İsrail'in tutukladığı 'Özgürlük' yolcusu: Daha çok kalmalıydım!
İsveçli aktivist Ellon Hansson, Gazze'ye yardım götürmek için uluslararası sularda İsrail askerleri tarafından gözaltına alınıp sınır dışı edildi. İsrail'deki bir cezaevinde 4 gün tutulan Hansson, "Çığlık sesleri duyuluyordu..." derken gözaltında neler yaşadığını ve Filistin mücadelesi için neler yapılabileceğini anlattı.
DUVAR - İsveçli aktivist ve müzisyen 32 yaşındaki Ellon Hansson, İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye yardım götürmek için 3 Ağustos'ta İsveç'ten 'özgürlük' tekneleriyle yola çıktılar. Uluslararası sularda yanındakilerle beraber İsrail askerleri tarafından gözaltına alınan Hansson, gözaltında yaşadıklarını, "Gece boyunca hücrelerin dışından çığlık sesleri geliyordu" sözleriyle anlatırken Filistin'in gündemde tutulması gerektiğini söylüyor.
GİVON CEZAEVİ'NE GÖTÜRDÜLER
Gazze'ye yardım götürmek için yola çıkanlar 3 Ağustos’ta uluslararası sulardayken önce İsrail teknelerinin motor seslerini duyuyorlar. Gazze'ye yardım götüren teknenin içinde olan Hansson, 'Abluka alanına girmek üzeresiniz' anonsunu duyduktan sonra İsrail askerlerine ait tekneler tarafından ablukaya alındıklarını anlatıyor. “Bu arada teknemizin motoru bozulmuştu, dolayısıyla durum bizim için daha da tehlikeliydi” diyor Hansson. Askerler tarafından üstlerinin 'aşağılayıcı' bir şekilde arandığını belirten Hansson, teknedekilere ait kredi kartları, para, pasaport, bilgisayar ve maddi değeri olan neleri varsa el konulduğunu anlatarak yaşadıklarını şöyle aktarıyor: "Bizi İsrail’in Aşdod Limanı’na götürdüler. Burada yaklaşık 7 saat bekletildik. Burada İsrailli yetkililer 'ülkeye yasa dışı girdiğimiz' diyerek bir belge imzalatmak istediler. Bu belgeyi imzaladığımız takdirde sınır dışı edilecektik. Yasa dışı bir eylemde bulunmadığımız için bu imzalamayı reddettik. Bunun üzerine bizi İsrail’de bulunan Givon Cezaevi’ne götürdüler. 4 gün bu cezaevinde kaldık. Tüm bu yaşanılanlar uluslararası sularda oldu. Bu nedenle bu olay uluslararası hukuku ilgilendiriyor."
9 aydır Filistin'e yürüyen İsveçli Ladra: Filistin özgürleşmeden bu yolculuk bitmez
'ÇIĞLIK SESLERİ DUYUYORDUK...'
Peki İsrail bu konuda ne dedi? İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail Deniz Kuvvetleri'nin, Gazze'ye uygulanan ablukayı kırmayı amaçlayan tekneyi durdurduğu belirtilirken, 'uluslararası hukuka uygun olarak' el konulduğu ifade edildi. Hansson ise hiçbir şeyin böyle olmadığını savunuyor. Cezaevinde kaldıkları 4 günü anlatan Hansson şöyle devam etti: "Bize burada da belgeyi imzalamak için psikolojik şiddet ve manipülasyon teknikleri uyguladılar. Gece yarısı gelip odamızı arıyorlardı. Gece boyunca hücrelerinin dışından çığlık sesleri geliyordu. Seslerin nereden geldiğini bilmiyorduk. Çığlıkların insanlardan gelip gelmediği konusunda da bir fikrimiz yoktu. Belki de daha önceden kaydedilmiş sesleri çalarak bizi korkutmaya ve nihai olarak kağıdı imzalatmaya çalışıyorlardı. Bilmiyoruz..."
'GAZZE'YE YARDIM GÖTÜRMEK İSTEYENLERİN BAŞINA NELER GELDİĞİNİ GÖRMÜŞTÜM'
Ağustos’un 8’inde İsrail’de mahkemeye çıkarılması gerektiğini ifade eden Hansson, kendi rızası dışında alıkonulduğunu ve aynı şekilde istemeden sınır dışı edildiğini söylüyor. Hansson’a göre mahkemeye çıkmak onun yasal hakkıydı ancak isteği dışında İsveç’e geri gönderildi. "Ship to Gaza" adlı gruba 2015’te giren Hansson, "Kendimi bildim bileli Filistin davasına ilgim var" diyor. Ancak Hansson'un eyleme yönelmesi, 2014’te 30 Filistinlinin mülteci hakları için İsveç’in Göteborg kentinde gerçekleştirdiği açlık grevinden sonra olmuş. Tekneye binmeden önce neler hissettiği sorusuna ise Hansson, “Korkuyordum. Daha önce Gazze’ye yardım götürmek isteyen teknelerin başına ne geldiğini görmüştüm ve İsraillilerin ne yapacağını bilmiyordum” diyerek ekliyor, “Yolculuğa çıkmadan önce şiddete dayalı olmayan direniş eğitimi almıştık. Fiziksel direniş değil. Kendimizi nasıl koruyabileceğimiz ve başımıza gelecek zorluklarla nasıl mücadele edeceğimizi öğrendik."
İsveçli yetkililerin aktivistlerin alıkonulması sonrasında İsrail’i kınadığını belirten Hansson, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’ün İsrail’e konu hakkında baskı uygulayacağını söylediğini de aktarıyor: "Bu kulağa delilik gibi gelebilir ama İsrail’den sınır dışı edilmek istemiyordum. Ne kadar uzun süre burada kalırsam medyanın o kadar dikkatini çekecektim. Kesinlikle bir sonraki teknede de yer alacağım. Ne zaman olur bilmiyorum. Bir veya iki yıl sonra olabilir ama kesinlikle yeniden deneyeceğim. İsrail'e dava açacağız. Bundan sonraki süreçte de pes etmeyeceğim."
'ORADA HÂLÂ NE YAŞANILDIĞINI BİLMEYENLER VAR'
Aynı zamanda müzisyen olan Hansson, Filistin meselesine daha yaratıcı yöntemlerle dikkat çekmeye çalışacağını söylüyor ve “direnişi kültür-sanatla birleştireceğini” ekliyor. Hansson’a göre Gazze’de yaşanan drama dikkat çekmenin sınırsız yolu var. En etkilisinin tekneyle Gazze’ye ulaşmaya çalışmak olduğunu ifade eden Hansson, bunun yanı sıra konuya duyarlı kuruluşlara katılmanın da bir seçenek olduğunu belirtiyor: “Aslında neler yapılabileceği konusunda tek sınırınız hayal gücünüz. Gazze’de yaşananların bilinirliğe kavuşması için insanların mümkün olduğunca bu konuyu gündemde tutması gerekiyor. Hâlâ Gazze’nin nerede olduğunu ve orada neler yaşandığını bilmeyenler var. Bu konu hakkında okumalıyız ve insanlara olabildiğince sıklıkla bundan bahsetmeliyiz. İnsanların orada neler yaşandığını bilmesi gerekiyor."
(Çeviri için yardım eden Neşe İdil'e teşekkür ederiz.)