Batman'da seçim sohbeti: Hile hurda olmazsa inşallah 5 vekil çıkaracağız
1 Kasım’da Batman’dan bir milletvekili çıkaran AK Parti’nin işi bu kez zor görünüyor. Çünkü Saadet Partisi’nin 1. sıradan aday gösterdiği Faris Özdemir’in ailesinin ve AK Parti’den ayrılanların oylarıyla seçilebileceği konuşuluyor. HDP ise seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor olsa da rahat görünüyor. Meclis’e 4 vekil göndereceklerine kesin gözüyle bakıyorlar.
BATMAN - Ertuğrul Mavioğlu ile Çayan Demirel’in duruşması vardı Batman’da. Bakur belgesel filmi ile “terör örgütü propagandası” yaptıkları gerekçesiyle… “Çözüm sürecinde” çekilen filmi izlemiştim ve Ertuğrul Mavioğlu’nun duruşmada söylediği gibi, film olsa olsa barışın propagandasını yapmış olabilirdi. Ama Batman’daki gösterimden sonra film hakkında dava açılmıştı. Akla yatkın tek delil olmadan bir belgesel film hakkında dava açmak, Batman’daki savcı ve hakimlere nasip olmuştu.
Duruşma Ekim ayına ertelendi. İstanbul’dan, Diyarbakır’dan çok sayıda avukat ve sinemacı Batman’a gelerek davayı izlemişti. Böyle bir dayanışma sevindiriyor insanı. Beni asıl sevindiren ise belgesel sinemanın usta ismi Çayan Demirel’i hastalığından sonra ilk kez görmek oldu. Hastalığın hasarları dışında Çayan, bildiğimiz Çayan’dı. Ona baktığımda onlarca zaman dilimi geçti gözümün önünden.
Beni adliyeye götüren taksi şoförü, benim sormama fırsat vermeden, “Seçimler ne olacak abi?” dedi. “Batmanlı olan sensin, sen ne düşünüyorsun?” diye karşı bir soru yönelttim. Önce Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağını iddia etti. Seçim ikinci tura kalırsa ne olacak? Selahattin Demirtaş’ın ikinci tura kalmasının zor olduğunu söylüyor. Bu durumda geriye Muharrem İnce ile Meral Akşener kalıyordu. İkisi arasında tercih yapmakta zorlanıyordu, çünkü ikisini de net bir şekilde olumlayamıyordu.
BATMAN’DA İTTİFAKLAR VE HDP
Sonra milletvekili seçimlerine geldi sıra. Taksici, HDP’li ve soğukkanlı bir adam. Değerlendirmeyi buna göre yapıyor. Önceki seçimlerde 4 milletvekili çıkaran Batman, 24 Haziran seçiminde 5 milletvekili gönderiyor Meclis’e. 7 Haziran 2015’te HDP 72.58, AK Parti yüzde 18,18 oranında oy almıştı Batman’da. 1 Kasım’da HDP yüzde 68.2 oyla 3, AK Parti yüzde 28.4 oyla 1 milletvekili çıkarmıştı.
Taksici, “Bu seçimde HDP, 3 vekil kesin çıkarır. Saadet Partisi de bir vekil çıkarır. Diğer vekil ise HDP ya da AKP alacak ama hangi parti alırsa alsın, az bir oy farkıyla alacak” diyor. AK Parti’ye neredeyse hiç şans vermiyor, “Herkes bıktı AKP’den” diyerek, kestirip atıyor. Saadet Partisi’ne bir vekil ise şahısla ilgili. Dediğine göre ailesinin oyları nedeniyle Faris Özdemir’in şansı yüksek.
Ama ben hâlâ AK Parti neden vekil çıkaramasın, sorusunun peşini bırakmıyorum. Ne de olsa taksici siyaseti yakından izleyen biri. Taksici, “HÜDA PAR bağımsız milletvekili adayı çıkardı. Eğer öyle olmasaydı AKP’ye oy vereceklerdi. Saadet’e geçen AKP’liler de oldu. Oyları iyice düştü AKP’nin” diyor.
Değerlendirme yaparken ısrarla onaylatmaya çalışıyor bana. Arada bir yine fikrimi de soruyor. Değerlendirmelerine güvenmediğinden değil, fikrimi sorması, sadece onaylanmak ve içinin rahatlamasına yardımcı olmamı arzuluyor.
TİYATROCUNUN SEÇİM YORUMU
Tiyatrocu Abdullah Tarhan ise hiç de taksici gibi düşünmüyor. Tarhan, “bu seçimlerde HDP, 7 Haziran’dan daha güçlü çıkacak” diyor. “Takip ediyorsan her seçim bürosu bir miting havasında açılıyor. Şimdi hava sıcak ve Ramazan ayındayız, Batmanlılar iftardan sonra çıkıyor sokağa ve geç saatlere kadar seçim çalışması yürütülüyor.”
Kendisinin de seçim çalışmalarına katıldığını belirten Tarhan, “Sason, HDP için biraz sıkıntılıydı. Ama partinin İdris Baluken’in yerine Mehmet Rüştü Tiryaki’yi aday göstermesi olumlu oldu” diyor. Cezaevinden Batman’da milletvekili adayı olan İdris Baluken, cezası kesinleşince aday olma şansını kaybetmiş, HDP de onun yerine avukat Tiryaki’yi aday göstermişti. Tarhan, Tiryaki’nin Sasonlu olduğunu hatırlatarak, aday olmasının Sasonlular üzerinde etkili olacağını düşündüğünü söylüyor.
Tarhan’a göre HDP için bir diğer sıkıntılı ilçe ise Gercüş. Benim Batman’da olduğum saatlerde HDP milletvekili adayları Gercüş’te seçim bürosunun açılışına katılıyorlardı ve Tarhan, gelen bilgilerin çok iyi olduğunu söylüyordu. Adaylar coşkuyla ve kitlesel olarak karşılanmışlar. Gercüş’ün köylerine de gideceklermiş adaylar. “Peki ya Hasankeyf?” diye soruyorum Tarhan’a. Çünkü HDP, Hasankeyf, etnik nüfusu nedeniyle, şehir merkezinde güçlü bir varlık gösteremedi şimdiye kadar. Hasankeyf’te yaşayan Araplar bu seçimde HDP’ye oy verir miydi? Bundan emin olmadığını söylüyor Tarhan, “Ama köyler yine çok iyi” diye ekleyerek.
YILMAZ GÜNEY SİNEMASI
Batman’da oyalanıyorum. Yanından geçtiğim yeşil alanı bir yerden hatırlıyor muyum? Elbette, burada daha önce Yılmaz Güney Sineması vardı. Belediyeye kayyım atandıktan sonra sinemada yangın çıkmıştı. Kayyım, sinemada tadilat yapılacağını ve eskisinden daha konforlu olacağını açıklamıştı. Tadilat bir türlü bitmedi ve sonra kayyım, sosyal medya hesabından bir anket yaptı. Yılmaz Güney Sineması’nın yerine ne istersiniz diye. Şıklar arasında cami de vardı yeşil alan da. İki kez düzenlediği ankette hep Yılmaz Güney sineması talep edilmişti ancak kayyım bildiğini okudu ve sinemanın yerini yeşil alan yaptı. Hava çok sıcaktı ve soluklanmaya ihtiyacım vardı ama gidip orada oturmaya elvermedi içim.
Adayların Batman’a dönmesi geç saatlere kalacaktı. Akşama doğru, Batmanlıların Dörtyol diye tarif ettiği bölgeye gittim. HDP’nin seçim bürosunun önünde oturan iki yaşlı adama tanıttım kendimi. HDP’de aktif olarak çalışmıyorlardı ama “Bizim parti” demekte bir sakınca görmüyorlardı.
Fotoğraf çekmemi istemiyorlar, belki oruçlu oldukları için çok konuşkan da değiller. Ama şu konuda hemfikirler: “Eğer hile hurda olmazsa inşallah 5 vekil çıkaracağız.” Hile hurdayı ise YSK kararıyla seçim sandıklarının yerinin değiştirilmesini örnek göstererek tarif ediyorlar.
ÇİĞKÖFTE YOĞURAN BTP’Lİ
İlçe otogarına doğru giderken, kaldırımda çiğköfte yoğuran adamın yanında durdum. Birkaç fotoğraf çektim ve seçimleri sordum.
Adam, “Ekmek derdindeyim” dedi.
Kurnazlık yapıp soruyu savuşturmaya çalışıyor ama “Oy kullanmıyor musun?” diyerek konuşmaya ikna etmeye çalışıyorum.
“Kullanıyorum” diyor.
“Tamam işte, siyasetle ilgileniyormuşsun. Peki, hangi partiye oy vereceksin?”
“Kendi partime oy vereceğim” diyor. Bu cümleyi HDP’li Kürtler, Kürt olduklarını da vurgulamak için kullanıyorlar. Alacağım cevaptan emin bir edayla, “Partin hangisi” diye sordum.
Adam, “Bağımsız Türkiye Partisi” dedi. Böyle bir parti var mıydı? Vardı ama nicedir hiçbir yerde bu partiyle lgili herhangi bir şey okumamıştım. Şaşırdığımı görüyor adam ve partinin il başkanı olduğunu söylüyor.
Adının Hayrettin Alp olduğunu söyleyen adam, bir yandan çiğköfte yoğurmaya devam ediyor. Sekiz yıl önce katıldığı seçimde, 200 küsur oy aldığını gururla söylüyor. Çünkü bağımsız aday olarak girdikleri seçimde, 2 binden fazla oy alabilmiş genel başkanının ardından ikinci çok oy alan kişi oymuş.
Diğer partilerin alacağı oylarla ilgilenmediğini söyleyen Alp, servis aracı varmış, çiğköfte yoğurup satmak işini ise, “Çiğköfte yoğurmaktan zevk aldığım için yapıyorum işi” diyerek açıklıyor.
İLÇE OTOGARINDA BİR MHP’Lİ
Batman-Diyarbakır arasında çalışan minibüs şoförlerinin lakayt tutumları, dolmuş dolmadan yola çıkmamaları ayrı bir yazıyı hak ediyor gerçekten. İki saate yakın ilçe otogarında beklemek hiç keyifli bir durum değildi. Şoför ve yanındakiler iftarlarını açmaya gittiğinde Diyarbakır’a dönecek birkaç kişi uzun süre can sıkıntısıyla beklemek sorunda kaldık.
Yolculardan biri yaşlı bir kadındı ve hasta değilse yorgundu mutlaka. Türkçe konuşan kadın sık sık, “Ne zaman kalkacak bu araba” diye soruyordu. Arada sigara istiyor ve özür diler gibi, “Alamadım ki” diyordu.
Bir süre ortalıkta dolaştıktan sonra gelip yanıma oturan adamın Batmanlı olmadığını konuşmasında anlamak mümkündü. Memleket neresi, sorusuna, “Osmaniye” karşılığını verdi. İş için Kurtalan’dan Batman’a gelmiş, yarın da Diyarbakır’ın Hani ilçesine gideceği için, o da minibüsün bir an önce hareket etmesini sabırsızlıkla bekliyor.
Konu hemen seçimlere geldi elbette. Adam, Osmaniye’de AK Parti ile MHP’nin ikişer vekil çıkaracağından emindi, “Osmaniye böyle, değişmez” dedi. MHP’li olduğunu gizlemedi, “Herkes düşüncesine göre parti tutabilir, böyle olmalı” dedi. Adamın dediğine göre Osmaniye’de 30 bin civarında Kürt seçmen varmış. Ama bunların oyları değişik partilere gittiği için HDP’nin Osmaniye’den vekil çıkarması zormuş.
2009 seçimlerinde seçim izlenimi için gitmiştim Osmaniye’ye. Bu kez gitmeye gerek kalmamış, Batman ilçe otogarında edinmiştim Osmaniye’deki seçim atmosferini.