kötü muamele, çocuğun soybağını değiştirme, iftira, suç uydurma, görevi kötüye kullanma, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, kasten öldürme, intihara yönlendirme, taksirle öldürme, kasten yaralama, insan üzerinde deney, organ veya doku ticareti, işkence, çocuk düşürtme, cinsel saldırı, reşit olmayanla cinsel ilişki, tehdit, şantaj, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi, inanç-düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, konut dokunulmazlığını ihlal, iş ve çalışma hürriyetinin engellenmesi, sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi, ayrımcılık, kişilerin huzur ve sükununu bozma, haberleşmenin engellenmesi, hakaret, kişinin hatırasına hakaret, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmanın dinlenmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal, hırsızlık, gasp, mala zarar verme, ibadethane ve mezarlara zarar verme, hakkı olmayan yere tecavüz, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, genel güvenliğin tehlikeye sokulması, radyasyon yayma, ses ve görüntüleri kayda alma, genital muayene gibi suçlar af kapsamına alınmış olacak."

Mahir Ünal'dan Bahçeli açıklaması: Gerekli cevap verildiMahir Ünal'dan Bahçeli açıklaması: Gerekli cevap verildi

MHP'nin Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız, affın kapsamına alınmasını ve alınmamasını önerdikleri hükümlüleri şöyle sıraladı:

– 5237 Sayılı ceza kanununun 302. maddesi ile 316. maddesi arasında düzenlenen ‘Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar’ başta olmak üzere;

– TCK’nun 188. maddesinde düzenlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçları af kapsamı dışındadır.

– TCK’nun 103.Maddesinde düzenlenen çocukların cinsel istismarı af kapsamı dışındadır.

– TCK’nun 82. Maddesinde düzenlenen adam öldürmenin nitelikli halleri düzenleyen af kapsamı dışındadır.

– Anayasanın 169. maddesinde düzenlenen ormana karşı suçlar hariç olmak üzere, 5237 sayılı ceza kanunun ile özel kanunlardaki suçlar için af kanunu çıkarılması toplumsal bir talep, hukuki bir zorunluluktur.

Star yazarı: Bahçeli iktidar mı oldu?Star yazarı: Bahçeli iktidar mı oldu?

İddia: Bahçeli iktidarın hazırlıklarını yürüttüğü affın kapsamını daraltmaya çalışıyorİddia: Bahçeli iktidarın hazırlıklarını yürüttüğü affın kapsamını daraltmaya çalışıyor

Etiketler MHP ceza af madde yaralanma