ABD'nin nota verdiği ilk Antepli!

ABD Gaziantepli bakan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün mal varlığını dondurdu ancak Gül ABD'nin tepki göstererek hakkında diplomatik karar aldığı ilk Gaziantepli değil.

Google Haberlere Abone ol

GAZİANTEP - ABD, Türkiye’de ev hapsinde tutulan vatandaşı papaz Pastör Andrew Brunson davası nedeniyle Gaziantepli Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yaptırım uygulama kararı aldı. Ancak bu ABD’nin, Gaziantep’i doğrudan ilgilendiren ilk diplomatik kararı değil.

KİŞİYE ÖZEL NOTA!

22 yıl önce, bölgeyi perişan eden Irak ambargosu nedeniyle bölgesel bir tepki mitingi organize eden Gaziantep Ticaret Odası eski Başkanı Mehmet Aslan’ın şahsına doğrudan nota verilmişti. Bu bir şahsa verilen ilk nota olma özelliğini taşıyordu.

BEYAZ SARAY’A REST ÇEKMİŞTİ

BM Irak’a yönelik ambargosunun tüm faturasının bölge kentlerine çıkması üzerine bıçak kemiğe dayanmış eski GTO Başkanı Aslan, “Gerekirse Beyaz Saray’ın önünde çadır kurar, Habur’dan İskenderun Limanı’na kadar insan zinciri yaparız” şeklindeki açıklamaları ile dünyanın ilgisini Gaziantep’e çekmişti. O dönemde ambargonun uygulayıcıları Ürdün üzerinden kurdukları paravan şirketlerle ticaretlerini devam ettirirken, Türkiye ve başta Gaziantep olmak üzere Irak’ın en büyük ticari partneri olan Güneydoğu Anadolu bölgesi illeri büyük zarara uğramışlardı.

DİPLOMASİDE BİR İLK

1996 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 25 il ve ilçelerinden 35 sanayi, ticaret ve esnaf odasının katılımı ile İstasyon Meydanı’nda yapılan mitingde Irak’a uygulanan ambargonun kaldırılması ve ticaretin normalleştirilmesi istenmiş ve ambargo kınanmıştı. Bunun üzerine Amerika Birleşik Devletleri, Gaziantep Ticaret Odası eski Başkanı Mehmet Aslan’a, “ABD çıkarlarına karşı miting organize ettiği gerekçesi” ile nota vermişti. Bu nota, devletler arasındaki diplomasinin gereği ile olmayıp, doğrudan bir kişinin şahsına verilmesi dolayısı ile tarihe geçmişti.

TARİHE GEÇEN KARAR

Türk-Amerikan ilişkilerinin yine farklı bir boyuta girmesi nedeniyle Gaziantepli Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e, yönelik yaptırım kararı alınması 22 yıl sonra bu olayı akıllara getirdi. Aslan’ın ardından, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de ABD’nin bu tartışmalı kararı ile birlikte diplomasi tarihimizdeki yerini alan ikinci Gaziantepli oldu.

Etiketler ABD Gaziantep nota