Eski Emniyet Müdürü İbrahim Selvi beraat etti
Ankara'da görülen FETÖ davasında 11 emniyet müdürüne hapis cezası verildi. Adı Ergenekon soruşturmasında geçen ve "Emniyetteki F Tipi örgütlenmenin etkin elamanları" raporunu hazırlayan eski Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanı İbrahim Selvi ise beraat etti.
DUVAR - Ankara'da, 16 eski emniyet müdürünün yargılandığı FETÖ davasında karar açıklandı. Mahkeme, 11 sanığa 7 yıl 6 ay ile 10 yıl arasında hapis cezası verdi. Adı Ergenekon soruşturmasında da geçen eski Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanı İbrahim Selvi ve Ali Fuat Akdemir beraat ederken, 3 sanığın dosyası ayrıldı.
Ankara 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ve aileleri katıldı. Mahkeme sanıklara, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunmalarını tamamlamalarının ardından son sözlerini sordu.
'KAMU YARARI OLACAKSA 5-10 YILIMIZI VERİRİZ'
Sanıklardan eski Asayişten Sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Arif Canlı, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Benim cezaevinde çile çekmem bu ülkenin iyi bir yere gelmesini sağlayacaksa, alacağımız cezalar kamu yararı olacaksa 5-10 yılımızı veririz. Taktir mahkemenin" dedi.
Sanık eski Emniyet Müdürü Necmettin Ulusal da "Adil ve tarafsız bir karar vereceğinize güveniyorum, beraatimi talep ediyorum. Eğer terör örgütü ile bir bağlantım varsa Allah beni kahretsin, Allah beni perişan etsin" diye konuştu. Ulusal, son sözünü söylediği sırada gözyaşlarını tutamadı.
Diğer sanıklar da son sözlerinde suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini istedi.
MAHKEME 11 SANIĞI SUÇLU BULDU
Mahkeme heyeti, "FETÖ terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla eski Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürü Adem Yalçınkaya, eski Asayişten Sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Arif Canlı, eski Samsun Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, eski Güvenlik Şubeden Sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Mahmut Azmaz, eski Karabük Emniyet Müdürü Oktay Keskin'e 10 yıl hapis cezası verdi.
Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Dairesi Başkan Yardımcısı Ahmet Yediparmak, eski Emniyet Müdürü Fikret Zeybek, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Muammer Buçak ise 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı.
Eski Personelden Sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Oktay Özyardımcı, eski Emniyet Müdürü Necmettin Ulusal, eski polis başmüfettişi Özer Zeyrek de 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldı.
3 SANIĞA HÜKÜMLE BİRLİKTE TAHLİYE KARARI
Mahkeme, 8 yıl 9 ay ceza verdiği Muammer Bucak ve 7 yıl 6 ay ceza verdiği Necmettin Ulusal'ın, sağlık durumları nedeniyle, hükümle birlikte tahliyesine karar verdi. İki sanığa da yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir gün polis merkezine imza atma zorunluluğu getirdi.
7 yıl 6 ay cezası verilen Özer Zeyrek ise tutuklu bulunduğu süreyi göz önünde bulundurularak, haftada bir gün imza atma ve yurt dışı yasağı şartı ile tahliye edildi. Mahkeme, 7 yıl 6 ay hapis cezası verdiği tutuksuz sanık İsmail Oktay Özyardımcı'nın adli kontrol hükmünü kaldırdı.
2 SANIK BERAAT ETTİ
Mahkeme, 2006 yılında "Emniyetteki F Tipi örgütlenmenin etkin elamanları" adlı rapor hazırlayan eski Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanı İbrahim Selvi ile eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Akdemir'i beraatine karar verdi.
Mahkeme, sanıklardan eski Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Feridun Taşçı ve Mehmet Tokgöz ile polis memuru Bayram Küçüksarıyıldız'ın dosyasının ayrılmasına ve sanıkların mahkemece görülen başka bir dosya üzerinden yargılanmasına hükmetti.
İBRAHİM SELVİ'NİN ADI ERGENEKON'DA GEÇTİ
İbrahim Selvi, Personel Dairesi Başkanı olduğu dönemde, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necati Altıntaş’la birlikte Fetullah Gülen cemaatinin, emniyetteki yapılanmasıyla ilgili rapor hazırlamıştı. 4 sayfalık raporda, Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Önder Aytaç gibi 57 kişinin ismi bulunuyordu.
Raporun ardından adı Ergenekon iddianamesinde geçen Selvi hakkında soruşturma açıldı ve Personel Daire Başkanlığı görevinden alındı. Daha sonra Polis Başmüfettişi olarak görevlendirilen Selvi, Mayıs 2015 tarihinde emekli edildi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada, bir itirafçının ifadesi üzerine gözaltına alınan İbrahim Selvi, 4 Ağustos 2016'da tutuklandı. Hakkında "FETÖ üyeliği" suçlamasıyla dava açılan Selvi, 14 ay sonra tahliye edildi. (ANKARA/DHA)