560 çocuk cezaevi'nde!

Türkiye'de annesiyle birlikte cezaevi'nde kalan bebeklerin sayısı 560 olurken yaşadıkları sorunlar her geçen gün artıyor. Türk Psikologlar Derneği Genel Sekteri Psikolog Ebru Ergin, hamileyken cezaevi'ne giren anneleri, uygun yaşam koşulları bulunmayan çocukları konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- 0-6 yaş arasındaki yüzlerce çocuk anneleriyle birlikte cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. Çocuğun cezaevi'nde kalması ebeveynlerinin de psikolojik durumu etkiliyor. Adalet Bakanlığı’nın 2017 yılı verilerine göre, 0-6 yaş arasında bulunan 560 çocuğun anneleriyle birlikte cezaevi'nde olduğu kaydedilse de bu rakam her geçen gün arttığı biliniyor. Bu sayının büyük bir kısmını da bebekler oluşturuyor. Hamileyken cezaevi'ne giren ve içeride doğum yapan kadınların sayısı da oldukça fazla. Türk Psikologlar Derneği Genel Sekteri Psikolog Ebru Ergin, cezaevleri çocuklara uygun mekanlar olmadığını ve gelişimi açısından annesinden ayrılan çocuklarda güvenli ilişki kuramadıklarını söyledi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Berivan Altan'ın haberine göre, Türk Psikologlar Derneği (TPD) Genel Sekteri Psikolog Ebru Ergin ve Psikolog Özge Şahin, cezaevlerindeki çocuklara dair yapılan araştırmaları, bu konudaki varsayımları ve çocukların gelişimlerini değerlendirdi. Tutuklu/hükümlü annelerin yanlarında kalan çocuklarına dair görüşlerin iki grupta toplandığını belirten Psikolog Ergin, bir görüşe göre çocukların annelerinin yanında kalması ve cezaevlerinin çocukları da barındıracak biçimde genişletilmesi, çocuğun gelişimi açısından uygun bulunduğunu aktardı.

ANNEDEN AYRILAN ÇOCUKTA GÜVEN EKSİKLİĞİ

Ergin, cezaevlerinin çocuklara uygun mekânlar olmadığını söylerken, çocukların  ise anneleriyle deneyimlediği ilişkilerin gelişimleri açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı. Ergin, annesinden ayrılan çocukların anneleriyle güvenli ilişkiler kuramadıkları için gelişimlerinin pek çok boyutunun olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Annesi cezaevi'nde olan ve kendisi dışarıda büyüyen çocuklarla yapılan bir araştırmada ise çocukların kimseye güvenmediğinin ortaya çıktığını kaydeden Ergin, anne ve çocuğu ayırmadan koşulların iyileştirilmesi gerektiğini ve çocuğun yaşadığı olumsuzlukları azaltılabilmesi gerektiğini söyledi.

SAĞLIKLI KOŞULLAR YARATILMALI

İnsanların doğduğu ilk andan itibaren hayatta kalabilmek için birine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Psikolog Özge Şahin de, bunu bireyin öncelikle anne olduğunu vurguladı. Çocuğun en temel haklarından olan yaşama ve gelişme hakkının elde edilebilmesi için çocuğun yaşına uygun olan bir ortamda yaşaması gerektiğini ifade eden Şahin, “Her şeyden önce fiziksel ihtiyaçlarının karşılanabildiği yaşına uygun yemekler, destekleyici mamalar, mevsim koşullarına uygun temiz giysiler, yaşanılan ortamın düzenlenmesi vb. bir ortamda olmalıdır” dedi.

Çocukların düzenli olarak doktor kontrolünde olmasının da önemli olduğunu vurgulayan Şahin, “Çocuğun doktora gitmesi için illa ki hasta olması beklenmez, sağlıklı çocuklar da kontrollerden geçebilmelidir” diye konuştu. Öte yandan çocuğun babaya, öğretmene, akrana da ihtiyacı olduğunu kaydeden Şahin, “Son olarak çocuğun bilişsel gelişimi için özellikle gerekli uyaranlara maruz kalmaları gerekmektedir. Uyaranların ses, renk, oyuncak, farklı nesneler vb. az olduğu kapalı kurumlar, çocukların bilişsel gelişimi açısından risk olabilmektedir” dedi.