Üniversiteliler 'Şule Çet için adalet' istiyor
23 yaşındaki üniversite öğrencisi Şule Çet'in ölümünün iddia edildiği gibi 'intihar vakası' olmadığı ortaya çıktı. Otopsi raporunda 'cinsel istismar' izlerine rastlanan genç kadın için üniversiteliler imza topluyor.
DUVAR - ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu ülke genelinde imza kampanyası başlattı. 'Şule Çet İçin Adalet' isteyen kampanyaya 60’ın üzerinde topluluk imza verdi.
ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu, 'Şule Çet İçin Adalet' diyerek ülke genelinde imza kampanyası başlattı. Hala devam eden kapmanyaya 60 üniversite topluluğu destek verdi. Kampanya destekçileri, Şule’nin ölümüyle ilgili ana akım medyada verilen haberlere “Şule’nin ölümü ne ‘münferit’ ne de arkadaşımızın suçu” diyerek tepki gösterdi. İmza metni ise şöyle:
"Şule Çet, 23 yaşında bir üniversite öğrencisiydi. Türkiye’deki milyonlarca genç gibi eğitim masraflarını karşılayabilmek için part-time olarak bir işte çalışıyordu. Çalıştığı firmanın kapatılması ve ortaklarından birinin kendisini yeniden işe alabileceğini söylemesi üzerine Ankara’nın en lüks plazalarından biri olan Yelken Plaza’ya iş görüşmesine gitti. İlerleyen saatlerde arkadaşlarına mesajlar atarak orada mahsur kaldığını duyurdu, “Adam bana takmış, çıkamıyorum” dedi. Şule’nin ölümünü “İki erkekle lüks plazaya girdi, sonrası…”, “Kendini 20. kattan atarak intihar etti” başlıklarıyla gördük ana akım medyada, tam da katil Çağatay Aksu’nun ifadesine uygun olarak atılmış başlıklardı. Suçu Şule’de arıyorlardı. Hepimizin içini kemiren huzursuzluk, otopsi raporunda ortaya çıktı: Şule’ye uyutucu özelliğe sahip uyuşturucu verilmiş, tecavüze uğramış ve sonrasında balkondan aşağı atılmıştı.
Şule’nin ölümü ne 'münferit' ne de arkadaşımızın suçu. Tam tersine:
- Şule’nin ölümünün nedeni, milyonlarca üniversiteli genci çalışmak zorunda bırakan paralı eğitim sistemidir.
- Şule’nin ölümünün nedeni, iktidar sırtından geçinen sermaye gruplarının ne yaparlarsa yapsınlar “paçayı kurtaracaklarını” bilmeleridir.
- Şule’nin ölümünün nedeni, “Kadın ile erkek fıtratı gereği eşit olamaz” diyen siyasi iktidar ve onun tecavüze “gerekçe” arayan yerel temsilcileri ile cinsiyet-ayrımcı politikalarıdır.
- Şule’nin ölümünün nedeni, her fırsatta “idam”, “hadım” gibi sorunun çözümüne odaklanmayan ikiyüzlü politikaları öne süren ancak zaten var olan cezaları uygulamayanlardır.
- Şule’nin ölümünün nedeni, kadın cinayetlerini magazinsel bir dille veren ve suçu kadında arayan medya kuruluşlarıdır.
Şule’nin katillerinin bir an önce yargılanarak herhangi bir cezai indirime gidilmeden cezalandırılmasını istiyoruz. Şule için adalet istiyoruz! Üniversite gençliği olarak arkadaşlarımızın hayatlarının hiçe sayılmasına ve yaşananların üstünün kapatılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Katiller cezalarını bulana kadar, gerçek adalet sağlanana kadar bu davanın takipçisiyiz. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz! Tüm üniversite gençliğini arkadaşımızın hesabını sormak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz!" (Kaynak: Ekmek ve Gül)
Şule Çet'in ailesinden Milliyet'e tepki!
Şule Çet'in ailesi ise cinsel saldırıya maruz kaldıktan sonra intihar süsü verilerek öldürülen Şule Çet için açtığı twitter hesabından '#ŞuleÇetİçinAdalet' etiketiyle kampanya başlattı. Genç kadının abisi başta olmak üzere birçok sosyal medya kullanıcısı, 'Milliyet' gazetesinin otopsi raporundan önce, olayla ilgili attığı “İki erkekle lüks plazaya girdi, sonrası..." şeklindeki haber başlığına tepki gösterdi.
Attığınız bu manşeti asla unutmayacağız @milliyet pic.twitter.com/JwiZsQqVpR
— Şule Çet Dayanışma Platformu (@suleicinadalet) July 15, 2018