Kılıçdaroğlu, Çorlu'da yazışmaları açıkladı: Uyarı yapıldı ama dikkate alınmadı

Çorlu'daki tren kazasında ölenlerin yakınlarıyla yaralıları ziyaret eden Kılıçdaroğlu, daha sonra basın toplantısı düzenledi. Devlet Demiryolları birimleri arasındaki yazışmaları açıklayan Kılıçdaroğlu, sorumluların uyarıları dikkate almadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki tren kazasında ölenlerin yakınları ile hastanedeki yaralıları ziyaret etti.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında 8 Temmuz günü meydana gelen tren kazasında 24 kişi yaşamını yitirirken, 341 kişi de yaralanmıştı.

Dün Tekirdağ'a gelen Kılıçdaroğlu, önce beraberinde milletvekilleri ve belediye başkanları, il başkanları ile Çorlu Devlet Hastanesi'nde tedavileri süren 4 yaralıyı ziyaret edip, geçmiş olsun dileklerini iletti.

'BU BİR CİNAYET DOĞAL AFET OLAMAZ'

Kılıçdaroğlu, daha sonra kazada 2 kızı ve 2 torunun kaybeden Remzi Güvenç'in Vakıflar Mahallesi'ndeki evinde ziyaret etti. Aileye başsağlığında bulunan Kılıçdaroğlu, "Büyük geçmiş olsun, tabi çok üzgünüz" dedi. Kazada kızı 14 yaşındaki kızı Bihter Bilgin'i kaybeden Zehra Bilgin, "Bu bir cinayet, doğal afet olamaz. Bunun başka bir tarifi yok, olamaz da" dedi. Kılıçdaroğlu ise, "Biz bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz, peşini bırakmayacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, kazada eşi Derya ve 5 aylık kızı Beren'i kaybeden Melih Kurtuluş'un da evine gitti. Kılıçdaroğlu, daha sonra kazanın hemen ardından seferber olarak olay yerine traktörleriyle giderek, kazazedelere ilk yardımı yapan Sarılar Mahallesi'ne geçti.

BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ: İLK KEZ BURADA AÇIKLAYACAĞIM

Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, CHP'nin kazayla ilgili yaptığı araştırmalarda elde edilen bulguları paylaştı. Kazanın sorumlusunun siyasi iktidar olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

'Aşırı yağış bekleniyordu. Bu beklemeden yani aşırı yağış olacaktır' diye bir görüş Devlet Demiryolları'na iletildi mi? Yağışın olup olmadığını Devlet Demiryolları nereden bilsin diyebilir haklıdır. İlk kez burada size açıkladığımız belge. 30 Mayıs 2018 tarihli Devlet Demiryolları 1. Bölge Müdürlüğü'ünün yazısı şöyle diyor: Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre önümüzdeki dönem ve yaz döneminde bölgemiz mıntıkasında aşırı yağışlar olabilir. Hasar ve zarara sebep olabilir. Hava durumunu takip edin, kontrol altında tutun. Kritik hava durumlarında nöbetçi bırakın. Doğal afet olursa kazaya sebep olmadan önleyin. Gerekli yerlerde yaya kontrolünü yapın. Afet geleceği ve nasıl önlemlerin alınması gerekildiği burada belirtmiş."

CHP'nin Çorlu kazası raporu: 138 km alanda sadece 1 kişi çalışıyor!CHP'nin Çorlu kazası raporu: 138 km alanda sadece 1 kişi çalışıyor!

'YİNE ÖNEMLİ BİR BELGEYİ VERECEĞİM'

"Bunun gereği yapıldı mı?" mı diye soran CHP lideri şunları söyledi: "Bunun gereğinin yapılmadığını hepimiz biliyoruz çünkü 24 vatandaşımız hayatını kaybetti. İkinci önemli nokta, hatta gerekli bakım çalışmaları yapıldı mı? Yine size önemli bir bilgiyi vereceğim. Devlet Demiryolları Çorlu Cumhuriyet Savcılığı'na bir yazı yazıyor. 'Yol makinalarıyla kontrol yaptık' diyor. Aynı yazıda bir mahal listesi de var. Yazıda şu ifadeler yer alıyor; yazıda bakımı planlanan menfezler gösteriliyor. Kazanın vuku bulduğu yerdeki menfez için bir planlama var mı? 'Kazanın vuku bulduğu menfezde bakım öngörülmemiştir. Listede bulunmamaktadır.' Meteoroloji uyarıyor, mahal listesi var, kontrol edilecek yerler belli. Ama kontrol etmedik deniyor. Özetle şu; tehlike biliniyor. Meteoroloji gerekli uyarıyı yapmış. Bütün bunların tamamı dosyada kalmış, gereği yapılmamış. Sonuç 24 ölü 341 yaralı."

'TEK ADAM REJİMİNE BAĞLI DÜZENDE BU TİP OLAYLAR KAÇINILMAZ'

Siyasi iktidarın kazadan sonraki tavrını eleştiren Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Kazadan hemen sonra 81 milyon vatandaşımızın vicdan azabı çektiğini biliyorum. Neden gerekli önlemler alınmadı sorusu hep soruldu. Bugün hastanede yaralıları ziyaret ettik. Onlara başsağlığı dileklerimizi ilettik. Şu soruyu sormadan edemiyorum. Kim görevini yaptı, kim yapmadı? Devlet Demiryolları yazılı uyarıya rağmen menfezlerin bakılmaması, açıkça itiraf edilmesi bütün bunların tamamı tek adam rejimine bağlı düzende bu tür olayların kaçınılmaz olduğunu bize gösteriyor. Hiç kimse bir başka kişiye karşı sorumlu değil. Sorumlu hissettikleri tek kişi var o da Saray'da oturuyor. Kim görevini yaptı ? Muhtarımız burada. Sarılar Mahallesi'nin bütün sakinleri görevlerini yaptılar. Öğrendikleri andan itibaren seferber oldular. Kazanın olduğunu kamu görevlileri değil vatandaşlar bildiriyor. Acı olan bu zaten."

'SUUDİ KRALI ÖLDÜ YAS İLAN ETTİLER'

CHP lideri, sözlerini şöyle sürdürdü: "Suudi kralı öldü yas ilan ettiler. 24 vatandaş öldüğünde yas ilan etmediler. Niçin? Bir kişi istemiyor. Çünkü onun o gün bayramı var. Bu parlamentonun bir vicdanı varsa bu konuyu araştırması lazım. Araştırma komisyonu kurulmalıdır."