YSK'den görme engelliler için şablona izin var, bütçe yok

Görme engellilerin tek başlarına oy kullanmalarını sağlayacak şablon kullanmasına YSK'den izin çıktı. Ancak YSK şablon için bütçe ayırmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Görme engellilerin tek başlarına oy kullanmalarını sağlayacak şablon için Yüksek Seçim Kurulu'ndan bütçe çıkmadı. Engelsiz Erişim Derneği Başkanı Engin Yılmaz, yaklaşık 400 bin görme engelli bulunduğunu, bunun bir kısmının seçmen olduğunu belirterek, "Dolayısıyla çok büyük bir bütçeden bahsetmiyoruz. Pusulaları basarken bizim yardımımızla şablonları da basabilirler. Ama böyle bir iradeleri yok" dedi.

Nilay Vardar'ın bianet'te yayınlanan haberine göre yıllardır tek başına oy kullanma hakkı için mücadele eden görme engelliler, yasal mevzuata göre ancak refakatçi eşliğinde oy kullanabiliyor. Ancak Engelsiz Erişim Derneği ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) 2017 referandumunda kendi olanaklarıyla görme engellilerin tek başlarına ve erişilebilir biçimde oy kullanabilmeleri için birleşik oy pusulası ebatlarında bir şablon hazırladı. YSK de bu şablonun kullanılmasına izin verdi. Böylece ilk kez görme engelliler oylarını refakatçi olmadan kullanarak, gizli, eşit ve serbest oy kullanma hakkına sahip oldular.

'TEK BAŞINA OY KULLANMA HAKKI SORUN OLARAK GÖRÜLMÜYOR'

Ancak bu konuyla ilgili yasal bir değişiklik yapılmadığı için 24 Haziran seçimlerinde nasıl bir yol izleneceği belirsizdi.

Engelsiz Erişim Derneği Başkanı Engin Yılmaz, YSK’ya başvurusunda seçimlerde görme engellilerin refakatçi olmadan tek başına oy kullanabilmesinin altyapısının sağlanmasını talep etmişti. Yılmaz, seçimlerde kullanılacak şablonu kendilerinin hazırlayabileceğini ancak iki adet şablonun kişi başı 4 lira olduğunu belirterek bütçe talep etmişti. Yüksek Seçim Kurulu, bugün yayımlanan kararında, isteyen görme engellilerin tek başlarına ve erişilebilir biçimde oy kullanabilmeleri maksadıyla hazırlanacak olan şablonu kullanılabileceğini belirtti, ancak şablonunun maliyetini karşılamayı reddetti.

Engelsiz Erişim Derneği Başkanı Engin Yılmaz, YSK’nın şablonu kabul etmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ancak bunu YSK’nin hazırlaması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Şu anda tahmini olarak 400 bin görme engelli var, bunların bir bölümü seçmen. Dolayısıyla çok büyük bir bütçeden bahsetmiyoruz. Pusulaları basarken bizim yardımımızla şablonları da basabilirler. Ama böyle bir iradeleri yok. Engellilerin tek başına oy kullanma hakkı sorun olarak görülmüyor, ancak bu bir insan hakkı meselesi. YSK kendi yapması gereken işi derneğe yüklüyor. Biz dernek olarak bu bütçeyi bulacağız ve erişilebilir seçimin mümkün olduğunu bir kez daha göstereceğiz. Bizim talebimiz her seçimde nasıl oy kullanacağımızın tereddüdünü yaşamamak, bunun yasal olarak güvence altına alınmasını sağlamak.”

ŞABLON NASIL OLACAK?

Hazırlanacak şablonun sol tarafından bir cep olacak, üstündeki Braille alfabesi ile partilerin adı ve sırası yazılacak. Ancak görme engelli Braille alfabesi bilmese de sıralamayı bildiği sürece deliklerden istediği parti ya da adaya oy kullanabilecek.

Haberin kaynağı