Mehmet Altan tahliye edildi

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Mehmet Altan'ın yurt dışı çıkış yasağıyla Altan'ın tahliyesine karar verdi. Kararın ardından Altan, tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılan Mehmet Altan'ın tahliyesine karar verdi.

DHA'nın haberine göre, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi yerel mahkeme kararının duruşmalı yapılmasına hükmetti. Daire ise, bugün düzenlediği tensip zaptı ile hem duruşma günü belirledi hem de sanıklardan Mehmet Altan'ın tahliyesine hükmetti.

KARARDA AYM GEREKÇESİ

Daire, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 20 Mart 2018 tarihinde Mehmet Altan hakkında hak ihlali kararı verdiğini, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının bağlayıcı olduğunu tahliye kararına gerekçe yaptı. Altan hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Mehmet Altan işlemlerinin ardından saat 19.30'da cezaevinden çıkarılarak yakındaki bir dinlenme tesisine getirilip serbest bırakıldı. Altan'ı eşi Ümit Altan, Gazeteci ve yazar Hasan Cemal ile yakınları karşıladı.

Burada basın mensuplarına açıklama yapan Mehmet Altan, "Türkiye'nin en yüksek mahkemesi Anayasa Mahkemesi. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu ve Avrupa'nın en yüksek mahkemesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bana ağırlaştırılmış müebbet veren İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyayı, en son halini inceleyerek benim gözaltına bile alınamayacağıma karar verdi" dedi.

'GÖZALTINA ALINMAM BİLE HUKUKSUZDU'

Gözaltına alınmasının hukuksuzluk olduğunu söyleyen Altan, şöyle devam etti:

"Onun için benim tahliye olmamdan ziyade, gözaltına alınmam hukuksuzdu, sonraki süreç de hukuksuzdu ve 2 sene yattım. Aynı zamanda 30 yıl hocalık yaptığım 1993'ten beri profesör olduğum İstanbul Üniversitesinden de atıldım. Onun için tahliyemden ziyade, Türkiye ve Avrupa'nın en yüksek mahkemelerinin mevcut dosyanın son halini inceleyerek gözaltına bile alınamayacağım kararının üzerinde durulması gerekir. Çünkü beni gözaltına alan birisi var, onu onaylayan birisi var, tutuklayan birisi var, 2 yıl hapishanede dosyalarımı tetkik ederek içeride kalmam gerektiğine onay veren birileri var. Ağırlaştırılmış müebbetle mahkum eden birileri var, ben bunun atını çizmek istiyorum. Tahliyeden ziyade gözaltına bile alınmamam gerektiğimin vurgusunu Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek mahkemelerinin karar vermiş olması. Bunun üstünün örtülüp duruldu."

"Bundan sonrası için bir planınız var mı?" sorusu üzerine Altan, "Bir planım, programım yok, Türkiye böyle bir yer. Yani babadan oğla değişeceğini varsaydığım ama bir şekilde hukukun demokrasinin, özgürlüklerin yerleşmediği bir süreç. İnşallah, benim çıkmam evrensel hukukun geri dönmesinin işareti olur ve bunun mağdurları da bir an evvel kurtulur diye diliyorum" yanıtını verdi.

Anayasa Mahkemesi kararının bağlayıcı olduğunu belirten Altan, "Anayasa'nın 153. maddesine göre herkes bu anayasa kararına uymak mecburiyetindeydi ama 26 ve 27. Ağır Ceza Mahkemelerinin 2 üyesi buna 11 Ocak'ta uymadı. Ben Anayasa'nın amir hükmüne rağmen bir de 11 Ocak'tan beri yatıyorum. Yani neresinden tutayım" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Mehmet Altan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan FETÖ soruşturmasında gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. 15 Şubat'ta kararını açıklayan mahkeme; Mehmet Altan, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti.

Ceza, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçlamasıyla verilmişti.

Altanlar ve Ilıcak dahil 6 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapisAltanlar ve Ilıcak dahil 6 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis