Özden Güngör: Patates ithal ediyorsak bu ayıp bize yeter
Ankara Ziraat Mühendisler Odası Başkanı Özden Güngör, patates ve soğan üretiminde kendi kendine yeten Türkiye’nin ithalat yapar hale gelmesini eleştirdi. Güngör, "Bu ayıp bize yeter" dedi.
Dilvin Akıl
ANKARA - Sofraların olmazsa olmazı patates ve soğandaki rekor fiyat artışının ardından hükümet önlem olarak ithalat kararı aldı. İthalatın iç savaş koşullarındaki Suriye’den yapılacak olması kafaları karıştırırken esnaf fiyatların bir süre sonra düşeceği görüşünde. Ankara Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör ise patates ve soğan üretiminde kendi kendine yeten Türkiye’nin ithalat yapar hale gelmesini, “Bu ayıp bize yeter” diyerek eleştiriyor.
'2 KİLO PATATES 1 KİLO TAVUK OLDU'
Patates ve soğan fiyatlarındaki artışı ve önlem olarak Suriye’den patates ithal edilmesi kararını Ankara Ulus Hali esnafına sorduk. Türkiye’nin her tarafında patates ekilebileceğine dikkat çeken bir esnaf, üreticinin maliyet artışı nedeniyle sıkıntı yaşadığını söyledi.
Mazot, gübre ve ulaşım gibi maliyetlerdeki artış nedeniyle zarar eden tüketicinin patates ekmekten vazgeçtiğini anlatan esnaf, böyle olunca 2 liralık patatesin 5 liraya, "fırsatçılarla" 7 liraya yükseldiğini anlattı. “Bu fiyatın düşmesi elzemdir” diyen esnaf, “Patates, kızartmadır, haşlamadır, sulu yemektir. Patates olmazsa olmazdır. 2 kilo patates 10 lira, 1 kilo tavuk 12 lira olursa gider tavuk alırsınız, tabii paranız varsa. İnsanlar patatesi ucuz olduğu için tercih ediyor. Bir an önce düşmeli” dedi.
Ulus Hali’nde bazı esnaflar sorulara yanıt vermekten kaçındı. Bir esnaf, “Şimdi hemen içeriye tıkıyorlar, OHAL’de var” diyerek konuşmak istemedi.
'SURİYE OLMAZSA FİZAN DA OLUR'
Sebze meyve pazarındaki bir başka esnaf patates fiyatlarındaki artışla ilgili soruya, “Patates, soğan 1 lira iken, çöpe atılırken neredeydiniz?” diye yanıt verdi. Patates, soğan fiyatındaki artışı dönemsel bulan esnaf, “Biraz sıkıntı olunca fiyatlar yükseldi. Senenin 12 ayı bir değildir. Böyle devam etmez. Düşecektir” dedi.
Fiyatlardaki artış üzerine ithalat kararını değerlendiren esnaf, “Eğer ülkemizde yeteri kadar üretilemiyorsa mecburen dışarıdan alınacaktır. Patates, soğansız bırakılmayız. Hükümet ihtiyacımız varsa dışarıdan da getirir. İthalat Suriye’den de olur, Suriye olmazsa fizandan da olur” dedi.
'SURİYE’DEKİLER YİYOR BİR ŞEY OLMUYOR'
Patates ithal edilecek olan Suriye’de kimyasal saldırılar yaşandığı iddiaları endişe yarattı. Bu konudaki iddialara inanmadığını, bunların provokasyon amaçlı söylemler olduğunu anlatan esnaf, “Oradakiler yiyor da bir şey olmuyor bizimkiler yediğinde mi bir şey olacak” diye sordu.
Esnafın arasında patates ithal edileceğine inanmayanlar da vardı. Türkiye’nin 81 ilinde patates yetiştiğini söyleyen bir esnafa göre bunun Suriye’den ithali ise daha zor. Esnaf, “Türkiye’de kıtlık yok. Hangi köye, kasabaya gitsen patates var. Başka bir şey desen haklısın ama patates de ithalat olmaz. Suriyeliler açlıktan buraya kaçıyor. Türkiye de bolluk, bereket var. Sebze ve meyvede pahalılık şu an normal. Kısa sürede düşer. 1-1.5 liraya düştüğünde de kimsecikler almaz” dedi.
GÜNGÖR: ÇİFTÇİ VERİM ALAMAYINCA BU YIL EKMEDİ
Ziraat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Özden Güngör, patates ve soğan üretiminde kendi kendine yeten bir ülke iken ithalatın konuşulur hale gelmesini “Bu ayıp bize yeter” sözleriyle eleştirdi.
Güngör, “Üretici bir ürün ekmeden geçen seneki duruma bakar. Geçen sene patates soğan fiyatları yerlerde sürünüyorsa ekmez. Geçtiğimiz yıl patatesler hayvana yedirildi, soğanlar tarla da kaldı. Çiftçi verim alamayınca bu yıl ekmedi. Üreticilerin maliyet girdileri çok yüksek. Tarım ilaçları, tohum, gübre, mazot fiyatları çok yüksek. Üretimden kopan çiftçi de tüketici duruma düştü" diye konuştu.