CHP'li Kaya, AK Parti'nin 16 yıllık eğitim karnesini açıkladı

CHP Parti Meclisi Üyesi ve milletvekili adayı, Eğitim Sen'in Kurucu Genel Başkanı Yıldırım Kaya, AK Parti iktidarının 16 yllık eğitim karnesini açıkladı. "Türkiye'nin en gariban çocukları cumhurbaşkanlığı için yarışacak" diyen Kaya, AK Parti'nin eğitim konusunda sınıfta kaldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP'nin Ankara 2'nci bölge 2'nci sıra milletvekili adayı, Eğitim Sen'in Kurucu Genel Başkanı Yıldırım Kaya, AK Parti hükümetinin '16 yıllık eğitim karnesini' açıkladı. Eğitim Sen Genel Merkezi'nde yaptığı toplantıda hazırladıkları raporu açıklayan Kaya, "Bu karneye göre AKP'ye tasdikname veriyoruz" dedi.

'AKP EĞİTİM HARCAMALARI KONUSUNDA SINIFTA KALDI'

Eğitimin kronikleşmiş sorunlarının 8 Haziran'da tamamlanacak eğitim öğretim yılında da devam ettiğini söyleyen Kaya, "Bu süreçte çocuklarımızın psikolojisi bozuldu" dedi. Eğitim alanında fırsat eşitliğinin ortadan kalktığını savunan Kaya'nın hazırladığı rapora göre, Türkiye'de öğrenci başına harcanan bütçe oldukça düşük.  Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde eğitime ayrılan bütçenin 3'te 1'i kadarının Türkiye'de harcandığını belirten Kaya, "AKP eğitim harcamaları konusunda sınıfta kaldı" diye konuştu. Ak Parti döneminde Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılan bütçenin eğitim yatırımlarına giden payının her yıl kademeli olarak azaldığını aktaran rapora göre halkın eğitime yaptığı harcama da kademeli olarak arttı.

'TÜRKİYE'NİN EN GARİBAN ÇOCUKLARI CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN YARIŞACAK'

Fırsat eşitliği konusunda sorunların olduğunu ve dar gelirli ailelerin çocuklarına gerekli fırsatların yaratılmadığını savunan Kaya, "Bugün; yatılı okuyan, su satarak eğitimini tamamlayan Erdoğan, Yalovalı kamyon şoförü Hacı Şerif'in gariban oğlu Muharrem İnce, devlet parasız yatılı okulunda okuyan Meral Akşener, tesisatçı Tahir'in oğlu Selahattin Demirtaş cumhurbaşkanı olmak için yarışıyor. Cumhuriyetin eşit eğitim ilkesi sayesinde Türkiye'nin en gariban çocukları Cumhurbaşkanlığı için yarışabilecek güce erişebiliyor. Peki bugünkü gençlerin bu hakkı olacak mı? Değerlendirmelere göre maalesef olmayacak. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sonuçlarına göre en yoksul yüzde 25'lik kesimdeki ailelerin çocukları yaklaşık 400 puan alırken, en zengin yüzde 25'lik kesimin çocukları ortalama 460 puan almıştır" dedi.

'AKP EN BÜYÜK KÖTÜLÜĞÜ İMAM HATİP ÖĞRENCİLERİNE YAPTI'

AK Parti iktidarında Anadolu ve Fen liselerinde okuyan öğrenci başına harcanan bütçenin iki katı imam hatip öğrencisine harcandı. 2018 yılında açılacak her 10 fen lisesine karşılık, 188 yeni imam hatip lisesinin de açılması planlanıyor. Kaynakların israf edildiğini ve sınıfların boş kaldığını belirten Kaya, "AKP 16 yıllık iktidarında eğitim eşitliği konusunda sınıfta kaldı" diye konuştu. Hükümetin teşvik ettiği imam hatiplerde okuyan öğrencilerin PISA testinde Türkiye ortalamasının çok altında kaldığını belirten Kaya, "AKP iktidarı en büyük kötülüğü imam hatip öğrencilerine yaptı. Hükümet, imam hatip öğrencilerine iyi bir eğitim verme konusunda da sınıfta kaldı" dedi.

Yıldırım Kaya'nın açıkladığı raporun satır başları şu şekilde sıralandı:

"2001- 2002 eğitim öğretim yılında 640 bin olan taşımalı öğrenci sayısı, 2017-2018 yılında 1 milyon 321 bine ulaştı."

"Liselere geçiş için yapılan sınav sisteminde 16 yılda toplam 7 köklü değişiklik yapıldı."

"Eğitimin temel basamağını oluşturan okul öncesi eğitim verilerine bakıldığında OECD ortalamasının çok altında olduğu görülüyor. Türkiye'deki 3-4 yaş grubundaki çocukların okul öncesi eğitimi OECD ortalamasının onda biri kadar."

"15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından ihraç edilen yaklaşık 120 bin kişinin 40 bini öğretmen ve akademisyenler oluşturuyor. 20 Temmuz sonrasında ihraç edilen 3 kişiden 1'i eğitimci."

BÜYÜMEDEN PAY ÖĞRETMENLERE VERİLMEDİ

"MEB verilerine göre, 2010'da ek ders dahil öğretmen maaşı bin 808 lira idi. Bu miktar aynı tarihte kişi başı milli gelirin yüzde 11.4'üne denk düşüyordu. Bugün öğretmen maaşı 3 bin 618 TL ve milli gelirin yüzde 9.3'üne denk düşüyor. Öğretmenin geliri enflasyon karşısında erimiş, büyümeden pay öğretmenlere verilmemiştir."

"Güvencesi, özlük haklarından yoksun, düşük ücretle 63 bin 829 sözleşmeli öğretmen çalışıyor."