Tarihi Sirkeci PTT'de yaşanan iş cinayeti protesto edildi

Sirkeci tarihi PTT binası restorasyonundaki iş cinayetinde yaşamını yitiren Dilek Dayar için bugün eylem yapıldı. Eylemde Dayar'ın çalıştığı alanın standartlara uygun olmadığı dile getirildi.

Google Haberlere Abone ol

Kenan Akbaba     [email protected]

DUVAR - Sirkeci'de tarihi PTT binasında çalıştığı iskeleden düşerek yaşamını yitiren 23 yaşındaki restoratör Dilek Dayar için basın açıklaması düzenlendi. 26 Temmuz günü hayatını kaybeden Dayar için bugün 13.00'de DİSK/Devrimci Yapı İş, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası, KESK/Basın Yayın İletişim ve Haber-Sen 4 No'lu Şube'nin düzenlediği eylemde, "Artık ölmek istemiyoruz!", " Kaza değil, bu bir cinayettir", Çalışırken, ölmek istemiyoruz" sloganları atıldı. Eyleme CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da destek verdi.

'ÜÇ KURUŞ UĞRUNA CİNAYET'

Dev yapı iş sendikası genel başkanı Özgür Karabulut okuduğu basın açıklamasında, "İş sağlığı ve güvenliği kapsamında uygulanması gereken yönetmelikler açık olarak belirtilmesine rağmen üç kuruşluk kâr uğruna bunların uygulamasından kaçınılmış ve arkadaşımız Dilek Dayar’ın adı iş cinayetlerine kurban giden arkadaşlarımızın adları arasına yazılmıştır" ifadelerini kullandı. Açıklamada, kurulan iskelelerin güvenli olmadığını belirten Karabulut, "Bunun denetlenmesi için ehil bir kişi olmalı, standartlara uygun olmalı. Cephe iskeleleri ve iskele şeklinde kullanılan geçici iş ekipmanlarının, TS EN 12810-1, TS EN 12810-2, TS EN 12811-1, TS EN 12811-2 ve TS EN 12811-3 standartlarına uygun olması zorunludur" dedi.

'AVRUPA'NIN İŞ CİNAYETLERİNDE 1 NUMARA TÜRKİYE'

"İnşaat işçilerinin ellerinde yükselen gözü dönmüş mega projeler, devasa plazalar, AVM’ler bir canavar gibi biz inşaat işçilerinin hayatlarını çalmaya devam ediyor" diyen Karabulut şöyle devam etti, "Şantiyeler ölümün kol gezdiği, insan canının hiçe sayıldığı, her bir gökdelenin altında yatan biz işçilerin anıt mezarları gibi gökyüzüne yükselmektedir. İSİG Meclisi’nin aktardığı raporlarda Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 129, Nisan ayında en az 188, Mayıs ayında en az 169 ve Haziran ayında en az 149 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk altı ayında en az 907 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir."

'GÖSTERMELİK YASALAR'

Karabulut açıklamayı şöyle tamamladı, "Bu can pazarında anlaşılıyor ki devletin göstermelik yasaları-denetlemeleri, kendisi de işçi olan mühendis ve iş güvenliği uzmanları iş cinayetlerini engellemiyor/engelleyemiyor."

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kamber Saygılı da şunları söyledi, "Yıllardır on yıllardır iş cinayetler için mücadeleler yürüyoruz, her iki ayda soma yaşanmaktadır, çalışma arkadaşlarımız tarafından iş güvenliği olmadan çalışmak zorunda kalıyoruz. İşçi sağlığı, iş güvenliği taşeronlaştırılırsa ve bu hükümetin en yetkili ağzı kalkıp, 'bu işin fıtratında vardır' derse. Bu memlekette iş cinayetlerinin önüne geçilemez, hatta bu açıklamalar patronların elini güçlendirmektedir."

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, olayın bir 'kaza' değil 'cinayet' olduğunu belirterek, "bu ölümlerin önüne geçmek için örgütlenerek, mücadele etmemiz gerek" dedi.

.

Tarihi Sirkeci PTT Binası inşaat hali