Gülseren Yoleri: Son 8 yılda 104 bin çocuk kayboldu
İHD İstanbul Şubesi, çocuk istismarı ve çocuğa şiddete karşı eylem yaptı. Devletin çocukları koruma görevini yerine getirmediğini söyleyen İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, "Çocuk istismarı son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttı. Çocuğun cinsel istismarında dünya listesinde üçüncü sıradayız. Yılda ortalama 17 bin istismar davası açılıyor. Son 8 yılda 104 bin çocuk kayboldu" dedi.
Hacı Bişkin
Kenan Akbaba
DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, çocuğun cinsel istismarına ve çocuk cinayetlerine karşı, Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yaptı.
Oturma eyleminin ardından "Çocuğu koru istismarı önle" sloganları atılırken, devletin üzerine düşen görevleri yerine getirmediği belirtildi. İstanbul İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, çocuklara yönelik şiddet ve istismarın önlenmesinin idam ve hadımla cezalarıyla engellenmeyeceğini söyledi.
Yoleri, "Çocuk istismarına dur demek için buradayız. Oturuyoruz ama aslında aktif olmak gerektiğinin altını çiziyoruz. Bu konuda önerilerimiz olacak ama idam ve hadım önerilerimiz arasında yok. Bugün idam cezasının çocuklar üzerinden dile getirilmesi ciddi bir sorundur. Bu da çözümsüzlük anlamına gelir" dedi.
'ÇOCUK İSTİSMARI 10 YILDA 3 KAT ARTTI'
Son yıllarda kayıp çocuk sayılarının arttığına dikkat çeken Yoleri, şöyle devam etti:
"Son yıllarda giderek artan kayıp çocuk gerçeğiyle yüz yüzeyiz. Bu gerçekler ülkeyi yönetenlerin üzerine düşen görevi yapmadığının kanıtı. Biliyoruz ki çocuğu failin aldığı ceza değil istismarın daha gerçekleşmeden alınan etkili önlemler kurtaracak. Çocuk, kendisini koruması gereken büyüklerin kurbanı olmaktan kurtulamıyor. Adalet Bakanlığı verilerine baktığımızda çocuk istismarı son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttı. Çocuğun cinsel istismarında dünya listesinde üçüncü sıradayız. Yılda ortalama 17 bin istismar davası açılıyor. Son 8 yılda 104 bin çocuk kayboldu. İstismar çocukların bedeninde düzeltilmesi güç gibi umut bakışlarını karartmaktadır. Bu ruh hali diğer çocukları da içine çekmektedir."
'DEVLETİ ACİL GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'
"Devlet ve toplumun çocukları koruma konusunda yanlışlıkları çocukların korunmasını zorlaştırmaktadır" diyen Yoleri şunları söyledi:
"Çocuk failin, ailesinin mağduru haline getirilmekte ve cezalandırılmakta. Devlet çocuğu korumakla yükümlü ama yok saymaya çalışıyor. Bu politikalar ile çocukların hakları değil merkezi yapıyı güçlendirme hedeflendirmekte. Diyoruz ki bir yandan 11 yaşındaki çocuğun rızasını tartışırken öte yandan çocuğa tecavüzü engelleyemezsiniz. Bir, iki faili idam veya hadım ederek sorunu çözemezsiniz. Çocuğun uluslararası sözleşmelerdeki haklarını güvence altına alın. Mevzuatı çocuk haklarına uygun hale getirin. TBMM'de daimi bir komisyon kurun.
Çocukları ailede, okulda koruyacak önlemler alın ve uygulayın. Sosyal hizmetleri artırın. Bizler insan hakları savunucuları olarak bir kez daha çocukları koruma yükümlülüğü bulunan devleti acil önlemler almaya ve toplumun çocukları koruması için göreve çağırıyoruz."