KHK ile ihraç edilen öğretmen Yaşar Kaygısız: Canımı sıkan bir tek şey var!

KHK ile ihraç edildikten sonra oğluyla birlikte Mardin'den Mersin'e göç eden 20 yıllık sınıf öğretmeni Yaşar Kaygısız, bir darbe günü işe başladı bir bayram günü de ihraç edildi. Kaygısız ihraç edildikten sonra oğluyla birlikte yaşadıklarını anlatırken, “Canımı sıkan bir tek şey var; Ömrümü adadığım bir şehirden ait olmadığım bir yere gelmek” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – KHK ile ihraç edilen binlerce öğretmenden biri de 20 yıl sınıf öğretmenliği yapan Yaşar Kaygısız. Oğluyla yaşayan Kaygısız, öğretmenlik hayatının çoğunu geçirdiği Mardin'deyken görevinden ihraç edilince  Mersin'e taşındı. Burada yaşadıklarını anlatan Kaygısız, yeni şehre adapte olmakta zorlandıklarını söylerken “Canımı sıkan tek şey ömrümü adadığım bir şehirden ait olmadığım bir yere gelmek” diyor.

Gazete Duvar'ın 'KHK'li öğretmenler anlatıyor' dizisinin ikinci gününde Yaşar Kaygısız anlatıyor...

'BİR DARBE GÜNÜ GÖREVE BAŞLADIM BİR BAYRAM GÜNÜ İHRAÇ EDİLDİM'

Kaygısız, 12 Eylül 1996'da göreve başladı, 29 Ekim 2017'de ise ihraç edildi. “Bir darbe günü göreve başladım bir bayram günü de ihraç edildim” diyen Kaygısız'ın ilk görev yeri Ankara. Ankara'dan sonra öğretmenlik hayatının büyük çoğunluğu Mardin'de geçen Kaygısız, ihraç edildikten sonra çevresindeki insanların kendisinden soyutlandıklarını şöyle anlatıyor:

“İhraç sürecim aslında sokağa çıkma yasaklarıyla başladı. Yasaklara karşı çıktığım için idari soruşturma geçirdim gözaltına alındım. Son olarak da Karabük'e sürgün edildim. Ardından kanundaki hakkımdan yararlanarak tayin istedim. 1 ay sonra da ihraç edildim. Bu süreçte oğlum da 4-5 okul değiştirdi. Uzun yıllar bölgede çalıştığım için beni herkes tanıyordu. İhraç edildiğim gün ne acıdır ki meslektaşlarımdan bana cevap vermeyenler bile oldu. Eğitim Sen'deki arkadaşlarım her zaman yanımda oldular, dayanışma gösterdiler. Ama dışarıdaki arkadaşlarımdan hiçbir karşılık alamadım. Belki de korktular... Evime giren çıkan, birlikte sohbet ettiğimiz insanlar birdenbire yok oldular.”

Yaşar Kaygısız, OHAL süresince sakalını kesmeyen CHP'li Aytuğ Atıcı ile

MARDİN'DEN MERSİN'E...

İhraç edildikten sonra Kaygısız oğluyla birlikte Mardin'den Mersin'e taşınma kararı aldı. Kaygısız oğlunun bu süreçtençok olumsuz etkilendiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Hayatta tek varlığım oğlum. İhraç edildiğimde oğlum çok ciddi derecede olumsuz etkilendi, çok olumsuz durumlar yaşadı. Bu gibi birçok nedenden dolayı artık Mersin'e yerleşmek durumunda kaldık. Oğlum burada başka bir okula kaydoldu. Hiç alışık olmadığı bir çevreyle tanıştı. Çünkü oğlum doğduğu günden itibaren gözünü Mardin'de açtı, burada büyüdü, burada okudu. Yetişme tarzında, hayata bakışında farklılıklar yaşamıştı. Buna rağmen kendinden farklı olan yeni bir yaşama katlanmak zorunda kaldı. Bazen zorluklar bize ne kadar güçlü olduğumuzu gösteriyor. Oğlumu da güçsüz bilirdim. Ama oğlum bu süreçte beni çok yanılttı. Oğlum hep şöyle der: 'Annem duruşuyla bir şeylere karşı durdu. Annem haklıydı. Bunun bedelini ödüyor. Bundan rahatsız değilim. Annemle gurur duyuyorum.' Mersin'e taşındığımız zaman 1 yıl boyunca evden hiç çıkmadı. Hiç kimseyle iletişim kurmadı. Herkesten uzak durdu. Önce her şeyi içselleştirdi sonra her şeyi sindirdi.”

'DÜZGÜN BİR HAYATIMIZ VARDI, SAVURDULAR BİZİ'

Kaygısız bir gün işine geri döneceğine inandığını söylerken, “Bizi yaftalayanlarla yan yana nasıl çalışırım diye düşünüyorum. Ya da canciğerken aynı masanın etrafında aynı neşeyle, aynı mutlulukla göze gelip çalışabilir miyim diye düşünüyorum” diyor.

KHK'li Ceren Bilen: İhraç süreci iki tip insan yarattı!KHK'li Ceren Bilen: İhraç süreci iki tip insan yarattı!

Kaygısız son olarak şunları anlatıyor: “Biz zaten zor bir hayattan geliyorduk. Orada yaşadık her şeyi... Belki de oradaki yaşanılanları ve gerçekliği gördüğümüz için kötü süreci çabuk atlatabildik. Bizim çok düzgün giden bir hayatımız vardı. Savurdular bizi. KHK'ye bir madde koydular. Hiçbir yerde çalışamıyoruz. Bir otelde, bir kafede çalışabiliyoruz. O da alırlarsa... Bizi kısacası yoksulluğa ve yoksunluğa mahkum ettiler. Burada sendikamızın desteğiyle ayakta kalıyoruz. Canımı sıkan tek şey ömrümü adadığım bir şehirden ait olmadığım bir yere gelmek. Ama öğrencilerimi çok özlüyorum. Öğrencilik önemli bir şey. Hem de çok önemli.”

Yarın: 'KHK'li öğretmenler anlatıyor' dizisinin 3'ncü gününde İngilizce öğretmeniyken ihraç edilen Aslı Akdemir yaşadığı süreci anlatıyor...