Mülkiyeliler Birliği'nden ihraçlara tepki: Gerekçelerde itiraf var
Mülkiyeliler Birliği, ihraçlara tepki gösterdi: Hukuksuzluk 'gerekçeler' kısmında itiraf edilmiştir.
DUVAR - Mülkiyeliler Birliği Derneği Yönetim Kurulu, 701 sayılı OHAL KHK’sı ile aralarında üç Mülkiyeliler Birliği üyesinin de bulunduğu 18 barış imzacısının üniversitelerden ihraç edilmesine tepki gösterdi. Tasfiye edilen hocaların; bilimsel, eleştirel, özgür bir akademik alanın ve barışın savunucuları olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bugün onlar neredeyse üniversite oradadır” dendi.
'TASFİYELER ÜLKENİN GELECEĞİ AÇISINDAN KAYGI VERİCİ'
701 Sayılı Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile 18 bin 632 kamu çalışanının ihraç edildiği hatırlatılan açıklamada böylece toplam ihraç sayısının 130 binin üzerine çıktığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Evrensel hukuk ilkeleri ve temel anayasal güvencelerin ortadan kalktığı bir ortamda hiçbir yurttaşın kendini güvende hissetmesi beklenemez. Dolayısıyla, Kanun Hükmünde Kararnameler yoluyla, hiçbir yargılama yapılmaksızın ve hukuk yolları kapatılarak yapılan bu tasfiyeler ülkemizin demokratik geleceği bakımından kaygı vericidir.
Üniversitelerde eleştirel düşüncenin tasfiyesinde kullanan Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerinin sonuncusu olan 701 sayılı KHK ile 18 Barış Akademisyeni daha ihraç edilmiştir. Aralarında Onur Kurulu üyemiz Aydın Arı’nın; üyelerimiz Ayşen Uysal ve Erkin Başer’in de bulunduğu ihraç listesinin hukuka aykırı olarak hazırlandığı, hukuk devletinin en temel ilkelerinin askıya alındığı silinmesi unutulan 'gerekçeler' kısmında itiraf edilmiştir.
'ONLAR NEREDEYSE ÜNİVERSİTE ORADADIR'
İhraçların anayasa ve kanunlara aykırı olduğu belirtilen Mülkiyeliler Birliği açıklamasında şu ifadeler de yer aldı:
Anayasa’nın 130’uncu maddesinde yer alan akademik özgürlüğe ilişkin güvencelere, suç ve cezanın kanuniliği ilkesine, idarenin anayasa ve yasalara uygun davranma zorunluluğuna, masumiyet karinesine varana kadar hukuk devletinin en temel ilkelerinin askıya alındığı OHAL KHK’leri ile üniversiteden tasfiye edilen hocalarımız; bilimsel, eleştirel, özgür bir akademik alanın ve barışın savunucularıdır. Bugün onlar neredeyse üniversite oradadır.
Olağanüstü hal kararnameleri bir taraftan baskı, korku ve tasfiyeleri yaratıyorsa bir taraftan da özgürce düşünmeyi sürdürme cesaretini ve dayanışmayı büyütüyor. Mülkiyeliler Birliği dayanışmanın yanında olacak, KHK’lerin değil, hukukun üstünlüğünü; üyelerinin, mezunlarının haklarını ve ülkenin demokratik geleceğini savunacaktır." (HABER MERKEZİ)