MHP 'af' teklifi hazırlıyor
MHP'nin adli tutuklular için üzerinde çalışmalara başladığı af taslağını ekim ayında Meclis'e sunacağı öne sürüldü.
DUVAR - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçimden önce gündeme getirdiği af teklifiyle ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı. MHP’nin, yeni yasama döneminde, ekim ayı gibi Meclis’e sunmak üzere üzerinde çalıştığı teklifin, 'genel af' şeklinde değil, 'devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme veya şartlı salıverme şeklinde getirileceği' belirtiliyor.
Cumhuriyet’in haberine göre, Türk Ceza Yasası’nda (TCK) da yer bulan “tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek bir kişinin ölümüne sebebebiyet vermek”, “üstsoy veya altsoydan birine, eş veya kardeşe karşı, çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, gebe olduğu bilinen kadına karşı, kan gütme ve töre saikiyle adam öldürmeye teşebbüs” suçları kapsam dışı olacak. Yine örgüt üyeliğinden mahkum olanlar, çocuklara ve kadınlara yönelik suçlar da kapsam dışında tutulacak.
MHP’nin teklifinde, daha önce AKP hükümetinin de gündeme getirdiği ve “banka borçularına” yönelik de affın geleceği belirtiliyor. Buna göre, iflastan ötürü borçlarını ödeyemediği için cezaevinde bulunan kişiler, “ticari suçlular” da “af” kapsamında olacak. Bununla birlikte “basit hırsızlık” diye adlandırılan suçlarının da af kapsamı içinde değerlendirildiği belirtiliyor.
360 ŞARTI AŞILACAK
MHP’nin yeni yasama dönemi başında, ekim ayında, Meclis’e sunmayı hedeflediği yasa teklifinin yasalaşması için TBMM’de, “üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı” gerekiyor. Yeni sistemle birlikte milletvekili sayısı 600 olduğundan, teklifin yasalaşması için 360 milletvekilinin “evet” oyu vermesi gerekiyor. MHP ile AKP’nin milletvekili sayısı ise 339. MHP, “AKP’yi af konusunda ikna etse bile, Meclis’te muhalefet partilerden de 21 milletvekilinin oyu gerekiyor.” MHP’nin bu nedenle söz konusu teklifi “devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme ve şartlı salıverilme” şeklinde Meclis’e sunacağı belirtiliyor. Teklif bu şekilde Meclis’e sunulduğunda 360 şartı aranmayacak.