Şarbon krizi: Sorun üzeri kapatılmayacak kadar ciddi!
Büyükbaş hayvanlarda görülen şarbon hastalığıyla ilgili bir açıklama da Tarım Orkam- Sen'den geldi. Hastalığın öldürücü olduğunu hatırlatan sendika, "Sorun üzeri kapatılamayacak kadar büyük ve ciddidir!" dedi.
ANKARA - Yurtdışından ithal edilen büyükbaş hayvanlarda şarbon hastalığına rastlanmasının ardından hastalığın görüldüğü birçok bölge karantina altına alındı. Vatandaşlar arasında paniğe yol açan şarbon hastalığıyla ilgili Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam- Sen) da bir açıklama yayınladı. Sendika açıklamasında, "Sorun, sorumsuzca ithalat politikasının devam etmesi ve gıda güvenlik sisteminin çökertilmesidir" ifadelerine yer verdi.
'BAKANLIK RESMİ VETERİNER HEKİM GÖREVLENDİRMİYOR'
Şarbon hastalığını, "İnsanda deri, sindirim ve solunum formuyla seyreden öldürücü, son derece bulaşıcı ve riskli bir hastalıktır" sözleriyle özetleyen sendikanın açıklamasının satır başları şu şekilde:
GIDA DENETİMİ KENDİ KADERİNE BIRAKILDI: Hayvanların düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçtiği, aşılama hizmetlerinin periyodik olarak yapıldığı ülkelerde şarbon hastalığı çok ender rastlanan bir hastalıktır. İyi işleyen bir kamusal gıda güvenliği sistemi ile tehlike oluşturan etkenler kontrol edilebilir ancak bu sistemin de artık zaaf içinde olduğu ortadadır. Bu sistemin altyapısını oluşturabilecek kamu kurumları ise ya özelleştirilerek ya da kapatılarak tasfiye edilmiş, gıda denetimi kendi kaderine bırakılmıştır. Son 6 ayda besi hayvan ithalatı yapan firmaların lobisi nedeniyle besi hayvan seçiminde artık Resmi Veteriner Hekimler görevlendirilmemektedir. Daha önce de yurt dışına giden Veteriner Hekimlerin seçiminde adilane ve liyakata göre davranmayan Bakanlık şimdi ise bu görevlendirmeyi hiç yapmamaktadır.
ASIL SORUN TARIM POLİTİKALARININ YETERSİZLİĞİ: Asıl sorun yıllardır idareten yürütülen Tarım politikalarının yetersizliğidir. Hayvan sağlığı, insan sağlığı ve gıda güvenliği ayrılamaz bir bütündür. Popülist politikalara teslim edilen Tarım Politikalarının sonucu şimdilik Şarbon vakası ile gündeme gelmiştir. Ancak yarın için geri dönüşü olmayan sorunlara kapı açılmıştır. 2004 yılında çıkarılan 5179 sayılı yasa ile ülkemizde gıda denetiminin bırakıldığı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ithal edilen hayvanlarda yeterli ve gerekli hayvan sağlığı muayenelerini yapamadığı ortadadır. Hükümet konuyu acilen gündemine almalı, sendikalar, meslek odaları, bakanlıklar, üniversiteler başta olmak üzere tüm taraflar bir araya gelmeli ve sağlık örgütünü gıda güvenliği konusunda yetkilendiren yeni bir düzenlenme hazırlanarak uygulamaya konulmalıdır.
HALK SAĞLIĞINI ÖN PLANA ALAN POLİTİKALAR: Yasa ve yönetmelik hükümlerini hiçe sayılarak yapılan şarbon basili taşıyan hayvan ithalatını hangi gümrük kapısından olduğu ve bunun sorumluları açıklanmalıdır. Yaşananlar,Kurban Bayramı pazarlarında satılan kurbanlık denetiminin ne derece sağlıklı yapıldığı sorusunu akıllara getirmiştir. Bu hayvanlarda da bulaş olma ihtimaline karşı Bakanlık tatmin edici bir cevap vermeli ve ciddi adımlar atmalıdır.Yaşananlar da göstermektedir ki bu skandallar büyüyerek devam edecektir. Dolayısıyla, Hükümet daha büyük felaketlere yol açmadan,denetlenmesi sorun olan canlı hayvan ithalatını sonlandırmalı, yerli üreticiyi ayağa kaldıracak önlemler almalıdır. Bununla birlikte kamusal gıda güvenliği sisteminin zafiyeti ortadadır. Kar etmeyi değil halk sağlığını ön plana alan politikalar hayata geçirilerek güçlü bir gıda denetim sistemi oluşturulmalıdır.