Yılmaz: Erdoğan işten çıkarılmamı istedi

Mehmet Y. Yılmaz, 6 Eylül 2017 tarihinde yayınlanan "Resepsiyonu Kuran-ı Kerim ile açmak" başlıklı yazısının o dönem Beştepe'de rahatsızlık yarattığını belirterek, işine son verilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aydın Doğan'ı aradığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

 DUVAR - Gazeteci Mehmet Y. Yılmaz, Doğan Medya'ya yönelik vergi cezaları, Hürriyet'teki yazılarına ara verilmesi ve Demirören grubuna satışıyla ilgili soruları yanıtladı.  T24'ten Hazal Özvarış'ın sorularını yanıtlayan Yılmaz, Kuran okunarak açılan 30 Ağustos resepsiyonunun ardından 6 Eylül 2017'de yayınlanan "Resepsiyonu Kuran-ı Kerim ile açmak" başlıklı köşesi nedeniyle Hürriyet'teki yazılarına son verildiğini anlattı.

Yılmaz’a göre, Doğan Medya’nın satışının asıl sorumlusu AK Parti iktidarı. “Siyasi iktidarın niyeti rejim değişikliği ise bunun önünde durabilecek bir gazeteci gücü yok” diyen Yılmaz, bu konuda Türkiye burjuvazisini de eleştirdi. Gerekçe olarak da, aralarında Koç, Sabancı ve Eczacıbaşı’nın da bulunduğu Türkiye’nin önde gelen ailelerinin Deniz Feneri davasına ilişkin yolsuzluk haberlerinin ardından gelen vergi cezası sürecinde Aydın Doğan’ı yalnız bırakmalarını gösteriyor ve ekliyor: "Türkiye burjuvazisi içten pazarlıklı ve sadece kendi şahsi çıkarlarını gözeten, ülkenin nereye gitmekte olduğunu değerlendirmekten aciz bir tablo çizdi.”

Yılmaz'ın söyleşisinde ilgili bölümler şöyle:

Siz uzun bir dönem, 7 Eylül 2017’ye kadar iktidarı eleştiren yazılar yazabildiniz. Bu nasıl mümkün oldu?

Yazdım valla, kimse de bir şey demedi.

 Kimse uyarıda bulunmadı veya sizin işten çıkarılmanız için baskı yapılmadı mı?

Yazı işlerinin uyarısıyla bazı düzeltmeler yaptığım olmuştur, hiç kuşkusuz. “Bu ifade çok ağır, bunu yumuşat” diye yayın veya yazı işleri müdürünün uyarısıyla düzelttiklerim olmuştur. Onun dışında ben bildiğimi yazdım ta ki 7 Eylül’e kadar. O tarihte de 30 Ağustos resepsiyonundaki Genelkurmay Başkanı’nın eşinin başını örtmesiyle ilgili tartışmalar üzerine bir yazı yazdım. O yazı üzerine Aydın Doğan’ı Recep Tayyip Erdoğan aradı. Ve ben onun öfkesini yatıştırmak için yazılara ara vermiş oldum. Ama bir daha da başlayamadım.

 Erdoğan arayıp Doğan’a ne dedi, biliyor musunuz?

Kuran-ı Kerim’in okunmasına karşıymışım gibi şeyler.

 Ve işten çıkarılmanız mı talep edilmiş?

Evet.

Size ‘yaz’ diyen olmadı mı?

Olmadı, ben bir iki sefer “Başlayım mı” dediğimde de yayın müdürü Fikret Bila “Şimdi değil” dedi ve öyle kaldı.